Frykt for at sluttpakker ikke er nok i FHI
Dagens Perspektiv skrev om den akutte faren for nedbemanning ved Folkehelseinstituttet i august i fjor, da kutt i statsbudsjettet for 2022 og signaler om ytterligere kutt i 2023 gjorde at alarmen gikk ved FHI. Rundt 245 årsverk måtte sannsynligvis vekk, var status i fjor høst.
Da regjeringens forslag til statsbudsjettet ble lagt fram i november, måtte tallet på nedbemanningsbehov oppjusteres til 300. Dette innebærer at rundt 20 prosent av de ansatte må slutte.
I forkant av statsbudsjettet i august i fjor sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Dagens Perspektiv at FHI måtte vurdere ulike måter å nedbemanne på.
− Aktuelle virkemidler kan være: intern mobilitet og fleksibilitet, streng rekrutteringskontroll, rekrutteringsstopp, avgangsstimulerende tiltak, som for eksempel sluttavtaler, og i verste fall oppsigelser, sa hun den gang.
Sluttpakker på bordet
Mandag kunne VG fortelle at FHI har tilbudt sluttpakke til alle ansatte som et ledd i den forestående nedbemanningen. Det vil si at FHI ikke greier å nedbemanne via såkalt naturlig avgang, der vikariater ikke forlenges, at engasjementer blir terminert og at folk som slutter frivillig ikke blir erstattet.
− Vi estimerer at vi kan klare cirka halvparten av totalt 300 gjennom naturlig avgang, sier tillitsvalgt for NTL i FHI, Marc Gayorfar til Dagens Perspektiv.
Dette tallet er kun et estimat, men det tilsier at det da gjenstår omkring 125 ansatte som må tas via sluttpakker og oppsigelser.
Oppsigelser kan bli neste steg
− Dette er «åpen runde» sluttpakker. Det vil si at tilbudet går til alle ansatte, så også de med høy og ettertraktet kompetanse vil kunne søke. Da risikerer FHI å miste viktig kompetanse, sier Gayorfar.
Ifølge ham er det sannsynlig at mellom 25 og 40 ansatte vil «gå for» sluttpakke, og at det fortsatt vil være omkring 100 som blir overtallig. Da er faren stor for at oppsigelser blir neste steg.
− «Der ute» er det en forståelse som går ut på at stramme budsjetter er sunt og bra. Det offentlige skal effektiviseres gjennom stramme budsjetter, selv om Norge og staten har nok penger. Da får man ikke effektivitet, men ineffektivitet. Jeg mener at FHI blir svekket totalt sett som følge av det som skjer, og ikke bare når det gjelder smittevern og beredskap, sier Marc Gayorfar.