Vipps-sjef Berit Svendsen.

Foto

Heiko Junge / NTB.

Berit Svendsen

– Vanskeligere for nyansatte å bli en del av bedriftskulturen

Publisert: 19. juli 2021 kl 17.06
Oppdatert: 21. juli 2021 kl 08.41

Pandemien har vist at det er mulig å gjennomføre det meste hjemmefra. Det viser også den enorme økningen i bruk av BankID både til aksjekjøp, til sikker kundeautentisering ved netthandel og bestilling av vaksine-og koronatest.

I privat og offentlig sektor økte bruken med over 70 prosent.

Til tross for hjemmekontorløsning på alle ansatte i Vipps, kan selskapet glede seg over høy vekst i bruken av deres tjenester.

– At Vipps blir en betydelig nordisk aktør gleder vi oss over. Samtidig har det vært stor fart på utviklingen, blant annet gjennom modernisering av BankID-porteføljen som lanseres i markedet nå, sier Berit Svendsen.

Topplederne om hva de har lært i løpet av pandemien

Dagens Perspektiv har snakket med ni toppledere om hvilke erfaringer - både positive og negative - som de tar med seg fra det siste året. Noen av lærdommen vil de ta med seg videre når samfunnet igjen åpner opp.

Må møtes for å skape lojalitet

Ansattes engasjement og produktivitet har flere steder økt under pandemien, noe som er omtalt av The Economist som viser til flere undersøkelser i USA.

Saken fortsetter under annonsen

– På den negative siden tror jeg at det er vanskeligere for nyansatte å bli en del av bedriftskulturen, treffe og bli kjent med flest mulig kollegaer når man jobber hjemmefra. Det er enklere å skape stolthet og lojalitet til arbeidsplassen når en er fysisk på jobb og treffer kollegaer.

På tross av dette, tror Svendsen at hjemmekontor har kommet for å bli. I Vipps skal de til høsten av teste ut hvordan 2,5 dager i snitt på kontoret vil fungere for den enkelte som dermed har stor frihet og fleksibilitet.

– Den enkelte vi kunne ha stor frihet og fleksibilitet, samstemt med de andre i temaet og avdelingen.

– Kommer du som leder til å gjøre noe annerledes når samfunnet åpner igjen?

– Jeg er spent på hvordan det vil fungere både å være leder for mange som sitter hjemme og de som møter på kontoret, både med hensyn til kommunikasjon, oppfølging av store prosjekter i forhold til fremdrift, det å kunne legge felles planer og skape lagånd med felles mål. Her tenker jeg det er viktig å være tilpasningsdyktig og evaluere hva som fungerer og ikke fungerer.

Full fleksibilitet

En av utfordringene med hybridløsninger handler om kontorplassene er utformet tilstrekkelig for å kunne ha møter både mellom de som har hjemmekontor og de som er fysisk på jobb.

Saken fortsetter under annonsen

Et annet dilemma handler om hjemmekontorene er optimalisert nok som kontor- og møteplass.

– På kontoret er det behov for flere møterom og der må vi tilegne oss en ny måte å jobbe på. Her er det viktig å ha full fleksibilitet fremover og evne å tilpasse både arbeidsplasser og organisasjon der det er nødvendig.

På kontoret er det behov for flere møterom og der må vi tilegne oss en ny måte å jobbe på

Både Vipps og BankID er i ferd med å ta eller har ambisjoner om internasjonale posisjoner og er godt kjent utenfor landegrensene. Samtidig ønsker de å være av Norges mest attraktive arbeidsplasser og kjent som et teknologieventyr som nordmenn er stolte av.

– Med den raske teknologiutviklingen vi har nå, og som vi ser komme med fremveksten av blant annet kunstig intelligens, er det samtidig vanskelig å spå fem år i tid. Derfor må vi være endringsdyktige og evne å agere raskt på disruptive drivkrefter, dersom jeg om fem år skal kunne gi deg suksessformelen på det teknologieventyret jeg nettopp nevnte.

– Vi har uansett klokketro på forenkling, og med denne verdien i ryggraden tror jeg vi kommer til å klare oss bra. Det har vi hvertfall gjort til nå.

Utnyttet terrassen

Saken fortsetter under annonsen

– Har du fått deg noen nye vaner eller interesser på fritida i løpet av pandemien?

– Jeg kan anbefale trening på terrassen uansett vær og vind hver morgen i omtrent 30 min før arbeidsdagen starter, på vinterstid med boblejakke og hansker om sommeren i shorts og T-skjorte.

I tillegg har Svendsen startet med å gå lange turer hver dag på minimum 8 kilometer og blitt veldig kjent med nærmiljøet.

– I helgene har vi gått enda lenger sammen med gode venner og hatt det hyggelig på terrassen etterpå.

Hun har også blitt inspirert av kollegaer til å lage smoothie.

– I følge mine kollegaer dyttes alle mulige grønnsaker og frukt i maskinen som spinat, kålrot, bananer og kiwi. Sunt og god, sier hun.