Ingrid Finboe Svendsen da hun var leder i Arbeidstilsynet.

Foto

VIDAR RUUD / NTB

Utvalg skal vurdere lederlønnssystemet i staten

Publisert: 26. mars 2021 kl 14.37
Oppdatert: 26. mars 2021 kl 15.15

Lederlønnssystemet i staten skal sikre at statlige virksomheter kan rekruttere og utvikle gode ledere. Det er en forutsetning for å kunne levere gode tjenester til innbyggerne.

– Statens lederlønnssystem ble opprettet for 30 år siden. Det er på tide gjennomgå systemet for å sikre at det kan fungere godt også i fremtiden, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).

Regjeringen oppretter nå et bredt sammensatt utvalg, som skal se på alle sidene av lederlønnssystemet i staten.

Utvalget skal ledes av Ingrid Finboe Svendsen som har bred erfaring fra offentlig sektor, blant annet som direktør for Arbeidstilsynet. Hun var også leder av interrimsrådet som var forløper til Arbeidsgiverrådet.

– Dette er en spennende utfordring som det er lett å si ja til. Målet er å finne et lønnssystem som stimulerer til at staten kan beholde og rekruttere dyktige, endringsorienterte og samarbeidsvillige ledere – samtidig som lønnen skal holdes på ett ansvarlig nivå, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Dagens Perspektiv skrev i 2019 om at lederlønnen i staten hadde økt betraktelig mer enn lønnen til befolkningen ellers de siste fem årene.

I 2020 holdt lønnsveksten blant lederne i staten seg innenfor rammen av frontfagene, men ikke alle departementer klarte å begrense lønnsøkningen til det, slik Nikolai Astrup krevde.

Saken fortsetter under annonsen

Omfatter 235 ledere

Statens lederlønnssystem ble opprettet i 1991. Det omfatter omtrent 235 ledere, hvorav ca. 100 er virksomhetsledere. I tillegg er ekspedisjonssjefene i departementene og en del særskilte stillinger som politimestrene, regjeringsadvokaten og riksadvokaten på lederlønnssystemet. Lederlønnssystemet dekker imidlertid ikke alle ledere i staten. Rundt 90 virksomhetsledere er lønnet etter hovedtariffavtalen i staten.

Utvalget skal se på ulike elementer med lederlønnssystemet: 

  • Lederstyringsmodulen, som består av kontrakter, målsetting, resultatmåling- og oppfølging av ledere

  • Lønnsmodulen

  • Sammensetningen på dagens lederlønnssystem, det vil si hvilke ledere som er, eller bør være, på statens lederlønnssystem eller på hovedtariffavtalen.

Utvalget skal levere sin rapport i juni 2022. Utredningen vil danne grunnlag for de forhandlingene partene eventuelt tar opp om dette i etterkant. Mandatet er drøftet med hovedsammenslutningene i staten, og disse vil utgjøre referansegruppe for utvalget.

 

Saken fortsetter under annonsen