Foto

At avgiftsgrunnlaget kun vurderes isolert per arbeidsgiver kan føre til tilpasninger, for eksempel ved å fordele lønnsutbetalingen mellom flere selskaper i eksempelvis et konsern. Foto: Tinpixels/iStock

Jukser du for å slippe å betale økt arbeidsgiveravgift? Det kan føre til tilleggsskatt

Publisert: 14. oktober 2022 kl 08.01
Oppdatert: 14. oktober 2022 kl 09.23

Lest om ledelse. Fra nyttår vil regjeringen kreve ekstra arbeidsgiveravgift for alle som tjener mer enn 750.000 kroner, men uten at lønn fra flere arbeidsgivere blir slått sammen. Samtidig lover de å slå ned på tilpasninger.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for den delen av samlede årlige ytelser som overstiger 750.000 kroner.

– Dersom det blir vedtatt i Stortinget, vil den ekstra arbeidsgiveravgiften gjelde for alle soner, også fra arbeidsgivere i kommuner i Troms og Finnmark som i dag har nullsats.

– Grunnlaget for avgiften er summen av arbeidsgivers ytelser av rapporteringspliktig kontant lønn, naturalytelser og pensjonsinnskudd mv. til den enkelte ansatte, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren i en pressemelding.

Skal gjelde hver arbeidsgiver isolert

Etter forslaget skal beløpsgrensen gjelde isolert for hver rapporterende arbeidsgiver. Det vil si at lønn til arbeidstakere som har flere arbeidsgivere, først blir belastet med ekstra arbeidsgiveravgift når lønnen fra den enkelte arbeidsgiver overstiger beløpsgrensen.

– Om en arbeidstaker tjener 760.000 kroner hos én arbeidsgiver og 200.000 kroner hos en annen arbeidsgiver, er det altså bare det som overstiger 750.000 kroner hos den ene arbeidsgiveren, som skal belastes med ekstra arbeidsgiveravgift.

Saken fortsetter under annonsen

– Regjeringen mener det ikke vil være systemteknisk og administrativt mulig å slå sammen ytelser fra flere arbeidsgivere før den ekstra arbeidsgiveravgiften beregnes, sier Øren i Simployer.

At avgiftsgrunnlaget kun vurderes isolert per arbeidsgiver kan føre til tilpasninger, for eksempel ved å fordele lønnsutbetalingen mellom flere selskaper i eksempelvis et konsern.

– I slike tilfeller med bevisste omgåelser, skriver regjeringen at det vil kunne foretas gjennomskjæring. Da vil Skatteetaten beregne arbeidsgiveravgift som om det var utbetalt fra samme arbeidsgiver. I tillegg vil arbeidsgiver mest sannsynlig bli ilagt tilleggsskatt, sier han.