Tverrfaglig samhandling blir ofte mer tverr og faglig enn samhandlende, sier Daniel Massie, stipendiat ved BI.

Foto

Rebecca Svenkerud, BI

Slik leder du samarbeid på tvers av fag

Publisert: 9. februar 2021 kl 09.39
Oppdatert: 9. februar 2021 kl 10.04

Det er ikke alltid enkelt når arkitekten, ingeniøren, økonomen og bygningsarbeideren skal jobbe sammen om et prosjekt. Ulik fagkompetanse og erfaring gir ulike perspektiver – og kan lett føre til gnisninger i samarbeidet.

– Tverrfaglig samhandling blir ofte mer tverr og faglig enn samhandlende, spissformulerer Daniel Massie, som jobber med en doktoravhandling om dette ved BI, på et webinar i regi av høyskolen.

Fortsatt siloer

Etter som arbeidslivet blir stadig mer spesialisert og ulike profesjoner blir mer avhengig av hverandre, blir kunsten å samarbeide på tvers av fagområder bare viktigere. Men det er ikke alltid så lett.

Massie mener mange deler av arbeidslivet fortsatt preges av siloer, at ulike deler av organisasjonen jobber atskilt fra hverandre.

– Hver faggruppe har ofte sine egne mål og verdier, sin egen virkelighetsforståelse og sitt eget stammespråk, med forkortelser ingen andre forstår, beskriver han.

Dette gjør at de ulike profesjonene ofte føler et sterkt fellesskap internt, men samtidig opplever andre faggrupper som fremmede. Det kan stå i veien for god samhandling på tvers.

Saken fortsetter under annonsen

Hver faggruppe har ofte egne mål og verdier, sin egen virkelighetsforståelse og sitt eget stammespråk

Påvirkes av perspektivet

Skal man lykkes med å koordinere og samhandle på tvers av fagfelt, trenger man god samhandlingskompetanse, mener forskeren.

– Det er ikke bare å sette de beste musikerne i verden sammen og så blir det til det beste bandet, sier Massie.

Samhandlingskompetanse handler om empati, omtanke og evne og vilje til å samhandle, forklarer forskeren. Han understreker at dette er egenskaper det går an å utvikle, både individuelt og som fellesskap.

Massie har fått være flue på veggen blant annet i byggenæringen, for å se på hvordan de jobbet med koordinering og samhandling. Han mener det er lett å undervurdere hvor ulikt folk ser på verden.

– Perspektivet vårt påvirker i stor grad hva vi ser og hvordan vi vurderer ting, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Det er disse ulikhetene som ofte fører til konflikter og problemer i samarbeidet. Men det avgjørende er ifølge forskeren hvordan vi håndterer ulikhetene.

Viktig med trygghet

En av de viktigste nøklene til å bygge et godt samhandlingsklima er å skape det Harvard-professoren Amy Edmondson kaller «psykologisk trygghet».

– Det må oppleves som trygt å gjøre seg sårbar for kollegene ved å si det man mener, være uenig, innrømme feil eller vise usikkerhet, uten å være redd for å bli straffet eller ydmyket for det, sier han.

I relasjoner der vi føler oss trygge, blomstrer kreativiteten og engasjementet, og det er lettere å utvikle noe i fellesskap.

Det er ikke bare å sette de beste musikerne i verden sammen og så blir det til det beste bandet

Enige om målet

Saken fortsetter under annonsen

Forskningen Massie har gjennomført og gjennomgått gir grunnlag for flere råd om hvordan man kan få tverrfaglig samarbeid til å fungere bedre. En viktig faktor er at prosjektlederne sørger for at formålet til prosjektet er grundig forankret.

– Hvis ikke alle er enige om hva de skal gjøre og hvorfor, kan det lett oppstå problemer, sier han.

Han anbefaler derfor å bruke tid på å meisle ut målet, og sørge for at det er noe som motiverer og engasjerer alle som er med. Oppstår det utfordringer underveis, kan man bruke formålet som ledestjerne for å finne løsninger.

Det er også viktig med tydelige rolleavklaringer. Alle må vite hva de har ansvar for, men også når de skal involvere andre i det de selv har ansvaret for.

– Det skal ikke være vanntette skott mellom rollene. Tvert imot er en del av rollen å tilpasse eget arbeid til andres og se hvordan man sammen bidrar til helheten, sier Massie.

Hvis ikke alle er enige om hva de skal gjøre og hvorfor, kan det lett oppstå problemer

Bytt roller

Saken fortsetter under annonsen

Fagspråk kan være en barriere mot godt tverrfaglig samarbeid. Hver profesjon har sitt stammespråk, sin fagterminologi som er fremmed eller uforståelig for andre. Å jobbe med forståelig kommunikasjon, og å snakke med hverandre framfor om hverandre, er viktig, ifølge forskeren.

Dersom samarbeidet går i stå og en prosess blir fastlåst, anbefaler han å forsøke å bytte perspektiv.

– Bruk et møte der dere bytter roller. Økonomen skal komme med innspill på hvordan bygget bør se ut, arkitekten på hvordan dere skal holde budsjettet, eksemplifiserer han.

En slik øvelse stimulerer til å utforske den andres perspektiv framfor bare å fremme sitt eget, ifølge Massie. Det kan bidra til økt respekt og forståelse for den andres rolle.

Råd til ledere

Han mener ledere har en viktig rolle for å skape god tverrfaglig samhandling på arbeidsplassen. Derfor er relasjonsorientering en viktig lederegenskap. Og han har flere konkrete råd til ledere:

– Se etter samarbeidsevner når du rekrutterer, og sørg for å legge til rette for og belønne god samhandling også i arbeidshverdagen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ledere bør dessuten gå foran som et godt eksempel og være samarbeidsorienterte selv.

– Ledere bør ikke bare representere sin egen avdeling, men drive god felles ledelse, sammen med andre ledere i organisasjonen, sier han.

4 råd for tverrfaglig samarbeid
søn 20.02.2022 23:47
  1. Finn ut hva og hvorfor, før hvordan. Skal du sette i gang et tverrfaglig prosjekt, bruk tid på å bli enige om hva som er formålet, før dere diskuterer hvordan dere skal gå fram.

  2. Avklar roller og samhandling. Tydelige roller gir forutsigbarhet, eierskap og ansvarlighet. Men husk også å avklare hvordan rollene skal samhandle med hverandre og bidra til helheten.

  3. Unngå stammespråk. Kommuniser på en måte så alle forstår det, og sørg for å snakke med de andre faggruppene, ikke bare om dem.

  4. Prøv å bytte perspektiv. Skap økt respekt og forståelse for hverandres roller ved av og til å bytte roller og se virkeligheten fra de andres ståsted.

Kilde: Stipendiat Daniel Massie ved BI.