Bjørn Erikstein, Inger Cathrine Bryne (nede til venstre) Hulda Gunnlaugsdottir (nede i midten) og Eva Håheim Pedersen er blant dem som har vært administrerende helseforetaksdirektør flere steder.  

Foto

Terje Pedersen / NTB, Helgelandssykehuset, Helse Vest, Finnmarkssykehuset

Disse har vært sykehusdirektør flere steder

Publisert: 4. februar 2022 kl 11.26
Oppdatert: 7. februar 2022 kl 10.36

Hulda Gunnlaugsdottir. Først ble hun direktør ved Aker sykehus i Oslo, der hun satt i fire år fra 2005. Så, fra 2010 flyttet hun seg noen kilometer lenger nord, til Akershus universitetssykehus, der hun var toppsjef i nye fire år, før hun i 2018 dro enda lenger nordover og tok over som administrerende direktør ved Helgelandssykehuset HF, som er lokalisert ved tre steder i Nordland – Sandnessjøen, Mo i Rana og Mosjøen. Og den jobben har hun fortsatt. Dermed blir sykepleierutdannede Gunnlaugsdottir den kvinnen som med sine, foreløpig, 12 år som sykehusdirektør har hatt adm.dir.-tittelen lengst.

Bente Mikkelsen er lege i bunn, men er mest kjent som foretaksdirektør. Hun var først direktør i to år for det regionale helseforetaket Helse Øst, fra 2006. Så ble Helse Øst og Helse Sør slått sammen til landets desidert største regionale helseforetak, Helse Sør Øst, i 2007, med Mikkelsen som sjef. Der satt hun som toppsjef i 6 år.

Bjørn Erikstein satt først som sjef i Helse Sør RHF i tre år – fra 2005 – 2007, da Helse Sør fusjonerte med Helse Øst og Helse Sør Øst så dagens lys. Så, i 2011 kom doktor Erikstein sterkt tilbake som direktør for Oslo Universitetssykehus HF, der han satt som sjef i 9 år og blant annet bidro sterkt til beslutningen om å legge ned Ullevål sykehus for å bygge et helt nytt sykehus på Gaustad.

Eva Håheim Pedersen har innehatt toppsjefstillingen ved Finnmarkssykehuset HF i to perioder. Først fra 2007 til 2010, før hun i 2016 gjorde «comeback» og satt fram til 2020 – i totalt ni år var hun sjef for Finnmarkssykehuset HF. Hun startet sin karriere som sykepleier og sluttet som sykehusdirektør.

Erik Kreyberg Normann er lege og «var med» fra starten av foretaksreformen. Først var han sjef ved Sykehuset i Buskerud fra 2002 til 2005 før han ble direktør ved Akershus Universitetssykehus fra

Inger Cathrine Bryne er også opprinnelig sykepleierutdannet. Hun var leder ved Helse Stavanger HF i seks år, før hun i 2020 ble ansatt som administrerende direktør ved Helse Vest RHF.

Erik Omland var sjef for Sykehuset i Asker og Bærum fra 2002 til starten av 2009 og fortsatte egentlig i samme jobben i to år til da sykehuset endret navn til Vestre Viken HF. Omland var i 2009 i tillegg konstituert som direktør ved Oslo Universitetssykehus. Omland er utdannet lege.

Saken fortsetter under annonsen

Gunnar Bovim. Fra 2006 til 2009 var han direktør for St. Olavs Hospital HF i Trondheim. Deretter ble han jammen sjef for hele helseregion Midt-Norge, og satt der fram til 2016. Bovim, som også er lege i bunn, har senere vært rektor ved NTNU.

Hege Gjessing var konstituert toppsjef ved Kongsvinger sykehus fra 2017 til 2019, før hun ble ansatt som ny administrerende ved Sykehuset Østfold – en jobb hun fortsatt har. Gjessing er utdannet lege.

Nils Kvernmo er også sykepleier av utdanning. Han var i en 10-årsperiode fra 2009 toppsjef ved St. Olavs Hospital HF. I 2019 hoppet han inn et år som konstituert direktør ved Helse Møre og Romsdal HF.

Torbjørn Aas var direktør ved Finnmarkssykehuset i tre år fra 2016. Så «gikk han videre» til Helse Nord-Trøndelag HF, hvor han var leder de neste fire årene. I dag er Aas – som har befals- og politi-utdanning i bunn − direktør ved Nav Trøndelag.

Morten Reymert er en samfunnsøkonom og tidligere toppbyråkrat som ble helseleder. Han var direktør for Rikshospitalet i to år fra 2008. Og i 2019 var han konstituert sjef ved Oslo universitetssykehus HF.

111 utvalgte

Siden helseforetaksreformen ble innført i 2002 har 111 menn og kvinner, leger, sykepleiere og økonomer sittet på toppen av de norske sykehushierarkiene.

Dagens Perspektiv har kartlagt hvem de er og hva som skal til for å lykkes i en av de mest krevende lederjobbene som finnes. I en artikkelserie presenterer vi resultatet av denne kartleggingen

Les mer:

Klikk her, så finner du oversikten med alle de 111 sykehusdirektørene 

Jan Erik Koen Thoresen – lege − var toppsjef i Helse Midt-Norge RHF mellom 2007 og 2009. Han var senere konstituert direktør ved Oslo universitetssykehus i 2011.

Saken fortsetter under annonsen

Marit Lund Hamkoll var direktør ved Hålogalandssykehuset i 2005 og 2006. Hun var også konstituert som administrerende ved Sykehuset Vestfold HF i et år fra 2006.

Fred A. Mürer – lege −har i to perioder på to år hoppet inn som konstituert leder for Helgelandssykehuset HF – i 2010/11 og fra 2017 til 2018.

Irene Dahl Andersen har vært konstituert direktør ved Sykehuset i Østfold i to perioder på et år – i 2009 og i 2018.

Anders Rønningen er lege og har vært direktør for Lister sykehus og Sørlandet sykehus – han satt et år begge steder.

Daniel Martin Haga har i to perioder vært konstituert som toppsjef i Helse Midt-Norge RF. Hver gang i en periode på et år.

Og her er hele gjengen – fra 2002 til 2022:

 
Saken fortsetter under annonsen