– Jeg har fått helsen min tilbake, sier Geir Torgersen. Samboer Anne Cathrine har gitt ham god støtte underveis i vektnedgangen.

Foto

Privat.

Geir Torgersen gikk ned 60 kilo

– Jeg er blitt en bedre leder etter at jeg endret ­livsstil

Publisert: 19. mai 2021 kl 09.38
Oppdatert: 19. mai 2021 kl 09.52

Da han var på sitt tyngste, slet Geir Torgersen (55) med selvbildet. Som næringslivsledere flest står han ofte foran store forsamlinger. Før var det en plaget mann som skulle inspirere andre ledere fra podiet.

– Tidligere følte jeg på skam, siden sterk overvekt ofte forbindes med manglende viljestyrke. Man starter på minussiden når det kommer til førsteinntrykket. Det å slippe å tenke slik om seg selv, har vært godt for den mentale helsen. Jeg har ikke lenger dårlig selvbilde rundt min egen kropp, sier han.

I løpet av Geirs karriere har ledelse stått i fokus. Han har vært konsernsjef, salg- og markedssjef samt seriegründer. I dag er han daglig leder i konsulentselskapet Changework, som jobber med konflikthåndtering og bedring av dårlig arbeidsmiljø. De går inn i tunge konflikter i arbeidsmiljøer som er blitt dysfunksjonelle i måten de samarbeider på. På den tiden da Geir veide 155 kilo hadde han nettopp begynt i denne stillingen, og opplevde suksess og fremgang karrieremessig.

– Men på innsiden følte jeg meg på bunn, sier han.

Var sliten konstant

Foto

Geir veide 155 kilo før livsstilsendringen. Han hadde vært overvektig siden tenårene, og vekten økte sakte år for år. (Foto: Privat)

Saken fortsetter under annonsen

Geir hadde vært overvektig siden tenårene, og vekten økte sakte år for år. Han hadde pådratt seg diabetes type 2 og skyhøyt blodtrykk. I tillegg var han konstant sliten. Dette gikk hardt utover jobben, ser han i dag.

– Å sitte i halvdagsmøter var vanskelig, for jeg hadde null energi. At jeg beholdt jobbene mine og attpåtil ble forfremmet, skjønner jeg ikke selv engang, forteller han åpenhjertig. Arbeidskapasiteten hans var nemlig slett ikke god på den tiden, ifølge Geir.

– Selv om jeg jobbet minst 100 prosent i timer, var det i realiteten kanskje bare 70 prosent. Jeg mener at kostholdet mitt var feil, og at jeg har en sensitivitet overfor karbohydrater, som mange har. Når man spiser mye karbohydrater stiger blodsukkeret, men så krasjer det til bunns etter to timer. Da blir man sliten, trøtt og ufokusert. Dette skjedde meg flere ganger om dagen, og da synker produktivitet, tilstedeværelse og man mister fokus. Da blir man mer irritabel – og man blir en dårligere sjef og kollega, sier han.

Geir eksemplifiserer: Om du ikke er fokusert og konsentrert, får du ikke med deg alt som skjer. For eksempel får du ikke gjennomslag på ideen din, fordi du ikke presenterte den med energi og entusiasme.

– Dette går utover det du gjør, enten det er lederskap eller andre ting. Du får ikke de resultatene du ellers ville ha fått.

Ned syv størrelser

Til slutt gikk det ikke lengre. Geir måtte ta tak i livet sitt. Vendepunktet kom i januar 2017. Han oppdaget at han var blitt for tung for badevekten, som bare viste «error» da han prøvde å veie seg.

Saken fortsetter under annonsen

– Det var et skikkelig slag i ansiktet, og jeg følte på skam og nederlag, forteller han. Noe måtte gjøres. Han bestemte seg for å forsøkte lavkarbo, som går ut på å spise mer fett og mindre karbohydrater. Geir har et såkalt ketogent kosthold, som regnes som en noe strengere variant av lavkarbo. Dermed ville det bli mindre svingninger i blodsukkeret, noe Geir syntes hørtes veldig interessant ut. I stedet for å ha fokuset på diett, måtte han endre tankegangen. Han tok en beslutning om å gjøre permanente endringer, og målet er å holde seg til dette kostholdet resten av livet.

Han oppdaget at han var blitt for tung for badevekten, som bare viste 'error' da han prøvde å veie seg

Etter at han gjennomførte en total livsstilsendring og gikk ned hele 60 kilo, har Geir fått helsen tilbake. Han har ikke lenger symptomer på diabetes type 2, og blodtrykket er normalisert. En gang i året er han hos sin fastlege og tar et bredt spekter av prøver. Blodprøvene viser nå helt normale verdier. Legen har friskmeldt ham.

Geir brukte to og et halvt år på å gå ned i vekt. Nå har han holdt vekten stabil på 95 kilo siste halvannet år, og er svært fornøyd med det. Geir har gått ned hele syv klesstørrelser. Og hans arbeidskapasitet og ytelse på jobb er en helt annen.

– Jeg blir ikke like sliten nå. Det betyr ikke at jeg jobber 60-70 timers uke. Jeg har vanlige arbeidsuker på 40 timer, men med full tilstedeværelse, konsentrasjon og fokus. Det går som en drøm i dag, men det var et mareritt da jeg var på mitt tyngste, forteller han.

Bedre bunnlinje

Geir mener helt klart at han er blitt en bedre leder med den nye livsstilen.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg jobber bedre nå, med en helt annen fokus og energi. Det gjør også at resultatene blir veldig mye bedre. Jeg ser det på bunnlinjen til og med, fastslår han. Et annet element er egentrivsel: Geir opplever en større grad av mestring, noe som er viktig for ledere.

– Selvbebreidelsen er veldig mye mindre, for egenopplevelsen er at jeg gjør en mye bedre jobb. Det påvirker meg, slik at det blir mindre stress og bedre søvn. Jeg er inne i en god spiral som går rette veien, smiler han.

Mellom 60 og 70 prosent av den voksne befolkningen i Norge er i dag overvektige. Geir mener at dette fører med seg store helseproblemer for den enkelte, og produktivitets-problemer for bedriftene.

– Det blir en enorm kostnad for bedrifter og enkeltpersoner. Jeg skulle ønske flere ville ta dette på alvor. I stedet for å sette frem sjokolade og småkaker på konferanser, bør det være noen andre, sunnere valg som ikke påvirker blodsukkeret, sier Geir. Han er opprinnelig bergenser, men har bodd i Drammens-regionen i mange år nå, det siste halvannet året i Lier.

55-åringen trente ikke underveis, men begynte med det først i 2019. Da hadde han allerede gått ned veldig mye i vekt.

– Etter hvert som energien kom og jeg begynte å like det jeg så i speilet, kom også lysten til å komme i bedre form og bygge muskler, forteller Geir. Nå trener han med vekter tre ganger i uken.

Foto

– Jeg jobber bedre nå, med en helt annen fokus og energi. Jeg ser det på bunnlinjen til og med, sier Geir Torgersen. (Foto: Privat)

Saken fortsetter under annonsen

Trening gir bedre jobbprestasjoner

Foto

– Fysisk aktivitet kan gjøre at du presterer bedre på jobben, sier psykolog Liv Tagestad. (Foto: Privat)

At det er en sammenheng mellom fysisk aktivitet og gode prestasjoner i næringslivet, bekreftes av psykolog Liv Tagestad ved Salutis Psykologi. Hun mener at næringslivsledere bør sette av tid til å prioritere trening.

– Det å jobbe som leder kan være krevende. Man må ta vanskelige avgjørelser og det er mange hensyn å ivareta på samme tid. Dette kan føre til at det er vanskelig å sette av nok tid til seg selv. Imidlertid tåler ikke kroppen å være i fullt beredskap over tid uten pauser. I en stressende hverdag er derfor fysisk aktivitet spesielt hensiktsmessig, da dette både forebygger og demper stress.

Fysisk aktivitet har også flere langsiktige effekter som kan bedre jobbprestasjonene.

– Regelmessig trening kan forbedre kognitive evner som konsentrasjon, planlegging og koordinering av oppgaver. Videre har forskning vist at fysisk aktivitet kan gi et større mentalt og fysisk overskudd, bedre søvn, samt større optimisme og motivasjon i hverdagen. Dermed kan trening gi bedre jobbprestasjoner fordi man har mer energi og overskudd til å gjennomføre arbeidsoppgavene, sier psykologen.

Takker familien

Saken fortsetter under annonsen

Selv om Geir er en suksessrik næringslivsleder, påpeker han hvor viktig det er å ha god støtte rundt seg når man foretar en livsstilsendring som dette. Han takker samboeren Anne Cathrine for støtten han fikk underveis.

– Det er så viktig å ha noen å feire med når man når et mål, og å kunne søke støtte hos når ting blir vanskelig. Det har vært et viktig suksesskriterium for min del, sier han.

Geir har kastet alle klesplagg fra tiden da han veide 155 kilo.

Når jeg ser bilder fra den tiden, er det akkurat som om det ikke er meg!

– Når jeg ser bilder fra den tiden, er det akkurat som om det ikke er meg! Det er et bra tegn, og viser vel at jeg har landet i min nye identitet, smiler han.

Bedriftslederen har et stort nettverk. Mange har blitt nysgjerrige på Geirs vektreise, og kommet til ham og spurt: «Hva er det du gjør for å få til dette? Kan ikke du fortelle meg?». Påtrykket ble så stort at han utarbeidet et nettkurs om kosthold. Han markedsfører ikke dette aktivt, men anslår at 200-300 personer har tatt kurset.

– Jeg finner stor glede i å inspirere og motivere andre, konstaterer Geir Torgersen.

Geir Torgersen (55):
søn 20.02.2022 23:47
  • Bosatt i Lier

  • Familie: Samboer, fire barn

  • Daglig leder i konsulentselskapet Changework

  • Mangeårig medlem i Mensa