Få tips fra ekspertene om hvordan din bedrift kan benytte seg av den nye lydappen Clubhouse. 

Foto

REUTERS/Florence Lo/Illustration.

Slik skaper du blest om bedriften din på Clubhouse

Publisert: 18. februar 2021 kl 07.47
Oppdatert: 18. februar 2021 kl 08.05

Den sosiale lydplattformen Clubhouse ble så og si populær over natta. Utsultet på sosial kontakt og et løfte om «eksklusivitet» gjorde nok at flere kastet seg på appen som har vært på alles lepper de siste ukene.

Timingen kunne ikke vært mer perfekt. Unntaket er de som ikke har iPhone. De må vente enda litt lenger for å slippe inn, og er forløpning ekskludert.  

Twitter har allerede laget en konkurrerende tjeneste. Facebook er i gang med sin egen variant. De som er redde for at kontaktlistene på telefonene skal komme på avveie roper varsku om GDPR, ulovlig datainnsamling og manglende sikkerhet.

Det nye sosiale mediet blir både hyllet og hetset i debattinnlegg og kommentarfelt. Du kan åpne eller delta i rom, hvor du enten snakker eller lytter til en samtale, og kan «rekke opp hånden» for å komme med innspill eller stille spørsmål.

Så hvordan kan ledere og arbeidsgivere benytte seg av mulighetene Clubhouse åpner for?

Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik forteller at det nesten er ubegrenset med muligheter. Men å tjene penger eller få brukere over i andre kanaler, er ikke akkurat det hun ville ha prioritert med det første.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke der gullet ligger, sier hun.

Synliggjøre kompetansen

Foto
Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik har lenge hatt tro på lyd som medium. Hun tror vi ville fått denne type app uavhengig av koronapandemien (Foto: Lene Elisabeth Eide / Eide foto)

 

Innenfor ledelse og HR handler Clubhouse om å synliggjøre og bygge kompetansen til bedriften. Valen-Utvik forklarer bedrifter kan by på verdier innenfor temaer som virksomheten er opptatt av.

– Det kan være en spesiell kompetanse ansatte har, eller det kan være konkrete temaer som er virksomhet er spesielt opptatt av som bærekraft, innovasjon eller detaljhandel. Da kan virksomheten lage rom for å starte en samtale om temaene som kan og er viktige for dem, sier hun.

Hun deltok nylig i et åpent rom på Clubhouse for musikkbransjen der toppledere i de ulike selskapene i Norge deltok, sammen med etablerte og nye musikere. De diskuterte alvorlige, store spørsmål, mens alle lyttet til hverandre.

– De snakket om hvordan de jobbet med mangfold, nye artister og prosesser – mens konkurrentene sitter og hører på. Det er ganske fascinerende. Det er noe nytt og unikt. Vi har gått fra å holde alle kortene tett til brystet til å være mer åpne, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Slik bruker du Clubhouse:

  • Skaff deg invitasjon. Forhør deg med venner og kollegaer om de kan sende deg en invitasjon. Hvis ikke du kjenner noen som har flere invitasjoner kan du likevel laste ned appen, registrerer deg som bruker og håpe på at noen du kjenner slipper deg inn. PS: På dette stadiet er det kun iPhone brukere som kan ta i bruk appen.

  • Skriv litt om deg selv i biografien. Hvilke interesser du har, hva du jobber med og hva du er interessert i å lære mer om.

  • Søk etter folk å følge. Gjerne bransjepersoner, nøkkelpersoner i ditt yrke eller inspirerende, kjente folk. Hvilken mennesker du følger på Clubhouse vil påvirke hvilke rom du blir presentert for i appen, og hvilke varslinger du får på telefonen din. Vær litt skeptisk til hvem du følger, da appen enda ikke driver med verifisering.

  • Klubber. Du kan også følge klubber og få beskjed om når det er arrangementer i en bestemt klubb.  Den internasjonale klubben Social Society tilbyr eksempelvis en pedagogisk innføring til Clubhouse plattformen hver dag.

  • Delta i rom. I oversikten ser du forslag til ulike rom du kan delta i. Ved å trykke på utforsk-knappen, får du opp enda flere forslag. Når du går inn i et rom kan du lytte til samtalen og be om ordet ved å rekke om hånde dersom du ønsker å stille et spørsmål eller bidra med innspill.

  • Start et eget rom. Å starte en egen samtale kan gjøres på tre måter: Open: Et rom som er åpent for alle. Social: - Et rom som bare er åpent for de personene du følger på Clubhouse. Closed: Helt privat lukket rom der du inviterer dine gjester.

  • Opptak. Alt skjer direkte i Clubhouse og det er ikke lov å ta opp lyd fra appen, såfremt ikke rommet er merket med Podcastopptak. Samtalen forsvinner når rommet avsluttes.

Kilde: HR Mentor og daglig leder i Leonda Anne Lise Heide

Hybrid-konferanser

En konkret måte bedrifter kan utnytte seg av appen er å skape blest om kommende arrangementer, og fortsette diskusjonen etter en endt konferanse. Valen-Utvik tror det kan bli en hybridmodell mellom tradisjonelle møtesteder og det virtuelle rom.

– I forkant av en konferanse kan man opprette rom hvor målgruppen blir invitert til å komme med innspill om temaer og foredragsholdere de ønsker. Det vil være med på å skape interesse rundt konferansen. Deltakerne får mulighet til å bygge relasjoner med andre deltakere som vurderer å komme, sier hun.

For beskjedne nordmenn tror hun en slik modell kanskje gadde gjort det enklere å drive med smalltalk og bli kjent med nye folk på en konferanse, hvis man møtes i slike rom på forhånd. Motsatt tror hun det er muligheter for å fortsette samtalen på Clubhouse etter en konferanse, i ulike tematiserte rom.

Nærmere kundene

Clubhouse kommer ikke til å erstatte de andre sosiale medieplattformene, så ikke slett bedriftsprofilen på LinkedIn, Instagram eller Facebook riktig ennå. Akkurat nå er det ikke mulig å lage bedriftsprofiler på Clubhouse, men ansatte, ledere og HR kan opprette rom på vegne av bedriften.

Saken fortsetter under annonsen

– Virksomheter kan komme mye mer direkte kontakt med de man ønsker å nå. Jeg tror virksomheter vil få et nytt, unikt element ved seg ved å lage rom og by opp til interessante samtaler med sine målgrupper.

Er det et mulighetsrom for bedrifter som vil benytte seg av Clubhouse som kun er åpent i et begrenset tidsrom?

– Nå eksisterer det et mulighetsrom hvor du kan kaste deg på, prøve og feile, finne din plass på plattformen, hva slags rom skal din bedrift legge til rette for og hvilke samtaler du vil være med på å starte, før det blir litt mer krevende å få oppmerksomhet inne på plattformen, sier Valen-Utvik.  

Det er alltid slik den som er først ute med å gjøre noe når det kommer nye plattformer, kan få gode resultater raskt.

– Men, det er ikke bråhast altså, for vi er fortsatt i tidlig fase på Clubhouse, forsikrer eksperten.

Blir hørt

Har man 100 følgere på Clubhouse og er i et rom med en person med 1 million følgere – kan du rekke opp hånden og bli invitert til å snakke med vedkommende og dele dine synspunkter. Det er ikke en mulighet man får hver dag.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er bare profilbilde og biografien som sier noe om hvem vi er. Det er ikke det liker- og følger-fokuset man ser på andre sosiale medier-plattformer. Fokuset er på interesse, kompetanse og hva vi snakker om, mer enn hvem vi snakker med, forklarer hun.

Bort med perfeksjonisme

Et av rådene Valen-Utvik gir til bedriftsledere som søker hennes råd om tilstedeværelse i sosiale medier, er å dele mer personlig innhold.

I Clubhouse er det nær sagt umulig gjøre en helt perfekt profil, fordi alt er direktesendt. Man kan ikke redigere budskapet som i en pressemelding, pitch eller podcast.

– Bedrifter har blitt ganske striglet og «ordentlige» på sosiale medier. Alt skal se perfekt ut. Jeg oppfordrer derimot bedrifter til å dele mer personlig og innhold som viser virksomheten bak fasaden. Vi ser at det er det folk vil ha. Jeg tror virksomheter vil få en helt annen nærhet til målgruppen sin gjennom Clubhouse, sier hun.

Lyd som medium

Timingen til appen kunne ikke vært mer perfekt nettopp fordi de fleste av oss er sultne på å høre hverandres stemmer og å sosialisere med ukjente.

Saken fortsetter under annonsen

– Folk opplever at de nå har hengt med folk når de blir med i et rom hvor det diskuteres noe de er interessert i, sier Valen-Utvik.

Selv har hun lenge hatt tro på lyd som medium. Hun tror vi ville fått denne type app uavhengig av koronapandemien.

– Interessen og veksten har nok fått et ekstra spinn på grunn av nedtegningen, men en kommunikasjonsform som dette, tror jeg vi ville fått uansett.