Foto

Ledere som aldri stopper opp ender opp med å gå på autopilot. Foto: gradyreese/iStock

­15 minutter refleksjon over egne verdier skaper tryggere ledere

Publisert: 7. september 2022 kl 13.14
Oppdatert: 7. september 2022 kl 13.14

Mange ledere har det så travelt at de ikke rekker å prate med sine ansatte. De løper fra møte til møte, og mange ansatte lurer ofte på hva ledelsen driver med.

Under HR Norges lederutviklingskonferanse snakket sosialantropolog og høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania Åshild Mongstad om verdien av å stoppe opp i sitt lederskap.

– Ledere som aldri stopper opp ender opp med å gå på autopilot. Når vi tenker mye, føler mye og gjør mye, styrkes forbindelsen mellom hjernecellene. Dette skaper automatiske mønstre. Denne mekanismen er genialt når vi lærer ting, men noen ganger kan dette mønsteret være uheldig, forklarer hun.

Derfor mener hun det er viktig for ledere å reflektere noen ganger i uken – helst 15 minutter totalt. I løpet av denne tiden burde ledere setet spørsmålstegn ved hva vi og andre muligens tar for gitt om hva som blir sagt og ikke blir sagt. Utforsk hvilken påvirkning dette har eller kan ha.

– Det handler om å se bak våre antakelser og tenke kritisk. Å tenke kritisk handler ikke om å kritisere, men om å øke verdien og perspektivet. Det kan være berikende når vi øker refleksiviteten vår og klarer å se utenfor våre fastsatte mønstre.

Ta det med ro

Foto

Høyskolerektor Åshild Mongstad. Foto: Høyskolen Kristiania

Saken fortsetter under annonsen

I boken «Refleksivt lederskap» presenterer Mongstad konseptet «ledelselaboratoriet» - dette er et verktøy som inneholder fire deler. Det første man gjør er å utforske ledelse i egen organisasjon. Målet er at man skal komme til bunns i hva som fungerer for den enkelte organisasjon.

– Det finnes enormt mange definisjoner på ledelse, og ingen kan bli enige om hva ledelse konkret er. Men man kan være refleksiv om hva effektiv ledelse handler om.

Spør deg selv: Er det alltid god ledelse å være effektiv? Kan man få med seg mer når man tar det litt med ro? Hva er gevinsten av å ta seg tid? 

Ledelse er et sosialt system som påvirker alle i en organisasjon. Mongstad mener ledere burde være mer refleksive med tanke på hva som har formet ditt lederskap.

– Utforsk hvilke andre mennesker som har påvirket vår forståelse av ledelse. Har du hatt en far som har vært en god kommunikator, tenker du kanskje at samhandling er viktig i ditt lederskap. Har du hatt en trener som var veldig klar, effektiv og tydelig? Det kan ha gjort noe med hvordan du ser på ledelse.

Hun mener det er viktig at ledere får reflektere over hva som har formet sitt lederskap. En enkel øvelse kan være å tegne en tidslinje over lederskapet ditt. Tegn inn fyrstikkmennesker over personer som har påvirket ditt lederskap fra dagen du ble født.

– Da kan det være at du innser at noen av strategiene dine ikke er hensiktsmessige lenger. Du kan bestemme deg for hva du skal ta med deg videre og hva du skal kaste bort.

Saken fortsetter under annonsen

Buffer mot stress

Mongstad har forsket på hva som skjer dersom ledere bruker 15 minutter i uken på å reflektere over verdiene sine. Funnene viser blant annet at dette:

  • Økt trygghet i oss selv

  • Buffer mot stress

  • Det er lettere å ta valg

  • Man vet hva man vil, og hva man står for

– Er man en utrygg ledere, er det lett å føle seg jaget og stresset. Blir man bevisst sine egne verdier, bygger man opp ryggraden i oss selv. Er det noe vi trenger i en uforutsigbar framtid, er det ryggrad i oss selv, sier hun.

Hun mener ledere burde stille seg selv disse spørsmålene: Er det fortsatt like stilig å være travel? Er det effektivt og bra for deg selv å løpe fra møte til møte? Er statusen som har blitt tillagt det å ha mye og gjøre ikke så fordelaktig for deg lenger?

Etter at man har trent på ulike lederverktøy, er det viktig å ta steget videre til forståelse. Blant annet mener Mongstad at man må begynne å forstå hvorfor vi noen ganger misforstår hverandre.

– Hva er det som skjer når vi begynner å lytte til hverandre? Det handler om at vi ønsker å forstå kommunikasjon mer enn å lære oss teknikk. Mennesker tolker hva som skjer veldig forskjellig.

Saken fortsetter under annonsen

– Har man den forståelse med seg inn i møtet med andre, tar man ikke ting så personlig om noen misforstår deg. Kunnskap kan gjøre oss tryggere, gi oss bedre forståelse og det kan skape bedre relasjoner.

Ord har makt

Hvordan du snakker om organisasjonen din er med på å skape et bilde av hvordan andre tenker om organisasjonen. Hvordan du snakker om medarbeiderne dine, gjør noe med hvordan du behandler dem, hvordan du opplever og tolker dem, forklarer Mongstad.

– Språket har stor makt og er med på å forme hvordan vi har det rundt oss. Alle har et mulighetsrom i sfæren rundt seg.

Når man jobber med innovasjon i organisasjonen, har vi for vane å tenke at vi må gjøre det på en bestemt måte. Hvis vi er refleksive, tør vi å stoppe opp og tenke og tør å være åpne for innspill fra andre, vil man kunne oppnå mer nytekning i bedriften, mener Mongstad.

– En organisasjon i vekst ønsker bare å vokse og vokse, men jeg mener det er viktig å stoppe opp. Hvis man vokser for fort, opplever man voksesmerter. Vi tjener på å tørre å investere tid i våre ansatte. Invester i å være sammen og lære sammen. Det fører til mindre gjennomtrekk og mindre sykefravær.

Mennesker har et stort behov for å bli sett, anerkjent og få bekreftelse. Når en organisasjon vokser, er det viktig å bli sett og brukt tid på.

Saken fortsetter under annonsen

– Ta deg tid til å finne ut hva problemet er. Ofte er det ikke opplagt hva dette er ved første øyekast. Effektiv ledelse vil være å stoppe opp. Stopp opp for å bedre forstå ditt eget lederskap og dine ansatte.