Foto

Virksomheten vår skal ansette en HR-sjef og vi utarbeider for tiden en arbeidskontrakt til stillingen. Foto: carlosalvarez/iStock

Kan HR-sjefen unntas reglene for overtidsarbeid?

Publisert: 6. september 2022 kl 14.52
Oppdatert: 6. september 2022 kl 14.52

­Spørsmål: Virksomheten vår skal ansette en HR-sjef og vi utarbeider for tiden en arbeidskontrakt til stillingen.

Vi lurer i denne forbindelse på om en HR-sjef kan regnes som en lederstilling og derfor kan unntas reglene om overtidsarbeid?

Svar: Enkelte arbeidstakere kan unntas arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid og overtid, forutsatt at vedkommende er ansatt i en "ledende" eller "særlig uavhengig" stilling, jf. arbeidsmiljøloven § 10-12.

Det avgjørende i vurderingen av om en arbeidstaker er ansatt i en ledende stilling, er om vedkommende har klare lederfunksjoner. Den ansatte må ha et større ansvar, og må i særlig grad kunne treffe selvstendige avgjørelser.Videre kjennetegnes ledende stillinger av at de har stor grad av fleksibilitet og uavhengighet.

Begrunnelsen for at stillingstypen kan unntas reglene om arbeidstid, er at reglene ikke nødvendigvis anses som treffende for denne gruppen ansatte. Mange lederstillinger og uavhengige stillinger krever stor fleksibilitet, og det ville vært upraktisk og uhensiktsmessig om disse ansatte måtte fulgt samme regler om arbeidstid som øvrige ansatte.

Eksempler på slike stillinger er administrerende direktører, økonomidirektører eller andre med større ansvar, for eksempel avdelings- eller kontorsjefer. Typiske lederfunksjoner er for eksempel budsjettansvar, resultatansvar og personalansvar.

Også ansatte som ikke har direkte lederfunksjoner kan omfattes av unntaket, såfremt de likevel har overordnede og ansvarsfulle stillinger. I forarbeidene nevnes bl.a. advokater ansatt i forsikringsselskaper som eksempel på en slik stilling.  

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg vil særlig uavhengige stillinger typisk være revisorer, enkelte konsulenter, regnskapsansvarlig med videre. Det sentrale kjennetegnet for disse stillingene er at man oppnår de resultatene man skal.

Videre kreves man i særlig grad kan ta selvstendige avgjørelser på vegne av virksomheten. Dette innebærer at stillingstittelen i seg selv er av underordnet betydning. For eksempel kan en arbeidstaker i en sportsbutikk være tekstilsjef uten å ha en ledende stilling.

Oppsummert er det vedkommendes faktiske stilling og funksjon i virksomheten som er avgjørende for hvorvidt vedkommende kan anses for å ha en ledende stilling.

I grensetilfeller er det naturlig å legge avgjørende vekt på om den ansatte selv kontrollerer arbeidstiden sin. Ansatte i ledende eller særlig uavhengige stillinger avgjør selv behovet for egen arbeidsinnsats og kan i stor grad styre sin egen arbeidstid.

En arbeidstaker som er underlagt fast kontroll er ikke naturlig å unnta fra bestemmelsene om arbeidstid, selv om vedkommende innehar visse lederfunksjoner. Dersom for eksempel en arbeidsleder må følge arbeidstiden til arbeidstakergruppen vedkommende leder, vil vedkommende som regel ikke ha en ledende stilling.

Sentralt er at stillingen er oppgavestyrt og ikke tidsstyrt, og at arbeidstiden ikke kontrolleres. Antall timer tilbragt på jobb er underordnet, så lenge de oppnår de resultatene de skal. Disse karakteristikkene kan passe for en HR-sjef, men dette vil selvsagt bero på en konkret vurdering av momentene opp mot den ansatte i deres tilfelle.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!