Vil gjøre luftfarten mindre kynisk
Mens pandemien herjet på sitt verste i Norge og de fleste fly var satt på bakken, fikk Tonje Wikstrøm Frislid en telefon fra gründerne bak det nyoppstartede flyselskapet Flyr. De ønsket den erfarne lederen med på laget.
Selv om hun ikke hadde hatt mange måneder som forretningsdirektør for Facility Management-leverandøren Coor, valgte hun å gripe muligheten for å lede Erik G. Braathens nye flyselskap.
En uke før Flyrs første fly tar av fra Oslo til Gardemoen, forteller Wikstrøm Frislid at de er i god rute og at prosessen med å stable sammen et helt nytt flyselskap har gått nokså smidig.
– Det er som med eksamen, alt ramler på plass i siste liten. Det er spennende og vi har mange flinke folk som vet hva de holder på med, sier hun.
Etter 11 år i Norwegian trodde Wikstrøm Frislid at hun var ganske så ferdig med luftfart da hun i 2018 satte føttene permanent på bakken og startet i Unibuss. Så kom Flyr, et selskap hun tror kommer til å bli en «gamechanger» i norsk luftfart.
Tradisjonell bransje
En av grunnene til at Wikstrøm Frislid valgte å forlate flybransjen i sin tid, var fordi hun oppfattet den veldig tradisjonell og kompleks, noe som gjorde det vanskelig å gjøre nødvendige endringer.
– Bransjen har ikke helt klart å møte endringene som skjer i samfunnet. Jeg er ganske utålmodig av meg og liker at det er litt endring. Luftfart er morsomt og energifyllt, men den tradisjonelle siden, som gjør at det er tidkrevende og tungt å utvikle seg i takt med samfunnet, vil jeg gjøre noe med, sier hun.
Det å få starte fra grunnen av med nye, moderne systemer og en enkel struktur, var noe av det som fristet mest med det nye flyselskapet.
– Nå får vi muligheten til å gjøre de grepene man har gjort på feil måte i bransjen tidligere. Det er en bransje som rører hjertene til mange. Det er gjør at vi kan fornye oss og modernisere oss. Vi trenger ikke gå oss vill i gamle systemer, sier hun.
Flyr har ambisjoner om å holde det enkelt, unngå å drive for komplekst og ha base i Norge med ansatte på norske betingelser og med norske arbeidsvilkår.
– Så lenge vi lykkes med å være lønnsomme i Norge, trenger vi ikke flytte deler av virksomheten ut av landet. Vi rekrutterer flinke folk som har lyst til å utvikle seg, leverer god kvalitet og vil være med på å bygge framtidas flyselskap i Norge.
– Var du ikke redd for å gjøre et slikt karriereskifte midten under en pandemi?
– Jo, men det var en så stor og unik mulighet. Det er mange som har hatt det fryktelig vanskelig under pandemien. Jeg har gode kollegaer som har hatt det vanskelig, men det å få komme tilbake og få starte med blanke ark, var en sjanse jeg måtte ta. Når man kjenner bransjen så godt som jeg gjør, var valget enkelt.
Tilpasset det nye markedet
Selv om vi ser lyset i enden av tunnelen av pandemien – og flere og flere begynner å bestille flyreiser igjen, er det mange utfordringer flybransjen står overfor.
– De fleste av oss skulle nok ønske at vi kunne se inn i krystallkulen for å se hva som kommer. Det at vi ikke kan spå fremtiden, er en av de største utfordringene.
Ingen vet hvordan flymarkedet vil se ut til høsten, men mange er enige om at markedet vil endre seg. Spesielt når det gjelder de tradisjonelle melkerutene som folk bruker for å reise på forretningsreiser, tror Frislid vil endre seg.
– Flyr er skapt for dette, mens de flyselskapene som var vant til markedet slik det var før, som har mye kapasitet og flyr mye på enkelte destinasjoner, vil finne den nye hverdagen mer utfordrende etter pandemien. Vi tror det vil bli mindre trøkk på de tradisjonelle melkerutene. Det passer dårlig for den tradisjonelle luftfarten, sier hun.
Hun mener Flyr er laget for å møte disse endringene. Flyselskapet må ikke opp i en voldsom skala for å bli lønnsomme, noe hun mener er en åpenbar fordel.
Jeg tror oppriktig på at det er fullt mulig å drive lønnsomt og samtidig ta vare på ansatte og kunder
– Tror du det blir mindre flyving i tiden fremover?
– Noe luftfart må vi ha i Norge på grunn av hvordan landet vårt ser ut. Det er mange som lengter etter å se familie og venner i andre deler av landet. Vi ønsker å ta en del av det markedet. Vi driver effektivt og må levere på det vi lover.
Flyr ønsker å gjøre flyreiser enklere enn det man er vant med i dag. Både når det gjelder bestillingsprosessen, men også innsjekk og bagasjehenting.
– Det har vi systemer på plass til å gjøre. Vi skal ha ansatte tett på, og ikke bli for store. Det skal være fint å fly med oss og jobbe i Flyr. Vi skal gi det lille ekstra både til kundene og kollegene våre, sier hun.
Små, men lønnsomme
Tidligere har det vært slik at de store flyselskapene har skviset ut de mindre. Men Frislid tror ikke lenger det er slik at man må være stor for å være lønnsom.
– Det viktigste er å drive smart og effektivt. Det er ikke så mange av de store flyselskapene som er veldig lønnsomme. Det kommer til å bli enda vanskeligere for disse selskapene etter pandemien. Vi har en supereffektiv og kompetent organisasjon. Det skal være god plass til oss.
Hun er sikker på at Flyr kommer til å være konkurranse- og levedyktige i det norske markedet. De skal være konkurransedyktige på pris, samtidig mener hun det er viktig å drive fornuftig.
– Vi er blitt et mer bevisst samfunn når det gjelder bærekraft. Vi skal drive effektivt og med overskudd, men vi tror at det å kunne ta vare på de ansatte har mye å si for det vi leverer til kundene. Vi skal ha lave priser, men skal også være gode på service.
– Tror du Norwegian og SAS kommer til å dumpe prisene på flyrutene dere har til felles?
– Det kan godt være. Vi går inn på tradisjonelt sett lønnsomme ruter. Dumpes prisene på disse rutene, kommer det nok til å gå mer ut over de selskapene som har hatt lønnsomme ruter der tidligere.
Tonje Wikstrøm Frislid (45):
-
Stilling: Administrerende direktør i Flyr
-
Bosted: Nordstrand i Oslo
-
Familie: Ektemann Andreas og barna Hedda (15) og Kornelia (12)
-
Utdanning: Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og International communication/Social science ved Macquarie University.
-
Karriere: Citibank, Norwegian, Unibuss, Coor og Flyr.
-
Hobby: Padeltennis og håndballtrener for laget til den yngste datteren.
Sunn konkurranse
Om å skulle konkurrere mot tidligere arbeidsgiver, bekymrer ikke Flyr-sjefen. Hun er vant til å konkurrere med venner i idretten og er opptatt av rettferdig konkurranse.
– Jeg ønsker Norwegian alt godt og har et stort hjerte for dem, men vi må få lov til å være med å konkurrere vi også, på samme premisser.
– Hvilken lærdom tar du med deg fra tiden i Norwegian?
– Vi fikk gjort mye med lite ressurser. De årene jeg var der hadde Norwegian voldsomme ambisjoner og vi fikk prøvd ut mye. Vi gjorde noen feil da som jeg har lært av. Jeg har lært at det er ikke alt man skal prøve seg på, som for eksempel å vokse litt for fort.
Flyrs modell handler om å ta det litt rolig, stegvis og heller tilpasse seg etterspørselen.
– Vi skal gjøre det vi gjør grundig, men allikevel være nysgjerrige og prøve ut nye ting.
En utålmodig leder
Flyr-sjefen beskriver seg selv som en nysgjerrig og utålmodig leder som liker å utfordre seg selv. Hun er opptatt av å bygge gode team og sette sammen forskjellige mennesker som er gode på ulike ting.
– På den måten fatter man bedre beslutninger. Mangfold er helt nødvendig for å drive utviklingen fremover.
Det at hun noen ganger kan være litt kjapp og kreve mye av menneskene rundt seg, ser hun på som de lederegenskapene hun kan forbedre. Samtidig liker hun å få frem det beste i andre mennesker og jobbe i team.
Jeg har hatt konkurranseinstinkt siden fødselen
– Jeg er ganske god på å se hva folk er flink til og sette pris på det.
– Hva gjør du for å motivere ansatte?
– Jeg tror jeg er inkluderende, nysgjerrig og gir ansvar. Det blir jeg selv motivert av, derfor er jeg opptatt av å gi det til andre. For meg er ansvar og tillit alfa omega. Jeg liker å få ta eierskap til prosjekter og tar mye ansvar.
En kultur som gjør at medarbeidere kommer opp med ideer og utvikler dem for så å sette dem ut i livet, er det hun ønsker seg i Flyr.
– Jeg er ikke glad i byråkrati og liker korte linjer. Jeg tror det er spesielt viktig i dag at ting skjer fort. Vi må ha en organisasjon hvor folk evner å ta ansvar selv. Men det er samtidig viktig at raske beslutninger er basert på innsikt.
Ikke redd for konflikter
Wikstrøm Frislid kommer fra en familie som gjennom hele hennes oppvekst har diskutert høyt og lavt. Hun ser derfor ikke på konflikter som noe som nødvendigvis er negativt.
– Jeg liker konflikter når det er driv i dem og når det er en vilje til å oppnå noe sammen. Konflikter hvor jeg ser at ikke alle har et ønske om å gå i samme retning, er jeg ikke alltid så interessert i å være med på og da stopper jeg dem raskere.
Hun har selv ordnet opp i mange av arbeidskonfliktene hun som leder har vært vitne til.
– Konflikter kan være noe som driver en fremover, fordi når man løser dem kan man komme fram til konstruktive konklusjoner.
Alvorlig sykdom
Et par uker etter å ha startet som driftsdirektør i Unibuss fikk Wikstrøm Frislid sjokkdiagnosen. Over tid hadde hun skjønt at noe var galt da hun var trøtt og sliten mye av tiden.
– Det var et sjokk å få vite at jeg hadde brystkreft. Det var rart å skulle få en slik diagnose når jeg nettopp hadde startet i ny jobb. Det setter absolutt sine spor å bli alvorlig syk.
Omsorgen og omtanken den nye arbeidsgiveren viste henne da hun ble alvorlig syk har vært med å forme Frislid som både menneske og leder.
– Det var vanskelig å begynne i ny jobb med en slik diagnose, når man ikke kjenner noen noe særlig godt. Umiddelbart, når jeg fikk diagnosen, skulle jeg ønske at jeg fortsatt jobbet i Norwegian hvor jeg kjente mange og de kjente meg godt. Men ledelsen i Unibuss og kollegaer håndterte dette på en menneskelig og god måte.
I Unibuss kunne hun senke skuldrene og bli tatt vare på av medarbeidere som hun ikke en gang kjente.
– Som leder gjorde det et godt inntrykk på meg. Man blir jo redd for hva en slik diagnose medfører. Jeg hadde ikke helt kontroll på situasjonen, og jeg er en person som liker å ha kontroll selv om jeg ikke er nede i alle detaljene. Måten Unibuss tok imot meg og min sykdom på, er absolutt noe jeg vil ta med meg inn i Flyr.
Må ikke være sylskarp
Etter noen år i Unibuss skiftet Wikstrøm Frislid jobb til Coor. Det var møtet med menneskene i virksomheten som gjorde at hun endte opp med å bli med over til selskapet. Noen måneder ut i denne jobben kom Covid-19-pandemien.
– Det var en spesiell situasjon å skulle starte i en ny jobb. Fra å være den som alltid skal jage for å finne løsninger og få det beste ut av enhver situasjon, måtte jeg først og fremst ha fokus på egne ansatte og kundene.
Denne helomvendingen var en positiv opplevelse som hun ønsker å ta med seg inn i Flyr.
– Jeg tror oppriktig på at det er fullt mulig å drive lønnsomt og samtidig ta vare på ansatte og kunder. Vi skal være effektive, men vi er også opptatt av å ta vare på hverandre. Vi skal ha det bra på jobb.
– Har du hatt noen forbilder?
– Jeg har mange fine folk i livet. Familien min har alltid vært kjempefin, og definitivt vært med på å forme meg. Vi fikk alltid lov til å være nysgjerrige og utforske absolutt alt. Det var mye lek. Å ha det lystig er viktig på en arbeidsplass, selv om vi skal få til noe bra.
Hun trekker blant annet frem den tidligere Norwegian-kongen Bjørn Kjos som et godt forbilde, og beskriver han som inspirerende, visjonær og en person som ikke brukte for langt tid på å nå målet.
– Administrerende direktør i Coor Norge, Nikolai Utheim, var også fantastisk god på å balansere mellom det å være en utrolig flink leder, strategisk for å se hvor vi skal, men også den menneskelige siden. Jeg har skikkelig respekt for ham som leder og menneske.
– Morsomt bilde
Da Erik G. Braathen i fjor annonserte at han skulle starte et nytt flyselskap, var det ikke bare nyheten i seg selv som ble en snakkis. Praten om bildet av de seks dresskledde mennene som ble sendt ut om ledelsen i det nye flyselskapet ble tullet og spøkt med.
Noen mente det lignet på en Dressmann-reklame, andre etterlyste flere kvinner i ledelsen. Noen måneder senere ble det annonsert at Tonje Wikstrøm Frislid skulle innta rollen som administrerende direktør i selskapet.
– Jeg synes bilde av gjengen i Flyr var kult og morsomt. Jeg kjenner gjengen godt og vet hva de kan og de vet hva jeg kan. Vi har vært opptatt av å ha et team som utfyller hverandre. Jeg kunne noe de ikke kunne og var en brikke som passet godt inn, sier hun om det omdiskuterte bildet.
– Hvordan står det eller til med likestilling i flybransjen?
– Det har vært en veldig mannsdominert bransje, som nå er i endring slik mange andre bransjer er. For min del er fokuset å finne de riktig type menneskene med de kvalifikasjonene vi trenger. Da tror jeg mangfoldet kommer litt av seg selv.
I løpet av karrieren har hun ikke hatt noe spesielt fokus på at hun har vært en av få kvinner i en mannsdominert bransje.
– Kjønn, etnisitet eller legning har ikke vært en del av det. Jeg er mer opptatt av kvalifikasjoner og hvilken personlighet de enkelte har.
Født med konkurranseinstinkt
I barndommen var det aldri noen kjære mor når familien skulle spille kortspill eller ludo. Ingen jukset for at barna skulle vinne.
– Jeg har hatt konkurranseinstinkt siden fødselen. Familien min har alltid likt å konkurrere, samtidig som det har vært mye latter.
Flyr-sjefen er yngst av tre søstre. Den ene er ni år eldre og den andre seks år eldre.
Jeg hadde ikke helt kontroll på situasjonen – og jeg er en person som liker å ha kontroll selv om jeg ikke er nede i alle detaljene
– Jeg var nok en slitsom attpåklatt og en smårøver som har likt å holde på med mitt.
Wikstrøm Frislid var også en aktiv håndballspiller frem til hun ødela knærne sine og valgte å ta en mastergrad i Australia.
– Håndball for meg var lek og et sted å være sammen med venner. Det var et sted hvor jeg lærte å være avhengig av de rundt meg, og ikke minst at de var avhengig av meg. Det var et fint sted å kunne utvikle meg. Noen ganger står man fram selv, mens andre ganger skiller man seg lite ut.
I sine yngre dager var drømmen å jobbe med bistand og ideelt arbeid etter at hun var ferdig å studere.
– Jeg var veldig opptatt av rettferdighet og plaget over alle utfordringer i verden. Det kunne være alt fra politikk til dyrevern. Jeg var ganske engasjert, bredt over. Jeg gikk fra å skulle redde verden til å følge mitt indre kompass.
To planeter
Etter å ha fått like mange avslag som jobber hun søkte på innen bistandsfeltet, grep hun muligheten da en venn nevnte en jobb i amerikanske Citibank.
– Det var som å komme til en ny planet fra det jeg egentlig ville jobbe med. Bransjen stemte ikke helt overens med de verdiene jeg hadde, men den traff noe jeg var god på, så derfor valgte jeg å fortsette med det.
Etter noen år dukket en mulighet opp i Norwegian, et sted hun ble værende i 11 år.
– Det var tilfeldig at jeg havnet der. Det var som to forskjellige planeter. I Citibank var det en typisk amerikansk struktur, som var veldig rigid og byråkratisk. Jeg ramlet inn i Norwegian hvor ting gikk unna til de grader og som overhode ikke var byråkratisk. Beslutninger ble tatt på løpende bånd. Den livsstilen likte jeg utrolig godt.
– Hva gjør du for å koble av?
– Det går mye i jobb, men så har jeg det fint på jobben. Selv om ting er vanskelig, liker jeg meg på jobben. Det blir mer som en hobby. Jeg kobler selvfølgelig av og gjør andre ting, går turer og trener med venner. Akkurat nå går det veldig mye i jobb før vi begir oss ut på vår første flyvning, men det er veldig gøy, konstaterer hun.