Seierherren. Joan Gahr Støre blir landets nye statsminister.

Foto

Javad Parsa / NTB

Støres lederutfordring

Tid for visjoner

Publisert: 16. september 2021 kl 13.07
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Det sier rådgiver i Tankesmien Agenda, Hilde Wisløff Nagell. Hun har doktorgrad i statsvitenskap, og har jobbet mye med politisk filosofi. Hun har også vært politisk rådgiver i Røde Kors og jobbet i Fritt Ord.

Ifølge Nagell står Jonas Gahr Støre overfor to helt livsviktige politiske oppgaver som også hans forgjengere har stått i – dessverre uten å lykkes nevneverdig:

Det åpenbare er at klimautfordringene krever at vi tar grep for å gjennomføre det grønne skiftet. Den andre saken dreier seg om den økende veksten i de offentlige utgiftene, som skjer samtidig som behovene i velferdssektoren vokser og forskjellene mellom folk øker.

− Dette gapet bare løses. Sammen med klima er dette et politikkområde som krever handling, mener Hilde Nagell.  

− Det krever en leder som er visjonær, tydelig og samlende, sier hun.

Foto

Hilde Nagell er statsviter og rådgiver i Tankesmien Agenda. (Foto: Kaja Bruskeland/Elen Sonja Klouman)

Vi trenger fortsatt reformer

Saken fortsetter under annonsen

Enkelte økonomer sier gjerne at «tiden for de store reformene er forbi».

− Jeg tror de tar feil, sier Agenda-rådgiver Hilde Nagell.

– Minst to store saker står og skraper på døra: Det grønne skiftet og økende ulikhet.

− Skal man gjøre noe med disse to politiske utfordringene, krever det store endringer. Og skal Støre få folk med på de endringene, må han klare å skape begeistring rundt noen store og tydelige politiske saker og prosjekter. Han må mobilisere bredt, slik at folk flest ser viktigheten av prosjektet.

Men egentlig er det små forskjeller mellom folks politiske oppfatninger her i landet, så å endre noe veldig radikalt er ikke så lett i Norge, påpeker Nagell. Men det er håp, mener hun. I USA klarte den nye presidenten å skape begeistring. I alle fall i starten.

− I USA fikk man den såkalte Biden-effekten etter presidentvalget. Etter årene med Trump og det kaotiske presidentvalget, gikk Joe Biden høyt på banen og lanserte nærmest umiddelbart en lang rekke politiske tiltak og prosjekter. Det skapte begeistring, forteller Hilde Nagell.

Ligger det noe som helst i munnhellet 'motstand gjør deg sterk', så burde jo Støre nå ha den styrken som trengs

Saken fortsetter under annonsen

Ap har visjonære tradisjoner

Arbeiderpartiet har tradisjon for å være visjonært ifølge Hilde Nagell.

− Jeg tror Støre har evnen til å være visjonær. Men han må peke ut noen tydelige retninger for Norge. Da kan han begeistre. Å gi folk følelsen av å være en del av noe. Han bør klare det. Han trenger å mobilisere begeistring for prosjektet sitt og vise at han og den nye regjeringen utgjør en forskjell. Hvis ikke kan dette prosjektet bli kortvarig, sier hun, og legger til:

− Og klarer han det, blir det lettere å gi litt ekstra til samarbeidspartnerne.

− Hva annet er det viktig for Støre å framstå som?

− Jeg tror det vil være svært viktig at regjeringen er internasjonalt orientert. Det er jo Jonas Gahr Støre til gangs, mener Nagell.  

Hun peker på at Norge har en svært åpen og utadrettet økonomi, og EØS-avtalen blir dermed svært viktig.

Saken fortsetter under annonsen

− Og skal man løse klimakrisa må man se utover egne grenser og lene seg på et europeisk og internasjonalt samarbeid. Det tror jeg Støre vil gjøre.

Foto

Sonderinger 1. SP-leder og nestleder Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad var påmiddag hos Jonas Gahr Støre onsdag kveld. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)

Slipper å rope høyest

Mange har pekt på at de tror Støre er en bedre politiker i posisjon enn han er i opposisjon. Hilde Nagell er enig.

− Han er nok er betraktelig bedre posisjonspolitiker enn opposisjonspolitiker, sier hun, og forsøker å begrunne:

− Jeg tror det vil passe ham å ikke alltid være den som må rope høyest. Der sto han i en vanskelig skvis i opposisjon, sier Nagell. − Hvis han ropte høyt, var det alltid «noen til venstre» som ropte enda høyere. Og da hadde Støre kun to muligheter; å ta avstand fra en mulig samarbeidspartner, eller å ikke bli hørt. Det er litt «dødens posisjon», hvis det er viktig å unngå for mye krangling på egen side i politikken.

En annen gjennomgangsmelodi når Jonas Gahr Støre «analyseres av ekspertene» er at han er for «analytisk og teoretisk». Han blir for utydelig.

Saken fortsetter under annonsen

Hilde Nagell tror på sin side at det er helt greit å være litt «tørr, kjedelig og analytisk» i rollen som statsminister. Jens Stoltenberg var jo også en slags teknokrat som laget tegnebordsreformer, påpeker hun.  

− At man tenker stort og analytisk om politikk, tyder jo på at man er kunnskapsrik.

− Noen sier at han begynner å bli gammel. Den eldste som blir statsminister for første gang i Norge?

− Jeg tror ikke alderen til Støre er noen ulempe. Tvert imot. Vi har fått et veldig ungt storting. Snittalderen ligger på 45,5 år. Støre blir jo en minoritet med sine 61. Men han har erfaring. Og vi verdsetter jo erfaring.  

Selv Jens Stoltenberg gjorde noen bommerter i starten.

Foto

Sonderinger 2. Onsdag formiddag var det SV-leder Audun Lysbakkens tur til å besøke Jonas Gahr Støre. (Foto: Heiko Junge / NTB)

Godt kledd

Saken fortsetter under annonsen

Og Jonas Gahr Støre har virkelig erfart politikken på både godt og vondt. Han har vært framstilt som både «Super-Jonas» og «Vingle-Jonas». Lenge var «tåkefyrste» en favorittbenevnelse blant politiske motstandere.

− Seriøs motgang, gir deg erfaring. Og ligger det noe som helst i munnhellet «motstand gjør deg sterk», så burde jo Støre nå ha den styrken som trengs. Han framstår i alle fall som en annen politiker i dag enn da han tok over som Ap-leder i 2014, framhever Hilde Nagell.

− Selv Jens Stoltenberg gjorde noen bommerter i starten, minner Nagell om. Stoltenbergs første regjering var jo ingen utpreget suksess. Den satt bare et års tid.

− Kanskje har Støre gjort unna tabbene i opposisjon?  

Mange har villet ha det til at Støre er utydelig. Hilde Nagell mener det er mer treffende å beskrive ham som en som er forberedt på det meste. Jonas Gahr Støre som «en litt sånn ulltøy-type». Det kom fram under Arendalsuka da flere politikere nok grudde seg litt til partilederdebatten som skulle arrangeres utendørs nokså sent på kvelden. Støre løste det på enkelt vis. Han tok på seg superundertøy under dressen.

− Han virker å være kledd for vær og vind.

− Jeg tipper at Regjeringen Støres suksess står og faller på om Ap klarer å peke ut en retning på hva de selv vil med politikken sin, sier Agenda-rådgiveren.

− Det betyr at Jonas Gahr Støre må klare å være visjonær på noen store, overordna prosjekter.