Den amerikanske studien viser at reisen fram og tilbake fra jobb er den mest negative faktoren for å returnere til kontoret.

Foto

filadendron/iStock

Amerikansk studie

Slutter i jobben hvis de ikke får fortsette på hjemmekontoret

Publisert: 25. mai 2021 kl 09.37
Oppdatert: 25. mai 2021 kl 11.49

Lest om ledelse. Forskning.no har omtalt en spørreundersøkelse blant 2100 personer som har jobbet hjemmefra det siste året, de fleste av dem i USA og Canada.

Undersøkelsen peker klart i retning av at folk trives med å kunne jobbe fra hjemmekontoret, kjøkkenbordet eller en PC-krok de har fått innredet et annet sted i hjemmet.

Studien er gjennomført på oppdrag for det private selskapet Flexjobs som driver arbeidsformidling for ansatte som jobber deltid og frilans hjemmefra.

Hele 58 prosent av de spurte svarer at de «absolutt» vil begynne å se seg om etter en annen jobb, dersom de etter pandemien ikke kan fortsette med hjemmekontor. Bare 11 prosent svarer at muligheten til å jobbe hjemmefra ikke er viktig for dem.

Nærmere halvparten mener at det å jobbe hjemmefra har gitt dem en bedre balanse mellom arbeid og fritid.

Flytte fra bykjernen

Den amerikanske studien viser at reisen fram og tilbake fra jobb er den mest negative faktoren for å returnere til kontoret. Mange er også opptatt av at de sparer penger om de slipper jobbreisingen.

Saken fortsetter under annonsen

Mange av de spurte kunne tenke seg å lytte lenger fra bysentra og finne seg en rimeligere bolig der, om de vet at de slipper å møte opp så ofte på jobb.

Nesten 60 prosent av de spurte sier at dette kan gi dem en bedre livskvalitet.

På spørsmål om hvor ofte folk mener at de behøver å ha kontakt med sjefen sin, så svarer ganske mange at de kan gjøre jobben sin like bra med mindre kontakt med sjefen.

Rundt en tredel mener at kontakt med sjefen et par ganger i uka er greit. Knapt en tredel mener en gang i uka er nok.

Mindre hjemmekontor-stigma

I en annen fersk studie fra universitetene i Stanford og Nottingham kommer det frem at 20 prosent av briter kunne tenke seg å jobbe hjemmefra etter pandemien to dager i uken. 20 prosent av de spurte kunne også tenke seg å jobbe hjemmefra tre dager i uken.

Den samme britiske studien finner at mye av det stigmaet som tidligere var knyttet til å jobbe hjemmefra, nå er forsvunnet.

Saken fortsetter under annonsen

Hele 78 prosent av de spurte svarer nemlig at de har fått et bedre inntrykk av det å utføre en jobb hjemmefra. Kun 7 prosent svarer det motsatte.

Halvparten av de spurte britene mener at folk er like produktive når de jobber hjemmefra, som når de møter opp på arbeidsplassen. En noe mindre andel svarer det motsatte.