Ole Gunnar Solskjærs rolle som manager i Manchester United har vært truet lenge. Men han sitter der fortsatt. 

Foto

Terje Pedersen / NTB

Skandinavisk ledelse i Premier League

Publisert: 11. november 2021 kl 11.35
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.43

I boken Pakten med de røde djevelene skriver forfatter Gunnar Ringheim om Solskjærs lederstil. Han beskriver den som «skandinavisk».

Ringheim har det fra en av de som har jobbet tettest på Solskjær selv, tidligere Kongsvinger-trener og Solskjærs assistent i Cardiff, Molde og nå Manchester United, Mark Dempsey. Han er full av lovord om sjefen sin og beskriver ham om mulig enda mer jordnær og ydmyk enn han ofte kan virke i media. Samtidig avviser han at Solskjær er for myk for hardbarkede superstjerner.

– Jeg har sett Ole i garderoben, han kan være knallhard. Han er tøff og nødeløs når det er behov for det. Han godtar ikke nye tull. Ole setter grenser for spillerne, og holder dem ansvarlig når det er nødvendig. Ole har emosjonell kontroll; han roper ikke, han skriker ikke, han mister aldri fatningen. Han er manager på en verdig måte, men jeg kan forsikre om at ingen er i tvil om hvem som er sjefen. Spillerne vet at de kan stole på Oles lojalitet til dem, ingen ting lekker ut fra garderoben. Det er aldri noe mediesirkus med Ole. Mens mange managere driver fryktbasert ledelse, styrer Ole med respekt og empati, sier Dempsey til forfatteren.

Foto

Boken Pakten med de røde djevlene av Gunnar Ringheim ser blant annet på lederstil. Kilde: Gyldendal.

Forsvarsspilleren Luke Shaw er et godt eksempel. Da Solskjær startet som United-manager, var Shaw symbolet på mye av det som var galt med laget. Han var utskjelt og satt til side. Han måtte tåle en del av skylden for lagets svake forsvarspill. Ifølge ham selv mistet han troen under Mourinho.

Men under Solskjær snudde det, selvtilliten kom tilbake. Solskjær var den første til å peke på ham som «den potensielt beste venstrebacken i England» på en tid hvor avisene ikke nevnte ham som aktuell på laget en gang. Under EM 2021 sprudlet Shaw for det britiske landslaget med skåring og tre målgivende pasninger. Selv ga han Solskjær en stor del av æren for å ha coachet ham riktig.

I boken viser Ringheim til Shaw-sitater fra britisk media: – Han fjerner presset fra guttene og legger det over på seg selv. Noen ganger er det ikke rettferdig. Vi som er på banen må også ta ansvar. Spesielt for meg er det en total forandring fra det jeg opplevde før Ole kom inn. Det har løftet meg til et helt nytt nivå.

Saken fortsetter under annonsen

Britiske skribenter har gransket prosessen da Ole Gunnar Solskjær ble hentet tilbake til Old Trafford. I boken De første 100 dager peker Phil Denton og Micky Mellon på at det dreide seg mer om personligheten hans enn kvalifikasjonene. Samtidig ser de en klar rød tråd i Solskjærs første små grep som toppsjef.

Noe av det første han gjorde var å flytte ungdomslagets treningsfelt nærmere førestelagstroppen. Så skrotet han ordningen med at lederne spiser på eget bord i kantinen. Nå spiser alle sammen. Spillerne fikk kleskode og måtte stille i dress til bortekamper, akkurat slik det var under Alex Ferguson. De to mener Solskjær klarte å skape ny begeistring i klubben.

Tjenende lederskap

De to beskriver Solskjærs lederstil som tjenende ledelse, en ydmyk og autentisk form for lederskap ofte assosiert med visjonære ledere som Gandhi og Martin Luther King. Stilen skiller seg ut fra den typisk autoritære allvitende manager-guden man ellers gjerne forbinder med toppfotball. I Solskjærs variant innebærer det at han selv åpner dørene og lager kaffe for gjestene sine, noe som er uvanlig nok i Premier League til å vekke oppsikt.

I et forsøk på å definere til fansen hva han ser på som det viktigste i Uniteds DNA, har Solskjær pekt på at kjerneverdien for ham er å være et godt menneske. Det betyr å være sulten, å lære, å være ydmyk og hardtarbeidende, men også være i stand til å uttrykke talentet.

Avtroppende kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen er dedikert United-supperter. Han mener det at Solskjær orker å stå i stormen er hans mest imponerende egenskap.

– Han virker god til å takle motstand og kritikk. Han virker trygg i managerrollen uansett hvor mye det blåser. Jeg tror Solskjær tenker at han må gjøre det han selv mener er riktig, så får det heller bære eller briste. Det å sno seg etter hva omgivelsene forventer eller å tilpasse seg taktisk, er nytteløst i lengden, forteller han til Ringheim. Før han legger til en anekdote fra et møte med Alex Ferguson:

Saken fortsetter under annonsen

– En gang vi snakket om Solskjær, sa Ferguson at han lever United-verdiene fordi han hele tida tenker hvordan han skal opptre i dag for å gjøre ting bedre i morgen. Så la Ferguson til: «Og Ole er en sosialdemokrat, som meg».

Tidligere landslagssjef Nils Johan Semb fremhever støtten til spillerne som Solskjærs styrke.

– Der har Ole Gunnar vært utrolig dyktig. Han lar sg aldri lokke utpå av media. Det er naturlig å ta et oppgjør med agenter når de provoserer, men jeg har aldri hørt ham si et negativt ord som en spiller. Ole Gunnar tar alt internt, og klarer å holde spillergruppa samlet. Han har bygd tillit. Han krever at spillerne står opp for hverandre og drar tauet i samme retning. Spillerne ser at Ole Gunnar er mann for sitt ord. Derfor backer de ham og stiller seg bak prosjektet hans, sier han i boken.

United-kulturen

– Solskjærs lederstil er nok like mye preget av kulturen i Manchester United som det mange ser på som typisk skandinavisk lederstil. Det sier Hallgeir Gammelsæter som er professor ved Høgskolen i Molde. 

– Han har fotball-livet sitt fra England. Da han kom til Molde, innførte han mye av det han hadde lært der. Å gi lederstilen hans merkelapper som skandinavisk eller engelsk, sier oss ikke så mye. 

Foto

Professor ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter. Foto: Høgskolen i Molde.

Saken fortsetter under annonsen

En fotballklubb består av mennesker, og skal man få suksess må man få med seg alle. Det er moralen i en av de største suksessene i TV-verden de siste årene om en naiv amerikansk fotballtrener som ender opp med å ta over et engelsk fotballag. Det tar noen episoder før han får grep om offsidereglene, men sakte, men sikkert vinner Ted Lasso - om ikke på banen, så i hvert fall bak tribunen og i garderoben. Sportslig suksess kommer kanskje i neste sesong. Moralen er enkel, men effektiv. Det er først når støtteapparatet fungerer, at stjernene kan starte poengjakten. Ole Gunnar Solskjær kunne nok det meste om fotball da han returnerte til Uniteds, men det første han gjorde viser at han vil få med seg alle. Første dag på treningsfeltet tok han med melkesjokolade til Kath Pipps i resepsjonen.

Gammelsæter ser på klubbens tillit til Solskjær som et forsøk på å bryte med den negative trenden laget kom inn i etter at legendariske Alex Ferguson gikk av og ble etterfulgt av en rekke internasjonale trener-stjerner som Louis van Gaal, David Moyes og José Mourinho, uten å lykkes. Han tror de nå ønsker å være tålmodige, med en manager som kjenner klubben godt.

– Jeg tror Solskjær er seg selv. Han ble populær i klubben som spiller, og sier jo selv at han lærte mye i United. Han fikk en standing i klubben som han bygger på i dag, sier han.