Elon Musk utfordrer rådende tenkning om ledelse
LEST OM LEDELSE. Hvis milliardæren lykkes med Twitter, vil pensumet i MBA-utdanningene for ledere trenge en oppdatering. Det skriver The Economist i en kommentar om Elon Musk og lederskapet hans.
De registrerer at Musk etter overtagelsen av Twitter har vist at han bryter tvert med det som er «gjengs» tankegang innenfor ledelsesfaget om arbeid, beslutningstaking og toppsjefens rolle.
Fra før har Musk demonstrert at han ikke liker hjemmekontor. Tidligere i år sendte han en e-post til de ansatte i Tesla og SpaceX og forlangte at de skulle være på kontoret minst 40 timer i uken. De som syntes det var gammeldags, kunne jobbe andre steder.
Sparket halvparten
Noe av det første Musk gjorde overtok Twitter, var å sparke halvparten av de ansatte.
Det er blitt stilt spørsmål ved lovlighet, men uavhengig av lovligheten, så har han gått frem på uvanlig brutalt vis. Folk er blitt stengt ute fra it-kontoer, og de har fått beskjed om at de har mistet jobben i en upersonlig e-post.
De ansatte som er igjen i selskapet skal allerede ha fått beskjed om at selskapets tidligere «days of rest»-gode er fjernet.
Dette bryter med den rådende «malen» for moderne ledelse, som har en tendens til å peke på en sjefstype som er lite egoistisk; en leder som bryr seg om sine ansatte og gir folk frihet til å jobbe selvstendig, konstaterer The Economist.
I kommentaren tar The Economist for seg flere sider av lederskapet til Musk, og viser til at det bryter med flere velkjente teorier i ledelsesfaget.
Twitter er annen type business
Musk knytter for øvrig også sin egen person og personlige merkevare og rikdom er tett til selskapene sine. Etter at han overtok Twitter har han blant annet i sanntid lagt ut kommentarer om hvordan ting går internt.
I sin analyse stiller The Economist spørsmål ved om Musk vil lykkes med Twitter. Denne gangen skal han tross alt prøve å «fikse» en allerede eksisterende business, hvor politikk og lovverk er like viktig som teknologi.
Hvis han skulle lykkes, med den måten han leder på og gjennom å være så brutal med medarbeiderne – ja da må pensumet på MBA-utdanningene for ledere oppdateres en god del, konkluderer de.