– Krevende å lede digitalt
Norgessjef for Verdens naturfond (WWF) skjønte raskt at det ikke var mulig å ha full oversikt når alle måtte jobbe hjemmefra over natta.
– Det har hjulpet meg til å slippe opp og få større tillit til at ting drives frem også uten meg. Jeg kommer til å fortsette med dette, og jobbe mer for at de andre lederne har alle verktøyene de trenger for å være gode.
Andaur har alltid vært opptatt av inkludering i prosesser, og det å gjøre det digitalt synes hun har vært spennende.
– Å få med 60 ansatte i en omorganisering via Zoom er ikke lett, men åpnet for mange gode erfaringer. Blant annet opplevde jeg at vi fikk frem flere stemmer og mange nye perspektiver.
– Dessuten var det mye bedre oppmøte på det ukentlige fellesmøtet enn da det foregikk fysisk, så kanskje vi skal fortsette med det?
Setter ingen grenser
Veien videre for WWF er hybrid. Norgessjefen er stor tilhenger av fleksibilitet, så lenge det kommer med en god dose ansvar.
– Mange arbeidsplasser har satt grenser for hvor mye hjemmekontor du får lov til å ha fremover, men det synes jeg ikke vi skal gjøre ennå. Nå som vi går inn i nok en fase med store forandringer, må vi tørre å eksperimentere og finne den beste løsningen for både enkeltpersonene, teamene og ikke minst organisasjonen.
Personlig gleder hun seg mye til å vandre rundt på kontoret igjen for å slå av en prat med alle.
– Jeg kommer garantert til å bidra til at vi blir mindre effektive en stund. Det største savnet har helt klart vært å ikke kunne møte gode kollegaer fysisk. Bare det å ikke kunne slå av en uformell prat ved kaffemaskinen gjør at du går glipp av viktige ting for menneskene du jobber med.
Topplederne om hva de har lært i løpet av pandemien
Dagens Perspektiv har snakket med ni toppledere om hvilke erfaringer - både positive og negative - som de tar med seg fra det siste året. Noen av lærdommen vil de ta med seg videre når samfunnet igjen åpner opp.
Samlet inn 239 millioner
På den positive siden synes Andaur det er veldig gøy å se at WWF som organisasjon leverer knallbra, også i krevende tider som nå.
– Jeg er utrolig stolt av det vi har fått til. Siden jeg startet i april i fjor har vi hatt en TV-aksjon som samlet inn 239 millioner kroner til kampen for et plastfritt hav, gått løs på en stor omorganisering, samt landet en ny og ambisiøs strategi for de neste ti årene.
Å få med 60 ansatte i en omorganisering via Zoom er ikke lett, men åpnet for mange gode erfaringer
Hun er usikker på om hun hadde satt i gang så store ting dersom hun visste at hele organisasjonen måtte sitte på hjemmekontor i over ett år.
– Men herlighet hva vi har klart sammen. Det har vært veldig positivt å erfare. Men jeg skal heller ikke legge skjul på at det koster. Folk er og blir ekstra slitne, noe jeg også kjenner på meg selv. Det å lede digitalt er krevende, og det krever ekstra energi for å få med folk gjennom skjermen.
Fasiten var feil
– Er det noe med måten dere jobbet på før som vil endres når samfunnet åpnet igjen?
– Helt klart. Folk har ulike behov, og det som er riktig for én ansatt eller team, kan være noe helt annet for andre. Pandemien har vist oss at «fasiten» mange ledere hadde om hvordan vi best jobber sammen, er feil.
Hun håper organisasjonen lærer at fleksibilitet er en positiv ting som gir bedre resultater, og bringer ut mye av det beste i medarbeiderne.
Nå som landet åpner blir utfordringen å kombinere det beste fra begge verdener, og bruke erfaringene for å finne ut hvordan arbeidsdagen skal se ut fremover.
– Jeg håper blant annet at vi fortsetter med digitale møter på tvers av landet og internasjonalt, slik at vi slipper unødvendig reising. Det gir ingen mening å gå tilbake til slik det var før.
Hårete mål
WWF er inne i en stor vekstperiode med økte budsjetter, mange nye ansatte og fersk organisasjonsstruktur. Andaur håper at organisasjonen har fått tatt ut det enorme potensialet som ligger i folkene og organisasjonen, og nådd de hårete målene de har satt seg.
– Vi har så innmari liten tid til å løse natur- og klimakrisen verden står overfor, og skal arbeide hardt hver eneste dag for mer natur og mindre utslipp. Samtidig er det utrolig viktig å huske at vi skal ha det gøy – eller kjekt, som vi sier i Haugesund – også når vi er på jobb.
– Har du fått deg noen nye vaner eller interesser på fritida i løpet av pandemien?
– Jeg har begynt å gå utrolig mange småturer i nabolaget. Gjennom hele pandemien har både samboeren min og jeg gått «til» og «fra» hjemmekontoret, i tillegg til at jeg tar mange telefonmøter mens jeg er ute. Dette kommer jeg til å fortsette med.
– Jeg er så heldig at jeg bor i nærheten av mange grøntområder i Oslo, og pandemien har virkelig vist hvor viktig tilgangen til nærnatur er for den fysiske og psykiske helsen vår. I tillegg har jeg fylt hele leiligheten med friske blomster og planter.