Foto

Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet. Foto: Arbeidstilsynet

­Dette kan hjelpe ledere med å velge riktig kontorløsning

Publisert: 8. juni 2022 kl 13.24
Oppdatert: 8. juni 2022 kl 13.26

Arbeidstilsynet har nylig lansert nettsiden Arbeidstisynet.no: Hvordan utforme kontoret? Nettsiden skal komme med råd, synliggjøre kravene og hvilke følger kontorløsningen kan ha for arbeidsmiljøet.  

– Den nye nettsiden og veiledningen om kontorløsninger gir ingen fasit. Nettsiden skal legge et godt grunnlag for valg, seier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim i en pressemelding.

Nettsiden «Hvordan utforme kontoret?» skal hjelpe arbeidsgivere med å velge en kontorløsning som møter kravene og er tilpasset virksomheten, arbeidsoppgavene og de som arbeider der.

– Vi vet at valget av kontorløsning utløser mye engasjement på arbeidsplassen. Derfor er det også viktig å ta de ansatte med på råd, seier Vollheim.

Arbeidstakerne må være utgangspunktet

Mange faktorer kan påvirke valget av kontorløysing, blant annet økonomi, areal, miljø, energibruk, lokalisering og transport. Men slike faktorer er ikke tema for Arbeidstilsynet sin veiledning.

Veiledningen legger vekt på at en må velge en kontorløsning som tar utgangspunkt i de arbeidsoppgavene som skal gjøres og de menneskene som arbeider der. Rett og slett fordi arbeidsmiljøet ikke skal utsette arbeidstakerne for fysiske eller psykiske belastninger.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgivers ansvar

Det er arbeidsgiver som har ansvar for å kartlegge behovene på arbeidsplassen og vurdere gode løysinger. Veiledningen legger vekt på at arbeidsgiveren må kartlegge mulige farer og utfordringer for å sikre gode vilkår for hver enkelt arbeidstaker, oppgavene de skal løse og det felles arbeidsmiljøet.

Deretter må arbeidsgiveren vurdere risikoen for at ulike kontorløsninger kan føre til helseplager. Valget av kontorløsning skal være basert på denne kartlegginga og risikovurderingen.

– Arbeidsmiljøregelverket har fokus på helsen og sikkerheten til arbeidstakerne. Slik kan veiledningen være en viktig medspiller i arbeidet med å utforme kontoret, meiner Vollheim.