Britiske helsemyndighetene har i en rekke vitenskapelige studier spådd at opptil en femtedel av befolkningen vil få psykiske helseproblemer som et resultat av koronakrisen.

Foto

FG Trade/iStock

Slik bør ledere forberede seg på overgangen til en «normal hverdag»

Publisert: 23. mars 2021 kl 11.13
Oppdatert: 23. mars 2021 kl 11.13

LEST OM LEDELSE. Mange går i disse dager og tenker at hverdagen vil bli så mye enklere når flesteparten er vaksinerte og korona kun er en overpriset øl.

For mange vil dette være tilfelle, mens andre vil slite mer med overgangen til en normal hverdag. Flere har arbeid som må kompenseres for og den nye digitale hverdagen skal integreres på selve kontoret.

Britiske helsemyndighetene har i en rekke vitenskapelige studier spådd at opptil en femtedel av befolkningen vil få psykiske helseproblemer som et resultat av koronakrisen.

Kriser, terror og børskrakk har endret samfunnsstrukturer og hvordan mennesker forholder seg til hverandre tidligere.

Krisepsykolog Joël Boukris og psykologiforsker Yun Ladegaard skriver i Mandag Morgen at vi etter sommerferien og utover høsten kan forvente å se en betydelig økning i antall stressrelaterte sykdommer, angst og depresjon blant mennesker som tidligere ikke har slitt med psykisk helse.

De kommer med fem tips til hvordan organisasjoner kan gjøre overgangen til en normal hverdag litt enklere:

  1. Ta vare på lederne. Noen av dem som har vært i frontlinjen når det gjelder å møte de raske, hyppige endringene under koronakrisen, er lederne. Mange ledere har hatt store arbeidsbelastninger og jobbet hardt i over ett år. Det er derfor viktig at ledere blir ivaretatt på arbeidsplassen. Forskningen viser at når ledere blir stresset og presset, har det en negativ effekt på ansatte og kan påvirke beslutningsprosesser og samarbeid.

  2. Ikke forvent 100 prosent innsats fra dag 1. Etter stort press på flere fronter med både nye krav på jobben, og kanskje hjemmeskole og andre ting, trenger du en rolig overgangsperiode. Når vi trives, kan vi gjøre det beste, og etter en periode med stort press trenger vi en litt roligere periode. 

  3. Skap rom for fellesskap på arbeidsplassen. Koronakrisen og restriksjoner kan ha svekke sosiale relasjoner på arbeidsplassen. Det er derfor et behov for å skape et rammeverk som vil styrke det sosiale fellesskapet igjen.

  4. Grip tak i konfliktene som har oppstått. Stort press og stress kan føre til samhandlingsproblemer og konflikter. Tar du som leder ikke tak i disse problemene på et tidlig tidspunkt, er det en risiko for at de vil eskalere og utvikle seg. Den gradvise normaliseringen av arbeidshverdagen er en god mulighet for å starte dialog og gripe tak i problemene ved roten.

  5. Tilby hjelp og støtte. Det kan være ansatte som av forskjellige grunner er mer berørt av situasjonen og kan trenge profesjonell støtte for å komme tilbake til hverdagen. Anerkjenn følelsene til den ansatte og informer dem om hvem de kan gå til og hva du som leder kan gjøre hvis du er bekymret for noen.

Saken fortsetter under annonsen