Jacob Schram har håndtert det siste året veldig bra, konkluderer fly- og ledelsesekspert.

Foto

REUTERS/Victoria Klesty.

Flyekspert

– Jacob Schram har håndtert det siste året veldig bra

Publisert: 10. juni 2021 kl 09.58
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

Førsteamanuensis Espen Andersen ved Institutt for strategi og logistikk ved Handelshøyskolen BI tror Norwegian vil være i en bedre situasjon enn oppstartselskapene i flybransjen når samfunnet åpner opp for flyreiser igjen.

Norwegian var allerede svekket av den knallharde luftfartskonkurransen før koronapandemien inntraff i fjor vår.

Den tidligere Circle K-toppsjefen Jacob Schram fikk en vanskelig oppgave med å håndtere kreditorer og enorme permitteringer få måneder etter at han tiltrådte som administrerende direktør i Norwegian i januar 2020.

– Gode ledere tar ordre fra situasjonen. Jacob Schram har håndtert det siste året veldig bra. Han virker som en solid, diplomatisk og ryddig person.

– Det siste året har han nok stort sett snakket med kreditorer og eiere. Når verden ser ut som den gjør, må man forsøke å få orden på pengene, sier Andersen.

Schram har stengt ned store deler av organisasjonen, permittert mange ansatte, hatt emisjoner, konvertert kreditorer til eiere og i stor grad konsentrert seg om helt sentrale aktiviteter.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er opplagt at han har tatt de riktige grepene fordi Norwegian er her fremdeles. Jeg tror ikke vi skal be om så mye mer enn det.

God posisjon

Foto

Espen Andersen. (Foto: Handelshøyskolen BI)

Etterhvert som nordmenn begynner å reise igjen, mest sannsynlig til høsten, tror Andersen at Norwegian vil være i en bedre situasjon enn oppstartselskapene som er på banen.

Ikke fordi Norwegian er bedre finansielt stilt, men fordi de har et stort rutenett, folk er vant med å bruke dem og de har muligheten til å kjapt komme i gang igjen med mange destinasjoner.

– Jeg tror det blir en aggressiv priskonkurranse på de stedene hvor det er mye konkurranse fra før av. Wizz Air har gitt opp. Flyr kommer til å gå på noen sentrale ruter, og her vil de møte priskonkurranse fra Norwegian og SAS.

– På disse rutene er det bare for Norwegian og SAS å prise seg ned. Denne prisnedgangen kan de ta igjen på de rutene hvor de ikke har konkurranse fra Flyr.

Saken fortsetter under annonsen

På de andre destinasjonene på innenriksmarkedet i Norge tror ikke Andersen at verken Norwegian, SAS eller Widerøe har noen interesse av en priskonkurranse.

– Det er ikke pris som gjør at folk begynner å fly igjen, det er fordi de har behov for å reise.

Problemet for Flyr er at de har relativt få fly sammenlignet med Norwegian. Jo flere fly man har, jo bedre kan man fordele de faste kostnadene.

– Norwegian har mange fly og står klare til å ekspandere så fort samfunnet åpner opp igjen. De har en organisasjon som vet hvordan de skal operere og vil ha mindre innkjøringsproblemer enn nykommerne. Både Norwegian og SAS har gode sjanser for å komme tilbake til gamle høyder igjen, mener Espen Andersen.

Ingen flyekspert

I flybransjen er det volum og lave marginer som teller. Dette har Schram erfaring med fra tidligere bransjer han har jobbet i. Det mener Andersen er en viktig styrke hos Norwegian-toppsjefen.

– Schram har også høy tillit hos kreditorene, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Motsatt er en av hans svakheter lite kjennskap til selve flybransjen.

Flybransjen er kanskje den verste bransjen å være i.

– Jeg har snakket med SAS-sjefen om organisasjonsendringer, budsjett og prosesser i flybransjen. Med Bjørn Kjos snakket om vedlikeholdskostnader på Boeing 737-400 vs. Boeing 737-200. Kjos hadde detaljkunnskaper om bransjen. Svakhetene til Schram er at han ikke har erfaring fra bransjen.

Andersen mener de som oppnår suksess i flybransjen ofte har mye fokus på operasjonell drift – og da er det nødvendig med bransjekunnskap.

– Flybransjen er kanskje den verste bransjen å være i. Det er veldig vanskelig å tjene penger og konkurransen er beinhard. Det er veldig vanskelig å differensiere produkter bortsett fra hvor man flyr. Jo større aktør man er i flybransjen, jo mer attraktiv er du, forklarer Andersen.

Han viser til at SAS har en fordel med sitt bonuspoengsystem fordi man kan bruke poengene i hele luftfartsalliansen Star Alliance. Får man bonuspoeng på Norwegian, er de mye mindre brukbare.  

Tog er ingen trussel

Saken fortsetter under annonsen

Kommer flybransjen til å merke konkurranse fra togbransjen?

– Hvertfall ikke i Norge, vi har ikke mange tog. Jeg tviler på det. På kontinentet er tog en faktor, men i Norge betyr ikke tog så mye. Det går for treigt og er for dyrt.

Andersen tror heller flybransjen vil være mer utsatt dersom Taxfree-ordningen forsvinner.

– Det vil nok ha en innvirkning på folks lyst å reise på helgeturer. Taxfree og eurobonuspoeng har en forbausende stor betydning for folk flest.

Er miljøperspektivet en utfordring for flybransjen?

– Jeg tror folk er glad i å si at de vil fly mindre, men jeg er ikke så sikker på om de er så glad i å gjøre det. Billige flyreiser til utlandet kommer til å fortsette å være populært.

Espen Andersen tror det kommer til å ta en god stund før flybransjen kommer tilbake til gamle høyder på verdensbasis, men har troen på at det vil gå raskere i reiseglade Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– Nordmenn er veldig avhengige av å fly. Norge er den nasjonen i verden som flyr mest utenom Island og Malta, og de er øystater. Vi har god økonomi og har hatt det gjennom pandemien også. Det er ikke tilfellet for en hel del andre land.

Mindre trafikk på melkerutene

– Det store spørsmålet er forretningsreiser og hvor mye det blir av det. Nå som bedrifter har blitt vant til videomøter, tror jeg det å fly til Stavanger for et to timers møte med folk man har sett mange ganger, ikke blir noe av. Det er bortkastet og folk gidder ikke, mener Andersen.

Han tror det er tvilsomt at disse melkerutene noensinne vil bli like fulle som før.

Mange store bedrifter jobber også med nye kontorløsninger. De ser for seg at ansatte kun skal komme innom kontoret to til tre ganger i uken – ellers jobbe mobilt eller hjemmefra.

– Dette skiftet vil nok påvirke reisevirksomheten til folk, seir Espen Andersen, og fortsetter:

– Da økonomien krasjet i USA i 2008 tok det seks år før flybransjen i USA var oppe på normale nivåer før krisen. – Denne krisen er litt annerledes, men jeg tror ikke det blir full gass fra høsten av selv om det blir en liten topp.