Livet etter Merkel – hvem tar nå lederrollen i EU?
Søndagens valg til Forbundsdagen betyr et viktig skifte i Tyskland. Tyskerne får ny regjeringssjef for første gang siden 2005. Men også i EU vil Angela Merkels avgang få stor betydning.
Merkel har vært den mest dominerende politikeren i unionen siden hun kom til makten – og hun er jevnlig blitt kåret til en av verdens mektigste ledere.
Spekulasjoner om hvem som skal overta hennes rolle i EU, har pågått lenge.
Scholz eller Macron?
To navn som ofte nevnes, er Olaf Scholz, som er sosialdemokratenes statsministerkandidat i valget i Tyskland, og Frankrikes president Emmanuel Macron.
Den svenske EU-parlamentarikeren Tomas Tobé tror mest på at Macron seiler opp som Merkels arvtaker.
– Det er mye godt å si om Scholz, men selv om han skulle vinne valget, er han ingen Merkel. Jeg tror mer at Macron har muligheten til å bli den sterke lederen i EU hvis han lykkes med å bli gjenvalgt neste år, sier Tobé.
Macron svakere enn Merkel
Normalt ville Frankrikes sittende president være en opplagt lederfigur, gitt den tunge rollen som Frankrike alltid spiller i EU.
Men Macron har langt fra samme tyngde som Merkel. Der Merkel, med sin forsiktighet, lyktes med å bygge bro over motsetningene mellom øst og vest, nord og sør, har Macrons mange initiativer ofte skapt uro og skepsis.
Vinner derimot Macron presidentvalget neste år, vil han trolig styrke sin posisjon.
Det er derimot mindre sannsynlig at en annen fransk president så raskt vil påta seg lederrollen i EU. Selv tidligere brexit-forhandler Michel Barnier, som har en sterk posisjon hos andre EU-ledere, vil neppe tre fram som en lederskikkelse med det samme. Meningsmålingene i Frankrike viser dessuten at han – i hvert fall foreløpig – ligger langt bak Macron.
EUs lengstsittende ledere:
- Tysklands statsminister Angela Merkel, som kom til makten 22. november 2005, har sittet klart lengst av stats- og regjeringssjefer i EU.
Her følger en liste over andre ledere som har sittet lenge:
-
Viktor Orbán, Ungarns statsminister – siden 29. mai 2010
-
Mark Rutte, statsminister i Nederland – siden 14. oktober 2010
-
Nikos Anastasiades, president på Kypros – siden 28. februar 2013
-
Xavier Bettel, statsminister i Luxembourg – siden 4. desember 2013
-
Stefan Löfven, svensk statsminister – siden 3. oktober 2014
Von der Leyen
Da kan kanskje heller en annen tysker overta Merkels sterke stilling.
Som leder av EU -kommisjonen er Ursula von der Leyen allerede en tung aktør. Hennes popularitet er også stigende i EU.
I hjemlandet Tyskland blir hun imidlertid fortsatt sett på som ganske svak.
Angela Merkel:
Angela Merkel (født 1954). Hun vokste opp i det tidligere Øst-Tyskland. Hun er utdannet fysiker og ble politisk aktiv etter den demokratiske revolusjonen i det tidligere DDR i 1989.
-
Hun ble valgt inn i Forbundsdagen for det Kristeligdemokratiske konservative partiet CDU i 1990 og var minister for kvinner og ungdom fra 1991 til 1994.
-
Merkel har vært Tysklands statsminister siden 2005.
-
Hun er gift med Joachim Sauer.
-
Siden 2006 har Merkel toppet magasinet Forbes' liste over verdens mektigste kvinner hvert år bortsett fra ett – i 2010, da hun ble nummer fire. Det året tronet USAs førstedame Michell Obama på toppen av listen.
-
På magasinets liste over verdens mektigste person har hun blitt nummer to: Bak USAs president Barack Obama i 2012 og Russlands president Vladimir Putin i 2015.
-
I sin tid som statsminister har hun samarbeidet med fire amerikanske presidenter (George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump og Joe Biden), fire franske presidenter (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande og Emmanuel Macron) og fem britiske statsministre (Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May og Boris Johnson).
Spansk innflytelse kan øke
Tobé mener det er vanskelig å peke på andre kandidater fra andre land. Storbritannia er ute av bildet, og Italias statsminister Mario Draghi har en høyst usikker framtid.
Spania kan komme til å få en mer fremtredende rolle. Men Tobé tror kanskje mer på opposisjonslederen Pablo Casado fra høyrepartiet PP enn på sosialistenes statsminister Pedro Sánchez.
– Spania er et stort og viktig land i EU, men Sánchez har hatt store problemer innenlands. Derfor har han ikke stått klart fram på den europeiske scenen, sier Tobé.
Om to år er det valg i Spania, da vil bildet kanskje endre seg, legger han til.
Han tror likevel at det er Macron som vil tjene mest på at Merkel nå går av.