20 år med IA-avtaler: Sykefravær er ikke lenger en privatsak
Tidlig i november ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om å forlenge dagens avtale om et inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, med to år. Samtidig ble det enighet om å forsterke innsatsen for å redusere sykefravær og frafall i arbeidslivet.
Nina Melsom sitter i arbeidsutvalget til arbeidet med IA-avtalen på vegne av arbeidsgiverorganisasjonen NHO. Hun forteller at koronapandemien har satt sitt preg på og forsinket arbeidet med å redusere sykefraværet.
– Partene og myndighetene ble derfor enige om å forlenge IA-avtalen med to år for å gi den mer tid for å virke, sier hun.
Norge har et høyt sykefravær sammenliknet med andre land. At vi har gode velferdsordninger som fanger oss opp når vi er syke, mener arbeidslivsdirektøren er viktig.
– Samtidig er det også viktig at ordningene hjelper oss tilbake i arbeid. IA-avtalen har derfor et sterkere fokus på målrettet sykefraværsarbeid enn tidligere avtaler, gjennom kunnskapsbasert og målrettet arbeidsmiljøarbeid og bransjeprogrammer, sier hun.
Syv bransjer
Mellom 20 – 40 prosent av sykefraværet kan relateres til forhold på arbeidsplassen. Denne delen av sykefraværet kan arbeidsgiver i samarbeid med de ansatte påvirke.
Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har utarbeidet oversikt over hvilke arbeidsmiljøbelastninger som gjelder i ulike bransjer, slik at arbeidslivet kan målrette innsatsen mot forhold man vet skaper sykefravær.
– Det tar tid å utvikle, og ikke minst, gjøre tiltakene kjent, men vi har tro på at dette gir veiledning og verktøy for egne bransjer. Da kan de kjenne seg igjen i utfordringene og jobbe med tingene som faktisk påvirker sykefravær, sier Melsom.
Det er forsterket innsats mot syv bransjer som har utfordringer med høyt sykefravær: Sykehus, barnehager, sykehjem, persontransport, byggenæringen, matindustrien og forpleining på plattformer i olje- og gassindustrien.
– Målet er å komme fram til praktiske tiltak som vil bedre arbeidsmiljøet og redusere fraværet, men det vil ta tid å innarbeide erfaringer fra bransjeprogram bredt i bedriftene, sier hun.
Helsefremmende å være i arbeid
Etter omtrent 20 år med IA-avtaler og innsats mot sykefravær og sykefraværsreduksjon, ser NHO en holdningsendring til sykefraværsarbeid.
– Tidligere var sykefravær en privat sak mellom pasient og lege. Nå er det å finne tiltak for å tilrettelegge og begrense omfanget av sykmelding og fravær også en sak mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Fokuset er nærvær fremfor fravær. Selv med helseutfordringer, kan det i mange tilfelle være helsefremmende å være i jobb, sier Melsom.
I tillegg til arbeidstaker og arbeidsgiver som skal søke løsninger i arbeidet, er det flere aktører som skal bistå for å støtte opp om partene på arbeidsplassen.
– NAV har en viktig rolle i oppfølging av sykmeldte arbeidstakere og arbeidsgivere.
Nav har i tillegg til egen oppfølging, virkemidler som Ekspertbistand, Kompetansetilskudd og Arbeidslivssentre for å redusere sykefravær. Sykemelder (legene) og Bedriftshelsetjeneste har også roller i sykefraværsarbeidet.
Digitalt samhandlingsrom
En sentral utfordring ved sykefraværsproblematikken er å få til en bedre samhandling mellom aktørene i et sykefraværsløp, tidlig avklaring og hensiktsmessig hjelp for å hindre unødvendig lange fravær.
– Jo lengre fraværet varer, jo større er risikoen for at personer faller ut fra arbeidslivet, sier Melsom.
– I en forlenget IA-avtale, skal vi fortsatt ha fokus på kunnskapsbasert og målrettet innsats for bedre arbeidsmiljø og lavere fravær, men vi må se på hvordan innretningen på virkemidlene kan forbedres, slik at de treffer godt.
Arbeidsgruppen skal også se til Sysselsettingsutvalgets rapport, som peker på muligheter for et digitalt samhandlingsrom for enklere og bedre samhandling mellom aktørene i sykefraværsoppfølgingen, og i tillegg sikre bedre samhandling mellom helse-, arbeid- og utdanningssektoren.
Gir råd
NHO jobber aktivt med IA, lokalt og regionalt, gjennom sine regionskontorer og overfor bransjene via arbeidsmiljørådgivere i landsforeningene.
De arrangerer webinarer og kurs om sykefraværsoppfølging og virkemidlene i IA-avtalen, og de utarbeider veiledere. I tillegg til dette bistår deres advokater med råd i enkeltsaker.
– I Norge har sykmeldte arbeidstakere et sterkt oppsigelsesvern og det er viktig å gi gode råd til bedriftene våre før de eventuelt avslutter et arbeidsforhold. Vår opplevelse er at bedriftene er genuint opptatt av å finne frem til løsninger som både ivaretar den enkelte arbeidstakeren, arbeidsfellesskapet og bedriftene.