Møter seg selv i døra
− Dette er en svært vanskelig situasjon å håndtere. Det er ikke noe lett jobb Ingvild Kjerkol har fått, sier professor emeritus i helseledelse Jan Grund.
Ifølge Grund møter Kjerkol seg på et vis seg selv i døra etter at regjeringskontorene skiftet politisk farge.
− Jeg synes Høyre har vært for aggressive i sin kritikk av Kjerkol og regjeringens koronahåndtering. Men både Kjerkol og Støre kom jo selv med ganske krass kritikk av når de satt i opposisjon. Og det er vel dessverre noe av opposisjonens vesen. At man skal kritisere, sier Grundt.
Men å kritisere nærmest for kritikkens egen skyld midt i en pandemi, mener han politikerne bør være forsiktige med. Og Kjerkol selv bør forsøke å unngå å «slå tilbake med samme mynt».
− Da polariseres debatten i for sterk grad etter min smak. Bent Høie var flink til å håndtere akkurat det synes jeg. Det skaper tillit.
Bent vs Ingvild
− Bent vs Ingvild? Hvordan er stillingen der?
− Det er det alt for tidlig å si noe om. Husk at Bent Høie hadde vært minister lenge før koronaen kom. Han var trygg i rollen allerede. Den fordelen har jo ikke Kjerkol.
− Bent Høie var, etter flere år i jobben, godt likt av folk, uansett politisk oppfatning. Han klarte å bygge tillit. Det er jo bra for ham og for landet, men det gjør jo ikke jobben noe lettere for Ingvild Kjerkol, påpeker Jan Grund.
En annen utfordring for den nye helseministeren er at uenighetene mellom FHI og Helsedirektoratet er kommet tydeligere fram i dagen.
− Camilla Stoltenberg og Espen Nakstad har skrevet hver sin bok, der de begge «skylder litt» på den andre. Det er avgjørende for Kjerkol at de to etatene, som begge har gjort en glimrende jobb, klarer å samarbeide godt. Vi er ekstremt avhengige av fageksperter, og da bør de spille på samme lag. Her har Kjerkol en jobb å gjøre, mener Grund.
− I så måte kan det ha vært lurt å utnevne Line Wold fra FHI som ekspedisjonssjef i Helsedepartementet, legger han til.
Bør finne «sitt» prosjekt
Jan Grund påpeker at jobben som helseminister inneholder mye mer enn koronahåndtering. Selv har Kjerkol sagt at hun ikke bare vil være «koronaminister».
− Her gjorde Bent Høie noe lurt. Selv om han ikke satt i gang noen store reformer, så laget han seg sitt eget politiske prosjekt gjennom dette med «pasientens helsetjeneste», som han brukte som ramme for sin pragmatiske og løsningsorienterte måte å utøve politikk på. Jeg tror Kjerkol trenger å gjøre noe tilsvarende. Hun må finne et politisk prosjekt som kan knyttes til henne, mener Jan Grund.
Professoren framhever at også tidligere helseministere har hatt «sine» reformer og politiske prosjekter. Tore Tønne hadde foretaksreformen og Bjarne Håkon Hansen lagde samhandlingsreformen.
− Hun har jo snakket varmt om å skaffe flere kvalifiserte ansatte i hele helsevesenet og om å få sterkere bånd mellom kommunene og helseforetakene. Kanskje det å rekruttere faglig kvalifisert helsepersonell som kan jobbe i helhetlige pasientforløp kan bli Ingvild Kjerkols «prosjekt»? spør Grund.
Videre mener Jan Grund at Kjerkol, slik Høie klarte, må skape et godt og tillitsfullt samarbeid med sitt eget embetsverk i både departementet og de underliggende etatene.
− Da blir jobben mye enklere, sier Grund, som selv har jobbet flere år som leder i statsforvaltningen.
Jeg tror det kan være politisk smart å drøye så lenge som mulig med å selge Ullevål
Løs Ullevål-floken
Jan Grund tror ikke det er nødvendig for Ingvild Kjerkol å snu opp-ned på hele helsevesenet for å lykkes som statsråd. Han tror for eksempel hun gjør klokt i å holde fast på det statlige eierskapet og den regionale organiseringen av sykehusene. Men det er én sak Jan Grund mener Ingvild Kjerkol og den ferske regjeringen bør prøve å finne en god løsning på: Ullevål sykehus-saken. Det er en politisk betent sak, der stridighetene går langt inn i regjeringen.
− Denne saken må de løse på en fornuftig måte. Det tror jeg er lurt rent politisk, sier han.
−Men hvordan? Nytt sykehus på Gaustad er vedtatt, og for å få råd til å bygge må Helse Sør-Øst selge Ullevål sykehus?
− Jeg tror det kan være politisk smart å drøye så lenge som mulig med å selge Ullevål. De kan begynne å bygge på Gaustad og Nye Aker, og så kan det kanskje «komme» nye opplysninger, slik at de «finner» pengene som gjør det mulig å unngå å selge Ullevål sykehus? Rent politisk ville det etter min mening gitt Ingvild Kjerkol og hele regjeringen stjerne i boka.