– Jeg kunne ikke lenger forsvare å fortsette som leder når det ble så tydelig at det ville være mye bedre for bedriften om jeg brukte den kapasiteten jeg hadde på en annen måte, sier Hallgeir Gustavsen i Vecora.

Foto

Tim Esborn

Kunsten å vite når man skal gi seg

Publisert: 11. januar 2021 kl 12.32
Oppdatert: 12. januar 2021 kl 12.33

Det er fem år siden Hallgeir Gustavsen ble ansatt i Vecora, et digitalbyrå i Sandnes som hjelper bedrifter å markedsføre seg på nett. To år senere ble han daglig leder for de ti ansatte.

Nå mener han det er på tide at noen andre tar over.

«Må ikke påvirke jobben»

Siden han tok over som leder har Vecora vokst og består nå av 17 ansatte. Også ved siden av jobb har 38-åringen hatt det travelt, med to døtre, håndballtreneroppgaver og egen blogg og podkast.

Det siste året skjedde det i tillegg mye i livet hans som gjorde det vanskelig å strekke til som leder. Blant annet mistet han brått faren sin og måtte håndtere egen sorg og bruke mer tid til å ta vare på familien. På toppen av det kom koronakrisen.

I starten var han bestemt på å holde samme tempo på jobb.

– Det første jeg tenkte var at dette må i hvert fall ikke påvirke jobben, forteller han.

Saken fortsetter under annonsen

Det viste seg å være vanskelig i praksis.

– Uansett hvor supermann man føler seg, så har døgnet bare 24 timer, sier han.

Gråt på telefonen

Det store sammenbruddet kom en dag han satt på telefonen med en kunde og måtte fortelle at han ikke rakk å levere innen fristen de var enige om.

– Er det en ting som virkelig krasjer med selvbildet mitt er det hvis jeg ikke leverer det jeg har lovet. Jeg begynte å bable om pappa og grine i telefonen, forteller han.

Uansett hvor supermann man føler seg, så har døgnet bare 24 timer

Da skjønte han at kapasiteten ikke var den samme som før. Han innså at han på det tidspunktet ikke hadde det som trengtes for å være en god leder.

Saken fortsetter under annonsen

– Å være en god leder kommer ikke av seg selv. Du har et ansvar overfor de ansatte og må ha tid til å ta en prat, følge opp og motivere, sier han.

Møtte overraskelse

Han bestemte seg for å be om å skifte rolle og heller satse på det han mener han er aller best til, nemlig å jobbe direkte med kundene.

– Hvilke reaksjoner fikk du da du ba om å gå fra leder til vanlig medarbeider igjen?

– Det var en del som ble litt overrasket. Men jeg tror folk syntes det ga mening, at jeg skulle bruke kreftene på det jeg kan aller best.

Du har et ansvar overfor de ansatte og må ha tid til å ta en prat, følge opp og motivere

Ikke noe nederlag

Saken fortsetter under annonsen

Han synes ikke det var noe nederlag å si fra seg sjefsjobben igjen.

– Det var faktisk ganske lett å ta den beslutningen. Jeg kunne ikke lenger forsvare å fortsette som leder når det ble så tydelig at det ville være mye bedre for bedriften om jeg brukte den kapasiteten jeg hadde på en annen måte, sier han.

Gustavsen er likevel ikke fremmed for å ta på seg lederroller igjen senere, også i samme bedrift, hvis det skulle være bruk for det. Tilknytningen til arbeidsplassen er sterk.

 – Jeg sitter i styret og har til og med tatovert logoen vår på armen, så jeg regner med å bli værende her, humrer han.

Vanskelig for mange å velge bort lederrollen

– Jeg tror det er vanskelig for mange å velge bort lederrollen, blant annet fordi de opplever at det medfører statustap eller ses på fra omgivelsene som et nederlag.

Det sier Gisken Holst, som i mange år jobbet med lederutvikling og coaching, de siste fire årene i AFF, en stiftelse tilknyttet Norges Handelshøyskole som bistår virksomheter med blant annet leder- og arbeidsmiljøutvikling.

Saken fortsetter under annonsen

Det er bedre å ha regien på avgangen din selv enn å komme i en situasjon der andre må be deg slutte, sier Gisken Holst, lederutvikler i AFF.

Foto

AFF

Hun møter mange ledere som er inne på tanken om å slutte i jobben, noen ganger for å gå over i en vanlig medarbeiderrolle. Likevel er det mange som blir. Holst viser til at det tradisjonelt er en kultur i arbeidslivet for at å gjøre karriere betyr å sikte oppover.

Tap av identitet

Det er heller ikke alle arbeidsplasser som har et godt alternativ til de som ønsker å gå fra leder til medarbeider, påpeker hun. Hvis ikke det finnes noen aktuelle fagspesialist- eller støtteroller kan det å slutte som leder bety at man også må skifte arbeidsplass.

For mange kan et slikt skifte dessuten innebære et tap av identitet og selvbilde, som for mange ledere kan være knyttet til den rollen de har, forteller Holst.

– Du taper den autoriteten du har i kraft av å være leder, og mister også inngangsporten til en del arenaer og diskusjoner, beskriver hun.

Når bør du gi deg?

Saken fortsetter under annonsen

Selv om hun forstår at disse barrierene kan gjøre det vanskelig å si fra seg en lederstilling, mener hun at flere burde gjøre som Gustavsen og ta initiativ til å forlate lederstillingen dersom de føler det er det riktige i en periode.

– Jeg tror det er sunt for den enkelte. Det gir mye læring å prøve ulike roller. Dessuten er det bedre å ha regien på avgangen din selv enn å komme i en situasjon der andre må be deg slutte, sier hun.

– Når er det på tide å gi seg i en lederjobb?

– Allerede når tanken først melder seg er det lurt å ta det på alvor. Da bør man gjøre en vurdering av hvor lenge man ser for seg å bli i rollen og hva som skal skje etterpå, råder hun.

Kultur for å endre rolle

Hun mener mange ledere med fordel kunne hatt et mer bevisst forhold til sin egen avgang. Med jevne mellomrom bør ledere ifølge Holst stille seg to spørsmål:

  1. Har jeg fortsatt noe jeg ønsker å utrette i denne jobben?

  2. Har jeg den motivasjonen og energien jeg trenger for å bidra til at medarbeiderne mine gjør jobben sin?

Det er også i virksomhetenes interesse å legge til rette for mer fleksible karriereløp, mener Holst. Det betyr at de vil kunne beholde og videreutvikle dyktige nøkkelpersoner.

Allerede når tanken først melder seg er det lurt å ta det på alvor

– Mange organisasjoner kunne jobbet mer med å skape en kultur for å endre det tradisjonelle synet på karriereutvikling, verdsette fagstillinger på lik linje med lederstillinger og ha en mer dynamisk fordeling av roller, sier hun.

På den måten mener hun de ville de gjort det lettere for mange å velge bort lederrollen når det var på tide.