– Det Bent Høie ble flink til etter hvert, var å framstå som sikker selv om situasjonen var usikker, sier professor i retorikk Jens Elmelund Kjeldsen.
 
Foto

Tove K. Breistein

Retorikkprofessor

Kjerkol må bli mer sikker også når det er usikkert

Publisert: 3. desember 2021 kl 07.19
Oppdatert: 3. desember 2021 kl 07.19

− Jeg har ikke hatt anledning til å studere Kjerkol veldig nøye i hennes nye rolle, men jeg kjenner henne som en stabil og dyktig politiker. Hun har alltid visst hva hun skal si, selv når situasjonen har vært uoversiktlig, framhever Kjeldsen.  

Men nå er koronasituasjonen igjen preget av usikkerhet. Og helseministeren er ny på posten. Det merkes noen ganger, mener professoren.

− Det Bent Høie ble flink til etter hvert, var å framstå som sikker selv om situasjonen var usikker. Det samme ser vi at ekspertene fra FHI og Helsedirektoratet også har lært seg, sier Kjeldsen. 

− Når Kjerkol faktisk er sikker, så framstår hun tydelig. For eksempel da hun snakket om reiserestriksjoner til Sør-Afrika. – Men hvis situasjonen er usikker, så leser hun opp fra dokumentene sine. Og hun ser også i papirene hvis hun får et spørsmål hun er usikker på. 

Det Bent Høie ble flink til etter hvert, var å framstå som sikker selv om situasjonen var usikker

Jens Elmelund Kjeldsen mener Kjerkol er «best» når hun snakker om «hva vi har gjort», men at hun blir mer famlende når det kommer til «hva vi skal gjøre».

− Dette kan også sies med større sikkerhet, selv om man faktisk ikke helt vet hva man skal gjøre. Høie var god til å håndtere usikkerhet, med sikkerhet. Kjerkol kommer ofte med litt vage «politikersvar». 

Saken fortsetter under annonsen

− Hun sier for eksempel at «vi vurderer situasjonen løpende». Selvfølgelig gjør de det … 

− Det er ganske typisk at politikere bruker mange ord uten å si noen ting.

− Men Kjerkol er ny i jobben. Hun er en dreven og erfaren politiker. Jeg tror hun kommer til å bli bedre etter hvert, sier retorikkprofessoren.