Denne gjengen avgjør Europas framtid
Krigen i Ukraina vil endre det politiske Europa-kartet for alltid. Dette er de viktigste lederne i kampen om Europas framtid, i alle fall sett med norske øyne.
Joe Biden
Født 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania.
Biden har vært USAs 46. president siden 20. januar 2021, etter at han vant valget mot sittende president Donald Trump med knapp margin. Fra 2009 til 2017 var han USAs 47. visepresident under president Barack Obama, og fra 1973 til 2009 var han senator for delstaten Delaware. Han tilhører Det demokratiske parti.
Joe Biden har vært svært tydelig og klar i sin fordømmelse av Russlands krigføring i Ukraina og like klar og tydelig i sin støtte til ukrainerne. USA har gått foran både når det gjelder sanksjoner mot Russland og våpenforsinger til Ukraina. Faktisk mener flere eksperter at Bidens tydelighet og gjennomføringskraft har overrasket russerne og viser at USA nå til fulle har gjentatt rollen som verdens ledende supermakt. Gjennom Ukraina-krigen viser USA hvor langt de er villige til å stå opp for andre land, noe som blant andre kineserne også har fått med seg. (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Volodymyr Zelenskyj
Født 25. jan 1978 i Kryvyj Rih i det sentrale Ukraina.
Zelenskyj ble først kjent i hjemlandet som filmskaper og komiker. Han spilte rollen som landets president i TV-serien Folkets tjener på ukrainsk TV før han bestemte seg for å faktisk stille som landets presidentkandidat i det virkelige liv. Har grunnla partiet med samme navn som TV-serien som gjorde ham berømt, Folkets Tjener, i 2018 og ble valgt til president i Ukraina med 73 % av stemmene i mai 2019.
Voldomyr Zelenskyj har utmerket seg og fått stor oppmerksomhet ved å bli værende og forsvare landet side om side med sitt folk etter det russiske angrepet. Han har også snakket til og med en lang rekke parlamenter og politikere over hele verden i løpet av krigen, og på den måten skaffet Ukraina massiv støtte, både politisk og i form av våpenleveranser. Han støtter selv at landet skal bli medlem av både EU og Nato, og leverte nylig en formell EU-søknad. (Foto: Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP)
Jens Stoltenberg
Født 16. mars 1959 i Oslo.
Siden 1. oktober 2014 har den tidligere Ap-lederen og statsministeren i Norge vært generalsekretær i NATO. Han var Norges statsminister 2000–2001 og 2005–2013, Norges finansminister 1996–1997, Norges energi- og næringsminister 1993–1996 og leder i Arbeiderpartiet fra 2002 til 2014.
Stoltenberg ble på nyåret ansatt som ny sentralbanksjef i Norge, men krisen i Ukraina gjorde at han sa fra seg den jobben for å bli sittende som nato-sjef i et ekstra år.
Nato har under Stoltenbergs ledelse framstått som mer samstemt enn på lenge, og alle Natos medlemsland har bidratt med våpen og utsyr til Ukraina. (Foto: Terje Pedersen / NTB)
Recep Tayyip Erdoğan
Født 26. februar 1954 i Istanbul. Erdoğan var Tyrkias statsminister fra 14. mars 2003 til 28. august 2014, og har vært Tyrkias president siden 28. august 2014. Han er leder av Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP). 10. august 2014 ble han Tyrkias første valgte president etter å ha vunnet det første direkte presidentvalget i Tyrkia med 51,71 % av stemmene.
De seneste årene har Erdogan konsentrert makten Tyrkia, og framstått som stadig mer autoritær. Men til tross for dette er Tyrkia et av få land som fortsatt har et noenlunde greit forhold til både Ukraina og Russland. Tyrkerne arrangerte noen forsøk på forhandlinger mellom partene i starten av krigen, og Erdogan regnes av mange som den aktøren som etter hvert muligens kan få partene tilbake til forhandlingsbordet. (Foto: Adem ALTAN / AFP)
Ursula Von der Leyen
Født 8. oktober 1958 i Ixelles/Elsene i Brussel i Belgia.
Von der Leyen er en tysk lege og politiker (CDU), som har sittet 14 år sammenhengende i Angela Merkels regjeringer fra 2005 til 2019. Fra 2013 til 2019 var hun Tysklands forsvarsminister, fra 2009 til 2013 minister for arbeid og sosialvesen og fra 2005 til 2009 familieminister. Von der Leyen ble høsten 2019 valgt som Europakommisjonens president og tiltrådte 1. desember 2019.
EU har under Ursula Von der Leyens ledelse vært tydelige i sin fordømmelse av Russland og i sin støtte til Ukraina. Men det er ikke lett å samle EU om en felles politikk. Blant annet vil ikke Ungarn stanse import av russisk olje og gass.
Emmanuel Macron
Født 21. desember 1977 i Amiens. Frankrikes president og samfyrste av Andorra. Han dannet sin egen politiske bevegelse, La République En Marche!, etter tidligere å ha tilhørt sosialistpartiet. Macron vant presidentvalget i Frankrike i 2017 med 66,1 % av stemmene, foran Marine Le Pen som fikk 33,9 %. Han ble gjenvalgt for kun et par uker siden, i et valg der han også vant over Le Pen i andre valgomgang.
Macron var i starten av krigen mye på banen og hadde flere møter med Vladimir Putin, uten å oppnå resultater. De siste ukene har han vært mindre synlig.
Boris Johnson
Født 19. juni 1964 I New York.
Britisk politiker (konservativ), forfatter, journalist og spaltist. Siden 24. juli 2019 statsminister i Storbritannia.
Boris Johnson er i svært hardt vær på hjemmebane, blant annet etter den såkalte «partygate-skandalen» der han og andre regjeringstopper holdt fester i Downingstreet mens hele landet var koronanedstengt. Men i Ukraina-konflikten er Johnson tydelig. Han fordømmer Russland og støtter Ukraina med avanserte våpen. Mange russiske oligarker har adresse i London, noe som er en delikat utfordring for Johnson og britene. (Foto: Danny Lawson / POOL / AFP)
Viktor Orbán
Født 31. mai 1963 i Székesfehérvár i Ungarn.
Ungarns statsminister fra 2010 og var også statsminister fra 1998 til 2002. Orbán var en av grunnleggerne av det nasjonalkonservative partiet Fidesz (Ungarsk borgerforbund) som ble grunnlagt 30. mars 1988.
Mange mener at Orbán har uthulet demokratiet i Ungarn slik at landet begynner å ligne på en ettpartistat. Orban kalles ofte for «Putins siste venn i EU» og han framstår som en brems for EU-landenes enhet i Ukraina-konflikten. Blant annet vil han ikke sanksjonere mot russisk olje og gass og han ønsker heller ikke at våpenforsendelser til Ukraina skal gå gjennom Ungarn. (Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Støre, Andersson, Frederiksen og Marin
De fire nordiske statsministerne Jonas Gahr Støre, Magdalena Andersson, Mette Frederiksen og Sanna Mirella Marin er alle sosialdemokrater. De har alle vært tydelige i sin støtte til sanksjoner mot Russland og de har alle fire også sendt våpen og utstyr til ukrainerne.
Enkelte eksperter mener Skandinavia og Norden muligens kan spille en rolle dersom de krigende partene i Ukraina finner veien til forhandlingsbordet. Men Norge og Danmark er medlemmer av Nato og nå er det svært sannsynlig at også Finland og Sverige vil søke medlemskap innen kort tid. I så fall blir den sikkerhetspolitiske situasjonen i Nordområdene endret fundamentalt. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB, REUTERS/Michele Tantussi, N. Linares/Ritzau Scanpix via AP og Kay Nietfeld/dpa via AP)