Som et motbilde presenterer forskerne en mer beskjeden liste for vellykket lederskap.

Foto

FG Trade/iStock

Slik blir du en realistisk sjef

Publisert: 7. juni 2021 kl 14.38
Oppdatert: 7. juni 2021 kl 22.07

LEST OM LEDELSE. Har du hørt om transformasjonsledelse, karismatisk ledelse, autentisk, bærekraftig og verdibasert ledelse?  Listen over hva som skal gjøre deg til en bedre leder er lang.  

I den nye boka Leadership - en interaktiv tilnærming analyserer forskerne Mats Alvesson og Stefan Sveningsson hva som skjer når blandede ledelsesteorier møter den komplekse virkeligheten. Man kan trygt si at det ikke alltid går som planlagt.

– Selvfølgelig kan moteteoriene om ledelse fungere som inspirasjon, men de fungerer ikke alltid like godt i den praktiske ledelseshverdagen, sier Stefan Sveningsson, som er professor ved Lunds universitet, til nettstedet Chef.

De to forskerne kritiserer i boken det overmenneskelige idealet som de mener lederindustrien formidler og tar heller til orde for et mer fornuftig, konkret og realistisk syn på hva en leder er og bør være.

– Den mest ambisiøse leder kan ikke krysse av rollen som coach, inkluderende, produktiv, sosial, sterk, visjonær, resultatorientert, endringsdyktig og god på kommunikasjon – samtidig som de har et jerngrep om tall og administrasjon.

Som et motbilde presenterer forskerne en mer beskjeden liste for vellykket lederskap. Det er ikke noe galt med høyt ambisjonsnivå, sier de, men noen ganger kan en mer tilbakeholden holdning stimulere en tankegang som fører noe riktig.

Slik fungerer den realistiske sjefen:

  • Lederen engasjerer seg i coaching når det er hensiktsmessig, men kan henvise de som trenger coaching til spesialister i HR eller seniorkollegaer.

  • Lederen oppfordrer til velfungerende arbeidsteam, men unngår å blande seg inn og aksepterer at noen vil jobbe selvstendig.

  • Lederen bidrar til et godt arbeidsmiljø, men signaliserer at arbeidsmiljøet er et kollektivt ansvar.

  • Sjefen inkluderer uten å overdrive ambisjonene ettersom individer ikke kan bli tvunget til sosiale aktiviteter.

  • Lederen søker rimelig produksjon og resultater uten å virke for ambisiøs. Hårete mål kan provosere motstand, stress og høy turnover.

Kilde: Mats Alvesson og Stefan Sveningsson

Saken fortsetter under annonsen