Foto

Emilie Enger Mehl er Norgeshistoriens yngste justisminister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lederutfordringen

Emilie Enger Mehl kan nå veldig langt, men Sps reverseringspolitikk hemmer henne

Publisert: 20. juni 2022 kl 09.18
Oppdatert: 20. juni 2022 kl 14.51

TV-stjerne, stortingsrepresentant, og historiens yngste justisminister. Om Emilie Enger Mehl kan man trygt bruke begrepet kometkarriere.  Men også Enger Mehl har sine lederutfordringer. Noen av dem er svært konkrete, som pass-krise og domstolsreform. Andre har med hvordan hun selv framstår og om hun evner å stå opp for en ny og egen justispolitikk, eller om hun sittende fast med sitt eget partis hang til reversering og omkamp.

Dagens Perspektiv har ved hjelp av et knippe eksperter analysert justisminister Emilie Enger Mehl egenskaper, og konklusjonen er at vi står overfor et politisk stjerneskudd som kan være gull verdt for Senterpartiet – dersom de lar henne stå for noe annet enn reverseringspolitikk.

– Mehl kan nå veldig langt

Foto

Professor Kjell Lars Berge  ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Lykkes hun i justisministerrollen, tror retorikk-professor Kjell Lars Berge at justisministeren er en maktpolitiker som kommer til å være med oss i mange år med krevende verv.

Emilie Enger Mehl har gått fra å være realityvinner i kunnskapsprogrammet Anno i 2015 og tredje sesong av Kompani Lauritzen i 2022 til å bli stortingsrepresentant og Norges yngste justisminister noensinne.

– Det er fascinerende at hun ikke lar kjendiseriet prege henne i rollen som justisminister. Hun passer godt inn på kjendisarenaen med tanke på alder og utseende, men jeg har ikke inntrykk av at hun blander politiker- og kjendisrollen som justisminister, sier professor i Kjell Lars Berge.

Saken fortsetter under annonsen

Som justisminister fremstår Enger Mehl ifølge Berge, som saklig, formell og ordentlig. Gjør man et søk på YouTube, dukker det derimot opp videosnutter av en ung justisminister sammen med romkameratene som snakker om å treffe gutter – og at de helst må være høye.

– Hun har en interessant historie med tanke på det maktmenneske hun nå har blitt, sier han.

«Det er fascinerende i seg selv at vi har en politiker som før hun får tilgang til statens ypperste embete som statsråd, har en fortid som TV-kjendis»

Krig i trynet

Noe av det Berge finner retorisk interessant med Emilie Enger Mehl, er hennes ulike offentlige personligheter.

– Hun har blitt en superkjendis i det offentlige rom etter at hun vant både Anno og Kompani Lauritzen. Det må være noe spesielt med henne. Det er fascinerende i seg selv at vi har en politiker som før hun får tilgang til statens ypperste embete som statsråd, har en fortid som TV-kjendis. Det har rammet henne litt.

Kompani Lauritzen ble spilt inn et halvt år før hun ble justisminister og sendt på TV våren 2022, da Russland invaderte Ukraina.

Saken fortsetter under annonsen

– Hun fikk Ukraina-krigen slengt rett i trynet. En slik situasjon er utfordrende for en ung person.

Han mener det er påfallende forskjell på hvordan hun opptrer som kjendis og politiker.

Foto

TV-stjerne. Emilie Enger Mehl og Kristian Ødegård under utdelingen av Gullruten 2022 i Grieghallen. De delte ut prisen for Årets dokumentarserie. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

– Hun er såpass ny i maktposisjonen at hun er veldig formell og saklig. Hennes framtreden bærer preg av at hun leser seg opp på saksdokumenter og får hjelp av embetsverket til å uttale seg på en måte som gjør at ingen kan ta henne på det faglige. I justisministerrollen er hun ikke veldig løs og ledig, heller litt stiv. Det tolker jeg i beste mening.

– Hun er ingen pyse. Jeg synes hun er svært interessant og jeg blir nysgjerrig på hvordan det skal gå med henne.

Berge mener det er åpenbart at Mehl har andre sider ved seg enn den pertentlige, flink pike-siden befolkningen ser henne som gjennom justisministerrollen.

– Hun har et klart ønske om makt og er en politisk strateg som på kort tid har kommet seg inn på Stortinget og som nå er blitt minister. Dette er en ung politiker med enorme ressurser, både intellektuelt og emosjonelt. Hun har rett og slett en veldig sterk personlighet.

Saken fortsetter under annonsen
Emilie Enger Mehl:
Født: 1993
Fra: Lørenskog, Akershus
Parti: Senterpartiet
Aktuell: Justis- og beredskapsminister fra 14.10.2021
Stortingsrepresentant for Hedmark 2021-2025
Medlemskap i stortingskomiteer:
Saken fortsetter under annonsen
2017-2021:
Medlem, Justiskomiteen, 12.10.2017 - 20.10.2020
Medlem, Den utvidede utenriks- og forsvarskomité, 20.10.2020 - 30.09.2021
Medlem, Utenriks- og forsvarskomiteen, 20.10.2020 - 30.09.2021
Utdanning:
Åsgård skole 1999-2006
Ås ungdomsskole 2006-2007
Saken fortsetter under annonsen
Åsnes ungdomsskole 2007-2009
Solør videregående skole avd. Flisa, studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi 2009-2012
Wyoming Park High School, Michigan, USA 2010-2011
Aalborg Sportshøjskole, Ridelinjen 2012
Universitetet i Oslo, rettsvitenskap 2014-2017
Yrke:
Advokatfullmektig, Advokatfirmaet Elden DA 2017
Trainee, Advokatfirmaet Hjort DA 2017
TV:
Vinner av Kompani Lauritzen 2022
Vinner av NRKs «Anno» 2015
Tidligere politiske verv:
Medlem fylkesting, Hedmark 2015-2017
Fylkesleder Hedmark Senterungdom 2012-2015
Vikarierende fylkessekretær/valgkampsekretær Akershus Senterparti 2013-2014
Sentralstyremedlem Senterungdommen 2014-2015, Organisatorisk nestleder 2015-2016
Kilde: Stortinget.no

Politiker for framtiden

Det var oppsiktsvekkende da Mehl ble utpekt av Støre-regjeringen som Norges yngste justisminister i en alder av 28 år etter stortingsvalget i 2021. Hun hadde da nettopp startet som advokatfullmektig i advokatfirmaet Elden.

– Det skal mye til for å fylle den rollen. Men hun er en politiker for framtiden og virkelig et politisk talent. Lykkes hun i justisministerrollen, blir hun en maktpolitiker som kommer til å være med oss i mange år. Politikere behøver ikke å ha store ord, fakter, være veldig joviale og tabloide. Man kan like så greit vinne fram med å være ordentlig. Det synes jeg hun er i sin rolle som justisminister, sier Berge, som ser likheter med andre kvinnelige politikere i Europa.

Foto

Emilie Enger Mehl, Marius Skjelbæk og Emilie Nereng under finalefesten for Kompani Lauritzen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Man ser hvor dyktig de unge, finske, kvinnelige politikerne er. Finlands statsminister Sanna Marin er kun 36 år gammel. Det er mange som er imponert over henne. Man ser hvor langt man kan komme ved å være ordentlig og saklig, som Angela Merkel.

I tillegg til å ha deltatt i et par realityprogrammer, har også Mehl en rik bakgrunn i organisasjonslivet. På landsmøter og lokalmøter i Senterpartiet snakker hun som en traust og ordentlig lokalpolitiker, mener Berge.

– Hun er et organisasjonsmenneske som snakker slik partiprogrammet tilsier at hun skal snakke. Mehl hadde veldig mange spesielle egenskaper ved seg før hun ble statsråd. Det er oppsiktsvekkende hvordan hun klarer å fylle rollen som statsråd med alle de forskjellige identitetene hun bærer med seg.

Omkamper framfor ny politikk

Foto

Politisjef i Sogn og Fjordane og tidligere forbundsleder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen. Foto: Vegard Grøtt / NTB

Men det er også ting å kritisere ved justisminister Enger Mehl. Tidligere leder i Politiets Fellesforbund (PF) Arne Johannessen mener justisminister Emilie Enger Mehls største svakhet er partiprogrammet til Senterpartiet – hvor alt skal reverseres.

Arne Johannessen har møtt en del justisministere på godt og vondt i løpet av sin karriere.

Nå har han utfordringer med å se justisminister Emilie Enger Mehls klare retning og prosjekt.

– Hun ser for mye bakover og er for opptatt med å ta omkamper med den tidligere regjeringens politikk. I stedet burde hun fokusere på å sette en tydelig retning, sier han.

Johannessen drar frem domstolsreformen som et eksempel. Etter at domstolsreformen ble innført i fjor ble antallet tingretter redusert fra 60 til 23, og jordskifterettene gikk fra 34 til 19.

Samtlige rettssteder ble imidlertid opprettholdt. Målet var å styrke rettssikkerheten gjennom mer effektive domstoler med større og sterkere fagmiljøer. Denne reformen vil dagens regjering reversere

– Det blir utrolig spennende å se hvor hun lander med domstolsreformen. Dette er et klassisk eksempel på unødvendige omkamper i saker som nå har gått seg til og som fungerer veldig bra. Det samme gjelder politireformen og gjenåpning av nedlagte kontorer. De pengene bør hun heller bruke til å bemanne opp politistasjoner ute i distriktene.

Han mener det er mer pressende saker som må videreutvikles og forbedres for å tilpasses dagens og morgendagens kriminalitetsbilde.

– Jeg har vansker med å finne den tydelige retningen hennes som justisminister per i dag.

«Hun ser for mye bakover og er for opptatt med å ta omkamper med den tidligere regjeringens politikk»

Detaljstyring av politiet

I starten av denne uken varslet Politidirektoratet (POD) at politiet skulle få en visjon. To dager senere kom kontrabeskjeden fra justisministeren: Politiet må klare seg uten en visjon.

Arne Johannessen mener det er et «forferdelig dårlig signal» at en justisminister går inn og overstyrer politidirektøren på denne måten.

– Isolert sett er ikke «visjonssaken» i politiet en stor sak, men for meg er det en veldig prinsipiell sak. Enger Mehl driver detaljstyring av Politidirektoratet. All debatt og alle analyser viser at det er en manglende rolledeling mellom Justisdepartementet og Politidirektoratets som svekker politidirektoratet sitt handlingsrom.

Senterpartiet gikk til valg på å legge ned POD, og partiet har mange ganger uttalt seg kritisk til et økende politibyråkrati.

– Overstyringen er med på å svekke politidirektørens handlingsrom og muligheten for Benedicte Bjørnland til å være en leder. Man kan mene hva man vil om «visjonssaken», men det er rollefordelingen som er problematisk. Det er et utrolig uklokt ledelsegrep fra Mehl.

– God profil i media

Foto

– Jeg gleder meg til å kjenne de gode verdiene Forsvaret står for på kroppen. Det handler om samhold, mestring, mot og å bygge opp et lag som handler om noe som er større enn en selv, sa Mehl før hun ble med på Kompani Lauritzen. Foto: TV2/Matti Bernitz.

Blant det positive Mehl har fått til som justisminister, er å rydde i politiets varslingsrutiner. I overensstemmelse med Justis- og beredskapsdepartementet er det besluttet å opprette et nasjonalt varslingsombud for politiet. Også større opptak på Politihøgskulen er bra, selv om det burde vært enda større, ifølge Johannesen.

– Denne saken har hun landet og jeg synes det er enkeltsaker som hun har håndtert bra. Min kritikk handler om mangelen på de store linjene og retningen til norsk politi. Det er for eksempel et enormt behov for digitalisering og fornying i norsk politi.

Johannessen mener Mehls største utfordringer er at hun henger seg for mye opp i det gamle i stedet for å sette en ny retning for norsk politi.

– Ellers framstår hun flott i media og er god til å svare for seg. På den måten er hun en god representant for justisdepartementet.

– Hvordan framstår Enger Mehl i lederrollen?

– Fra min posisjon vitner det om for mye detaljstyring. En justisminister må bruke tiden sin på de store linjene, utviklingen og retningen. Ikke detaljer og overstyring. Det er viktig å konkludere og lande saker.

Johannessen synes blant annet det var vel i overkant at Mehl personlig sendte et brev til alle landets ordførere der hun ber om innspill til framtidig utvikling av politiet.

– Innholdet i brevet var veldig bra, men at det var veldig spesielt at brevet ikke var innom Politidirektoratet.

Potensial til å bli populær

Arne Johannesen mener det er nok av saker å «ta av» for justisministeren i tiden framover.  

− Hun nødt til å ha en tydelig kurs og retning som samsvarer med politiets og samfunnets utfordringer. Utfordringene på dette feltet er gedigne, mener han.

Ifølge Johannesen er etaten langt unna å ha den beredskapen den burde når det skjer store, nasjonale kriser.

– Vi har ikke den beredskapsetaten som vi burde ha når det skjer mange store hendelser samtidig. Det er justisministeren nødt til å ta tak i.

Det er også en rekke digitale utfordringer i politiet. Johannessen forteller at politiet er langt unna der de burde være når det gjelder selvbetjeningsløsninger for publikum.

– Politiet bruker fremdeles de samme, interne digitale hovedverktøyene som ble utviklet til OL på Lillehammer i 1994. Dette er mye viktigere for å ta tak i, enn å gjenåpne et titalls lensmannskontorer eller reversere en domstolsreform.

Foto

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) (t.v.) markerer starten på lønnsoppgjøret med en politikerfrokost sammen med bondeorganisasjonene foran Stortinget tidligere i vår. Foto: Heiko Junge / NTB

Men også politisjefen i Sogn og Fjordane mener Mehl har potensial til å bli en populær og god justisminister. Hun har bygget opp en plattform av godvilje blant befolkningen.   

– Jeg synes hun har kommet godt ut av sin fremtreden i media som person. Hun har en plattform hun kan bygge videre på som leder og justisminister. Jeg opplever at Enger Mehl har noe med seg som person. Hun har et vinnende vesen og er åpenbart en meget oppegående person. Hun er et ungt og friskt pust inn i Justisdepartementet. Det er veldig fint. Jeg hadde aldri brukt alder mot henne.

− Men man rir ikke lenge på en slik bølge dersom man ikke leverer. Det må komme synlig politikk som peker fremover.

– Det er en kjempesvakhet at hun blir drassende rundt på denne reverseringspolitikken til Senterpartiet. Det er ikke det samfunnet eller etaten trenger. Vi må se fremover og ikke bakover. Hvis hun kun blir identifisert med omkamper og at alt var bedre før, vil hun ikke lykkes. Det var virkelig ikke bedre før.