Høysesong for knuste forventninger
Snart kommer den etterlengtede ferien der du endelig skal bruke all tid på familien, kjæresten, vennene … Men så ser du at du ikke rekker å få ferdig alle jobbgreiene du hadde planlagt før ferien slår inn.
Så kommer det årlige spørsmålet: Skal du ta med deg bare litt jobb på ferie? Lese noen dokumenter på stranda, snakke med den ene, viktige kunden, svare på mail …
Men da risikerer du at mannen blir snurt og ungene sure.
Eller skal du gi blaffen og la jobben seile sin egen skakke sjø de neste par, tre ukene?
Begge deler gir dårlig samvittighet, og resultatet er at du går inn i ferien med høye skuldre og uro i kroppen.
Høres det kjent ut?
- Tips for hvordan du faktisk kan koble av i ferien, se nederst i artikkelen
Hva er viktig for deg?
Mange har nok følt noe lignende i forkant av den store sommerferien. Og nå, da landet og verden endelig åpner så smått opp igjen etter lang tid med koronabegrensinger, er forventningene ekstra skyhøye og den mentale konsekvensen av alt du ikke rakk å gjøre ferdig på jobb, blir kanskje i overkant store?
Psykolog og lederutvikler Carina Carl, mener det er viktig å være litt «ego», både opp mot og inn i ferien. Det finnes nemlig ingen fasitsvar som gjelder for alle. Noen er svært komfortable med å jobbe litt i løpet av ferien, mens andre blir stressa og ubekvemme av tanken. Men de gjør det like vel, da de tror det forventes av dem.
− Kjenn etter hva som er viktig og riktig for deg, sier Carina Carl til Dagens Perspektiv.
Og så legger hun til:
− Ferie er høysesong for knuste forventninger Så dyrk øyeblikkene og fokuser på takknemlighet. Ikke planlegg for det perfekte. Da blir fallhøyden veldig stor, sier hun.
Lag en liste og bli enig med kolleger
Når det gjelder alle arbeidsoppgavene som bør være ferdige før ferien, gjelder egentlig det samme ifølge Carl. Justere forventningene også her. Få oversikt over hva som må gjøres – det viktigste og det som haster – og prioritere deretter.
− I tillegg er det lurt å bli enig med lederen din og kollegene dine om akkurat dette. Hva som må gjøres og hva som kan forventes. Avklar forventninger og fordel ansvar, mener Carina Carl.
Aksepter «godt nok»
− Ferie er en anledning til variasjon og temposkifter. Så fokuser på intensjonen, fremfor resultatet. Øv deg på å akseptere «godt nok», som, ifølge forskning, er forenelig med økt tilfredshet, sier Carina Carl.
− Så hva gjør jeg da? Skal jeg svare på den mailen midt i ferien?
− Det handler ikke om hva du velger å gjøre men hvorfor. Om hva som som er driveren bak. For hvis det er vanskelig å si nei, kan du se det som en anledning til å erfare hva som skjer hvis du ikke svarer.
Tanken på ferie
− Er folk flest «flinke» til å ta skikkelig ferie, eller tar vi med oss litt av jobben både i hue og i sekken?
− Her må jeg svare veldig psykologkjedelig … Det er veldig individuelt. For noen vil litt jobb være helt fint, for andre vil det komme i veien for ro og fokusskifte.
Carina Carl mener at tanken på ferie ofte faktisk betyr mer for oss enn selve ferien.
− Gleden i forkant og minnene i ettertid, kan være vel så viktig som selve ferieoppholdet, sier hun.
− Derfor er et realistisk forventningsnivå så viktig, gjentar Carl.
Ferie er ikke likhetstegn med lykke, men heller en anledning til å endre perspektiv, og til å slippe taket, mener Carl. Ferie er å ta et skritt tilbake og koble både av og fra.
− Det som er viktig med ferie er å lære teknikker for å koble av. Det handler om å deaktivere nervesystemet. Om å slå på «av-knappen». Og å fristille seg fra prestasjon og nytteverdi. Dette med å klare å koble av og gi slipp, er viktig også i hverdagen. Men ferien gir oss god anledning til å øve litt mer på det.
Må ikke reise bort
− Bør man reise vekk for å klare å koble nok av?
− Sceneskifte er ikke nødvendigvis avgjørende, men kan gi rom for det som for mange er et etterlengtet rutinebrudd.
− Men ikke nødvendigvis, legger psykologen til.
– Noen kobler helt fint av hjemme i egen stue.Selv om nordmenn er privilegerte i verdenssammenheng når det kommer til ferievilkår, er ikke det ensbetydende med at vi klarer å slappe av og lade opp.
− Lang ferie er ikke sidestilt med å koble av. Mange kobler bedre av i helgene enn i sommerferien. Men ferie kan invitere til å gjøre noe annet og gi slipp.
– Å kunne koble av er investering i overskudd og motivasjon til å kunne koble på igjen, sier psykolog Carina Carl.
Slik kan du faktisk koble av i ferien
-
Lag en plan over hva som må gjøres, det viktigste og det som haster – og prioriter deretter.
-
Avstem forventninger om hva som må gjøres med både leder og kolleger, og fordel ansvaret.
-
Når ferien setter inn, og du ikke klarer å legge bort jobben helt, så finn ut hva som er best for deg – og hva det handler om. Dersom det er utfordrende for deg å gi slipp, så kan det være nettopp den erfaringen du trenger.
-
Skap rom for å fristille deg fra effektivitetsjag og prestasjonsfokus. Hvis du blir stresset av nok en jobbmail, prøv å unngå å svare, og se hva som skjer.
-
Definer hva som er det viktigste for deg i akkurat denne ferien og bruk dette som rettesnorer og veivisere.
-
Tenk enkelt, se etter takknemligheter – og fokuser øyeblikksnært.