Foto

Elisabeth Holvik i Sparebank1 spår at det vil komme nok en 'dobbelt renteoppgang' fra Norges Bank i august. Foto: Sparebank1

Sparebank1 advarer

Gjør klar for nytt dobbelt rentehopp fra Norges Bank

Publisert: 9. august 2022 kl 13.34
Oppdatert: 9. august 2022 kl 13.51

Det skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen i en melding.

Holvik begrunner sin 'spådom' med at stadig flere sentralbanker nå øker tempoet i å normalisere rentene. Sentralbanken i USA har «lovet» å gjøre alt som skal til for å dempe inflasjon, selv om det medfører resesjon.

«Mens veksten i pengemengde før pandemien lå på rundt 5 prosent i Norge, har den siden pandemien lagt på 10 prosent. Inflasjon oppstår når for mye penger jakter for få varer», skriver sjeføkonomen.

Ifølge Holvik er det er flere uheldige konsekvenser av de rekordlave rentene og den høye likviditetstilførselen de sist tiår, blant annet:

  • Overinvestering i finansielle aktiva og for lite investeringer i produksjonskapasitet lokalt i Vesten

  • Manglende finanspolitisk disiplin,

  • Kraftig økt gjeld.

  • Greier en ikke å løfte produktivitetsveksten, øker risikoen for enda høyere renter

Norges Bank må navigere i nytt farvann.

Den viktigste funksjon for pengepolitikken er å være et uavhengig korrektiv til finanspolitikken og lønnsdannelsen, for derigjennom å sikre verdien av penger.

Saken fortsetter under annonsen

Med globalisering i revers og en svak kronekurs, importerer vi høye priser, samtidig som den svake produktivitetsveksten i norsk økonomi gjør at høyere priser og lønninger slår ut i enda høyere priser. I tillegg preges mange av markedene i Norge av svak konkurranse, noe som gjør at prisene kan økes uten fare for at kundene forsvinner, som for eksempel i strømmarkedet, ifølge sjeføkonom Holvik.

«Den lange perioden med lave renter har bidratt til å svekke produktivitetsveksten. Pengepolitikken påvirker realøkonomien gjennom at renten og skatteregimet påvirker hva det lønner seg å investere i. Det norsk økonomi trenger er tiltak som kan øke produktivitetsveksten og produksjonskapasiteten. Greier en ikke å løfte produktivitetsveksten, øker risikoen for enda høyere renter», skriver Elisabeth Holvik.