Konsernsjef Kristin Skogen Lund ser ikke på seg selv som spesielt elitistisk.

Foto

Terje Pedersen / NTB

Eliten som ikke vil være elite

Publisert: 4. november 2022 kl 06.54
Oppdatert: 4. november 2022 kl 10.31

­Det sier Kristin Skogen Lund i en debatt i forbindelse med lanseringen av boken «Eliter i endring». Skogen Lund er konsernsjef i Norges største private mediekonsern Schibsted. Og en av de 1900 menneskene som ifølge «Eliter i endring» utgjør den norske eliten.

Hennes holdning er nokså typisk for den norske eliten. De ser ikke på seg selv som spesielt «elitistiske».  

«Vanlige folk»

I «Eliter i endring» vises det til forskning som analyserer akkurat dette:

«… mange medlemmer av elitene i Norge avstår fra å markere seg selv gjennom ytre tegn på økonomisk eller kulturell overlegenhet. I en studie som sammenligner eliter i Norge og andre land, fant den franske statsviteren Jean-Pascal Daloz (2007) at mange elitepersoner i Norge oppviste det han beskrev som en «iøynefallende beskjedenhet». De forsøkte aktivt å fremstå som «vanlige folk» og var opptatt av å nedtone sin sosiale eller økonomiske status. Tilsvarende fant Ove Skarpenes (2007) at høyt utdannede personer i Norge var opptatt av ikke å skille seg ut fra folk flest.

«Jeg tror det er riktig at mange ikke opplever seg selv som eliter»

 

Saken fortsetter under annonsen

LES MER ELITER:

Særnorsk fenomen

Mari Teigen er en av forfatterne bak «Eliter i endring». Hun er forsker ved ISF og leder for CORE – Senter for likestillingsforskning.

Foto

Institutt for samfunnsforskning

Også førsteamanuensis ved Senter for profesjonsstudier på Oslo Met, Marte Mangset, har forsket på dette særnorske fenomenet.  

I en kronikk i Aftenposten fra 2019 skriver hun at «norske eliter i mindre grad enn sine europeiske kolleger erkjenner at de har mer makt og privilegier enn folk flest». Hun viser til et eget forskningsprosjekt der hun intervjuet 81 byråkrater i lederstillinger i finans- og kulturdepartementene i Norge, Frankrike og Storbritannia: «Et klart mønster kom til uttrykk. Da jeg spurte «er du en del av eliten?», svarte de norske toppbyråkratene i stor grad ‘nei’. De franske og britiske svarte i langt større grad ‘ja, jeg er jo det’.

Mari Teigen er en av forskerne som har skrevet boken. Hun mener det er riktig at mange i den norske eliten ikke opplever seg selv som «elite».

Saken fortsetter under annonsen

− Jeg tror det er riktig at mange ikke opplever seg selv som eliter. Dette henger nok sammen med at elitestatus er gitt gjennom funksjon. Det er institusjonsbærene vi har studert.

− Men at man ikke erkjenner det selv, gir jo ikke alltid rett bilde. Mange sier de ikke har makt, men det har jo mange av dem like vel, sier Teigen.