Funksjonshemmedes fellesorganisasjon: − Fryktelig dårlig håndverk
− Flere av våre medlemmer er berørt av dette, sier generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) Lilly Ann Elvestad.
− Rådgivning om spiseforstyrrelser og Mental Helses hjelpetelefon. Av andre vet vi Hjernerådet, Kirkens SOS og mange, mange flere … Dette er organisasjoner som gjør en svært viktig jobb i den situasjonen samfunnet er i akkurat nå, som altså blir strøket fra statsbudsjettet med et pennestrøk.
Uforutsigbar framtid
FFO er paraplyorganisasjon for 87 frivillige organisasjoner for kronisk syke, funksjonshemmede og deres pårørende. Svært mange av dem har opplevd at øremerkede midler de har pleid å få tildelt over statsbudsjettet nå er strøket.
− Det som har skjedd er at 100 frivillige organisasjoner rett og slett over natta ikke lenger vet om de har penger til drift av ulike prosjekter neste år, sier Lilly Ann Elvestad.
− De som har fått strøket sine midler vil forhåpentligvis få mulighet til å søke på søknadsbaserte tilskuddsordninger neste år. Men, da vil det jo være flere om beinet, så usikkerheten vil ikke bli borte av den grunn. Det er heller ikke gitt noen søknadsfrister ennå, så dette er veldig i det blå.
Elvestad forteller at «hennes» organisasjoner er vant til å ha en trang økonomi. Det er den store uforutsigbarheten som nå kommer i tillegg som gjør dette fryktelig vanskelig.
− Vi mener at søknadsbaserte tilskudd kan være lurt. Men de kan ikke gjøre det slik som det er gjort her. Det er klart du sliter når likviditeten rammes allerede fra januar, sier hun.
− Vi opplever at organisasjoner innen helsefrivilligheten er mer etterspurt enn noensinne. Forventningene er store, og organisasjonene har viktige roller i samfunnet. Regjeringen kan ikke ha forstått hva den har gjort. Vi er avhengige av forutsigbarhet.
«Det som er håpløst, og veldig skuffende rett og slett, er at frivilligheten ikke ble tatt med på råd. Ingen er hørt og medvirkningen her er totalt fraværende»
Fordeler ved søknadsbaserte ordninger
Fordelen med søknadsbaserte ordninger er ifølge Elvestad at det ligger et regelverk og noen forutsettinger til grunn. Og man kan faktisk anke et avslag.
− Så ofte blir det en bedre kvalitetssikret prosess. Men, det vi reagerer sterkt på er måten dette skjedde på. Det er rett og slett fryktelig dårlig håndverk, mener FFO-lederen. Elvestad ser også en annen utfordring ved mer bruk av søknadsbaserte ordninger:
− Søknadsbaserte ordninger har strenge krav til rapportering. Søker du prosjektmidler, binder du deg til en prosjektplan. Man risikerer å bli presset inn i en prosjektdrevet drift, som går på bekostning av organisasjonenes frie midler, sier hun.
− Dette er en viktig balansegang, som lenge har vært en utfordring for frivilligheten.
− Det som er håpløst, og veldig skuffende rett og slett, er at frivilligheten ikke ble tatt med på råd. Ingen er hørt og medvirkningen her er totalt fraværende, framhever Lilly Ann Elvestad.
LES MER:
-
Kirkens SOS: Mistet 28 millioner over natten
-
Konsekvensene: Redusert aktivitet, stans i rekruttering og premitteringer
-
FFO: − Fryktelig dårlig håndverk
-
Regjeringen konkluderer: Målet er mindre øremerking