Årsaken til at Alternativ Jul fremdeles eksisterer, tror han handler om at det er blitt en tradisjon. Gjestene ønsker det, vertskapet finner det meningsfullt, og det er jul.

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Gründeren bak Alternativ Jul

Har vært alternativ i mer enn 50 år

Publisert: 23. desember 2021 kl 10.30
Oppdatert: 24. desember 2021 kl 08.06

Den tidligere FrP-politikeren kommer gående med den gjenkjennelige lappen over det ene øyet og telefonen klistret mot øret – en uke før jul er det fullt kjør for mannen bak det hyllede, kontroversielle og særegne arrangementet «Alternativ jul».

Alternativ jul er en julefeiring for alkohol- og rusmisbrukere og folk som rett og slett er ensomme og som av en eller annen grunn vandrer gatelangs i julehelgen fordi det ikke er «plass» for dem i den tradisjonelle familiejul.

Poenget er at folk kan komme som de er, uten å bli stilt krav til. Vanligvis holdes feiringen i Oslo Kongressenter i Folkets Hus i flere dager i juleuka, men i år som i fjor blir arrangementet annerledes på grunn av korona og innskrenkede regler.

– De som ikke har noe annet sted å dra i jula, kan komme innom for å få seg noe varm mat, en god samtale, julegaver og selskap i julestria, sier Henning Holstad når han legger i fra seg telefonen.

I fjor ble arrangementet avlyst på grunn av koronapandemien. I år er håpet at arrangementet – som vanligvis samler 3500 gjester og 700 frivillige – skal kunne foregå for et mindre antall mennesker, ute på Youngstorget med bålpanner, telt, musikk og mat.

Ung revolusjonær

Fra 15-årsalderen sluttet Hennings Holstad å dukke opp på familiens tradisjonelle julefeiring. Familien var ikke glad for manglende oppmøte, men respekterte valget hans. Han var en ung revolusjonær som skulle forandre verden.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi var en gjeng ungdommer som mente at samfunnet utviklet seg i feil retning. Folk hadde ikke de riktige verdiene lenger. Alle var bare opptatt av gaver og penger. Vi startet derfor en protest mot julefeiring.

Dette falt ikke i god jord hos folk flest og oppslutningen var marginal. Ungdomsgjengen fant derfor ut at de skulle prøve noe annet – invitere folk fra gatemiljøet på alternativ julefeiring.

– Det var ungdommelig entusiasme. Ingen av oss hadde sett for seg at dette skulle vare i over 50 år, eller at det skulle være behov for et slikt arrangement i dag. Det hadde vært fantastisk om ingen dukket opp. Men det kommer nok aldri til å skje.

– Oslo by har forandret seg ekstremt mye de siste 50 årene. Den gang var det tidligere krigsseilere, som var kraftig alkoholiserte og traumatiserte, som til dels bodde på herberg og gata i Oslo.

– Det var et stort sosialt problem som kommunen ikke klarte å løse. Det offentlige var ferdig med soldatene når krigen var over.

Den første alternative julefeiring startet i 1969. Holstad var frivillig på Husbåten, som var drevet av Oslo indremisjon.

Den kristne ungdomsgjengen som Holstad var en del av, kjente noen i menighetsrådet i Jacobs-kirken, (nåværende Kulturkirken Jakob), som lot dem låne kirken på julaften. Ungdommene inviterte deretter folk fra gata til julefeiring.

Saken fortsetter under annonsen

– Det var en veldig hyggelig, men uorganisert kveld. Noen sov på benkeradene og noen kokte suppe på alteret. Det ble litt for mye, noen hadde spydd bak en benk. Menighetsrådet mente at dette ikke var noe som burde gjentas.

Deretter flyttet Alternativ jul over i Oslo KFUM-bygget i Møllergata 1. Her var det helt fram til for 17 år siden. Årsaken var at arrangementet vokste ut av lokalene.

– Det var for fullt og det var kaos. Vi hadde et lite hybelkjøkken, likevel fikk vi det til og det føltes meningsfylt i alle årene vi var der. Hver jul står folk i kø når vi åpner klokken 15.00. Dessverre syntes etter hvert KFUM-ledelsen at det var for krevende med en «åpen dør» og at det var vanskelig med rusbruken og mengden folk som dukket opp i deres lokaler.

Henning Holstad:

  • Alder: 70

  • Aktuell: Arrangerer Alternativ jul

  • Bosted: Oslo

  • Utdanning: Rønningen folkehøyskole og livets skole

  • Karriere: Frp-politiker i 25 år og selvstendig næringsdrivende

  • Hobby: Livet

  • Familie: Kone og to barn

Personifiserte konseptet

Grunntanken bak Alternativ jul handler om at man skal komme slik man er. Det å stille krav til gjestene går ikke, ifølge Holstad.

– Enten inviterer man folk slik de er, eller så måtte vi la være. Vi spurte folk om å ta det litt rolig siden det tross alt var jul. Det budskapet spredte seg i gatemiljøet. Alternativ jul ble et arrangement på deres premisser. Det har fungert i alle år.

Saken fortsetter under annonsen

Det å skulle bytte lokaler ble en liten hodepine for Holstad. I tillegg hadde den originale gjengen som stod bak Alternativ jul begynt å falle fra. Det gikk fra å være et kollektivt lederskap til at Holstad personifiserte konseptet.

– Det er kun meg igjen fra den opprinnelige gjengen. Jeg har vært standhaftig nok til å holde konseptet gående. Skulle arrangementet overleve, måtte noen gripe styringen og få det til å fungere. Jeg har visse organisatoriske evner, så da falt det ansvaret på meg.

Han mente Folkets Hus ville være den perfekte plassen for å videreføre Alternativ jul. På denne tiden var Holstad en aktiv lokalpolitiker i Oslo. Han trakk i noen tråder på Rådhuset for at planen skulle settes ut til verks.

– Når en FrP-politiker spør om å få låne Folkets Hus, er ikke det sikkert at det går rett hjem med en gang.

Han hadde i fagforeningsstreiken som han hadde torpedert på midten av 1980-tallet ved å kjøre over svenskegrensa for å hente drivstoff i Sverige friskt i minnet. Arbeiderbevegelsen tok seg god tid til å gi Holstad et klart svar.

– En dag fikk jeg beskjed fra direktøren i Oslo Kongressenter, som eies av LO, og hans budskap var «Dette er Folkets Hus og hvis det er slik at de folkene du har tenkt å invitere ikke kan være hos oss, burde vi kanskje slutte å kalle oss Folkets Hus. Dere er hjertelige velkomne».

Enten inviterer man folk slik de er, eller så måtte vi la være

Saken fortsetter under annonsen

Selv om Alternativ jul nå mister to år hvor arrangementet skulle vært innendørs – har de vært der i hele 17 år.

– Det vi driver med er galskap satt i system. Det er per definisjon selvsagt ikke lov å drikke og røyke innendørs. Ei heller å benytte ulovlige rusmidler. Men skulle vi håndhevet dette med hard hånd, måtte vi avvist mange i døren på julaften.

– Vi vet hvem vi inviterer, og vi har et bevisst forhold til det. Det er en hårfin balansegang å håndtere dette arrangementet i henhold til alle lover og regler, men det har jo faktisk fungert i over 50 år, så noe riktig må vi ha gjort.

Holstad tror ikke det hadde vært mulig å starte noe slikt fra bunnen av i dag. Han tror det hadde blitt for mye «spetakkel og bråk» og at de ikke hadde fått mulighet til å forsøke. Årsaken til at Alternativ Jul fremdeles eksisterer, tror han handler om at det er blitt en tradisjon. Gjestene ønsker det, vertskapet finner det meningsfullt, og det er jul.

– Det har ikke vært i tankene til hverken Oslo Kommune eller andre myndigheter å legge ned Alternativ Jul. Mattilsynet prøvde seg et år, men de trakk seg ganske fort tilbake.

Rusbruken har endret seg

Holstad vet ikke om noe annet sted i Europa som gjør et lignende arrangement som Alternativ jul. Døra skal være høy og åpen uansett hvilken tilstand gjestene er i når de ankommer.

Saken fortsetter under annonsen

– Har målgruppen til Alternativ jul endret seg fra oppstarten til i dag?

– Før ruset folk seg på rødsprit, spylervæske og alkohol. Nå går det i sprøyter og blandingsmisbruk. Det er selvmedisinering over en lav sko og mye psykiatri blandet opp i dette.

Det er likevel et rusmiddel skaper mer konflikt og spetakkel enn noe annet, nemlig alkohol, ifølge Holstad.

– Jeg kan ikke se noen andre rusmidler som trigger bråk og kranglelyst like mye som alkohol. Har man fått seg heroin, er man stort sett lykkelig.

Gjestene som kommer til Alternativ jul er nederst på rangstigen i samfunnet. Det er personer som ikke klarer å håndtere livene sine – verken det praktiske eller økonomiske.

– Ære være de som jobber med dette miljøet året rundt. Vi er bare inne noen dager i julen.

– Hvordan har Alternativ jul påvirket deg personlig?

– Hele reisen gjennom alle disse årene har påvirket meg, og de tusenvis som har vært vertskap. De har fått et annet syn på gatemiljøet i Oslo og rus. Gjestene er på en måte vanlige mennesker som deg og meg, men de har færre ressurser. Rusmisbruk rammer uten noen spesiell logikk eller fornuft. Du kan komme fra det mest perfekte hjem, og likevel ramle utenpå.

Foto

– De som ikke har noe annet sted å dra i jula, kan komme innom for å få seg noe varm mat, en god samtale, julegaver og selskap i julestria, sier Henning Holstad. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Mister til overdose

Julehelgen er annerledes enn de fleste andre helger i året. Det å være på gata og rusa 24. november, går kanskje bra. 24. desember er ikke helt det samme. Alle andre går til sine familier, mens noen ikke har noen familie å gå til. Det er ganske mange gjengangere.

– Vi mister selvsagt noen hvert år. Norge er et av de landene med størst overdosedødlighet. Jeg var redd for overdosestatistikken i fjor da vi ikke fikk lov å arrangere alternativ jul.

I alle de årene Alternativ jul har holdt på, har de aldri mistet en person til overdose i jula. Det kunne ha skjedd, men vertskapet hos Alternativ Jul e har passet på og sørget for bistand fra legevaktens overdoseteam i akutte tilfeller.

– Det er vi stolte av. Det var 350 overdosedødsfall i Norge i 2020. Jeg er redd for at tallet kan bli vell så høyt i 2021.

Annerledes julefeiring

Gjengen bak Alternativ jul er bekymret for at det kan bli utfordrende å arrangere Alternativ jul med de nye koronarestriksjonene. Arrangementet i sin helhet er innskrenket til å kun gjelde julaften.

– Vi var en liten gjeng på Youngstorget i fjor også. I år eskalerer vi litt opp med mer mat, telt og bålpanner, julemusikk og litt pynt og juletre.

Alt er avhengig av været. Litt kulde kan de takle, det blir verre om det skulle regne. Matvarer og gaver blir donert til arrangementet fra faste og nye bidragsytere hvert år. Det som ikke blir donert, blir kjøpt inn av pengegaver.

– Vi får ingen offentlig støtte. Med min bakgrunn og ideologi, har jeg tenkt at noe her i verden må kunne fungere uten offentlig støtte. Vi er stolte over at dette er et privat arrangement, vi skal ikke ha noen offentlig støtte som blander seg bort i dette.

– Oslo kommune har et ansvar for å drive sosial virksomhet resten av året. Et par dager i julen burde vi klare å drive det med privat støtte, fra firmaer, bedrifter og stiftelser.

Alternativ jul:

  • Alternativ er en frivillig organisasjon registrert i Frivilighetsregisteret og Enhetsregisteret i Brønnøysund. Virksomheten er konsentrert rundt julehelgen. Styreleder og daglig leder er Henning Holstad.

  • Gjestene er de mange personer i Oslo by som faller utenfor den «vanlige» julefeiring. Bostedsløse, personer med alkohol- og rusproblemer, eller rett og slett ensomme mennesker som av en eller annen grunn vandrer gatelangs i julehelgen fordi det ikke er «plass» for dem i den tradisjonelle familiejul.

  • Åpen dør har kjennetegnet Alternativ Jul. Her er det ingen dørvakter som vurderer «tilstand eller utseende». I julen skal døren være både høy og vid.

Tror ikke på en perfekt verden

Motivasjonen for å arrangere Alternativ jul handler om at det er meningsfylt arbeid. I løpet av julehelga blir det mange klemmer, takk og ros fra gjestene.

– Dette er min jul og jeg kjenner ikke til noe alternativ. Det hadde blitt litt rart om jeg ikke skulle gjøre dette.

Den aldrende revolusjonæren tror ikke lenger på en perfekt verden eller at alle problemer kan løses. Han tror ikke mennesker er laget slik.

– Alternativ jul har blitt mitt ansvar. Jeg har ikke tenkt å svikte den jobben jeg tok på meg for mange år siden. Fremtiden får vise hvor lenge jeg kan drive på eller om det er noen andre som vil ta over stafettpinnen.

Holstad mener alle som har fast arbeid burde bidra noe til samfunnet på frivillig basis. Norge er nemlig et av de landene hvor flest driver med frivillighet på fritiden – alt fra idrett til hjelpearbeid.

– Vi lever i verdens rikeste land og i en del av verden hvor samfunnsmodellen fungerer best. Det er unikt. Vi har hatt kloke politikere og kloke ledere. Norge har en stor middelklasse, noen få fattige og noen få veldig rike. De på toppen plager meg ikke. Vi trenger de kreative sjelene som skaper ting.

Han mener derimot at nordmenn som både er heldige og privilegerte burde hjelpe de på bunnen av samfunnet.

Logistikkmessig ekstremitet

Hver dag i julen går erfarne og nye frivillige på åttetimers vakter på Alternativ jul. Å lede denne gjengen, noe Holstad gjør gjennom hele julen, synes han er spennende, men en «logistikkmessig ekstremitet».

– FrP-eren organiserer som en god, gammel kommunist. Det er nesten diktatur. Jeg prøver å ikke være streng, men klok. Jeg er flink til å vite hvordan jeg vil ha det og gi ordre, men jeg er kanskje ikke så flink til å gi ros. Jeg har nok fått en del kjeft for det.

Hans tanke er at hvis du ikke hører noe, er alt i skjønneste orden. Det å endre seg når man er kommet litt oppi årene er ikke så lett, innrømmer han.

– Jeg er laget slik. Man blir litt fastkjørt i egne måter å være på. Jeg regner med andre kan håndtere det.

Når en FrP-politiker spør om å få låne Folkets Hus, er ikke det sikkert at det går rett hjem med en gang

Alternativ jul betyr nesten like mye for vertskapet som for gjestene. Gjestene er de primære, men Holstad må også ta hensyn til de frivillige.

– De skal også ha en positiv opplevelse og julefeiring. Det er mange forhold som har blitt skapt under Alternativ jul opp gjennom årene – hvor frivillige har møtt hverandre og blitt sammen.

Både kona og den 12 år gamle datteren er med på Alternativ jul-feiringen. Første gang datteren var med, var hun to måneder gammel.

– Hun synes alternativ jul er en tradisjon hun ikke vil være foruten. Jeg har aldri vært bekymret for at datteren min har feiret jul sammen med en gjeng rusmisbrukere. Hun er litt forsiktig noen ganger, men det er ikke noen farlig gjeng.

Kjempet for rusreformen

Holstad forklarer at han ikke kunne drevet med Alternativ jul dersom han hadde hatt et snevert og firkantet syn på rusbruk og rusmidler. Han har et syn som kolliderer med det generelle samfunnssynet og hans eget parti sitt syn på saken. Det har han levd med i alle år.

– Jeg er for rusreformen og var ikke glad da FrP var med på å blokkere den reformen. Her har FrP vært hengt opp i et gammalmannssyn i alle år.

Innad i partiet har han vært en del av en liten gjeng som har kjempet for reformen, men det har ikke vært mulig å få gjennomslag. Etter 25 aktive år i politikken kjente han seg klar for å gi seg med politikken.

– Jeg savner ikke meg selv i politikken. Hvis jeg noen gang skal tilbake måtte det blitt som ordførerkandidat fra partiet, sier han med et smil.

– Men det kommer ikke til å bli borgerlig flertall i Oslo slik som Oslo er skrudd sammen akkurat nå. Jeg tror Raymond Johansen kommer til å bli sittende en god stund fremover.

Rusreformen er kun en del av det politiske engasjementet til Holstad. Da han ledet helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune, fikk han overtalt resten av bystyret til å gi rullestolbrukere som hadde behov for assistanse døgnet rundt, personlig brukerstyrt assistanse.

– Om det kostet 100.000 eller 200.000 kroner mer per person ga jeg blanke i. Slikt må man ta seg råd til. Kvaliteten på et samfunn er styrt etter hvordan man behandler våre svakeste. Alle endte opp med å stemme for. FrP hadde flertall med sosialistene, så da måtte Høyre bøye seg i støvet.

På et tidspunkt var det også en kø på 20.000 Oslo-borgere som ventet på operasjon for grå stær. Ullevål sykehus, som den gang var eid av Oslo kommune, hadde ikke kapasitet til å få unna hele køen.

– Køen ble aldri større eller mindre, den stod i ro. Det kom like mange inn i andre enden, som de klarte å operer fremst i køen.

Partiet fikk gjort et vedtak i bystyret hvor de sendte ut hele køen på anbud. Etter noen måneder var hele køen operert.

– Siden den gang har det ikke vært kø på den type operasjoner.

Sidrumpet og byråkratisk

Foto

Når en FrP-politiker spør om å få låne Folkets Hus, er ikke det sikkert at det går rett hjem med en gang. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Da Holstad banet seg vei inn i politikken, var det aldri snakk om å melde seg inn i et annet parti enn FrP. Han forklarer at det ikke finnes et annet parti som er bygget på det samme ideologiske og verdimessige grunnlaget

– I motsetning til kommunistene, der samfunnet er det viktigste, er mitt syn at enkeltmennesket er det viktigste. Hos FrP er enkeltmennesker det viktigste og samfunnet er enkeltmenneskets tjener. Det er ikke noe annet parti som har den grunnholdningen.

Holstad konkluderte tidlig med at det er i den liberalistiske og kapitalistiske verden flest mennesker har fått mat på bordet og lever best.

– Man får ikke et parti som man er enig med på absolutt alle måter. Jeg har sloss mange kamper internt i FrP. Noen har jeg vunnet, andre har jeg tapt. Men det å melde seg ut har aldri vært aktuelt. Da er man ikke lenger en del av påvirkningssystemet.

Partiet har endret seg mye etter at han meldte seg inn på midten av 1980-tallet.

– Det har kommet nærmere Høyre og blitt altfor siderompa og byråkratisk.

Holstad var en av dem som var med på å verve tidligere partileder Siv Jensen inn i partiet og fungerte som hennes mentor de første årene.

– Vi så at hun var et talent og ansatte henne selv om vi ikke hadde flertallet i ryggen. Det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Flertallet skulle ikke ha inn en pen, blond, dame som kunne snakke for seg. Man skulle ikke ha noen som var bedre enn seg selv.

Problem med «teite» regler

Første gang Holstad ble lagt skikkelig merke til, var den gangen han bestemte seg for at ingen kunne nekte ham å selge melk og brød på søndager og åpnet Oslos første søndagsåpne storkiosk på 1980-tallet. Det fikk han bot på 20.000 kroner for å gjøre.

En annen gang bestemte seg for at taxi-monopolet i Oslo måtte utfordres. Den gang opprettet han like godt selskapet Taxi2 og tok opp kampen om kundene i gatene.

– Hvorfor skal det ikke være lov å selge melk og brød på søndager? Hvorfor skal bare et selskap få kjøre taxi? Jeg er født litt annerledes og det er vel derfor jeg arrangerer Alternativ jul.

– Blir du aldri bekymret for at du noen ganger drar strikken litt for langt og krysser en grense du ikke burde?

– Jeg krisemaksimerer ikke. Om jeg kjenner prostituerte, gjør det ikke meg til prostituert. Om jeg kjenner narkomane, gjør det ikke meg til en narkoman. Om jeg kjenner kriminelle, gjør det ikke meg til en kriminell. Jeg har ertet på meg mange opp gjennom årene. Jeg tror jeg vet hva jeg gjør og hvor jeg står.

Rusmisbruk rammer uten noen spesiell logikk eller fornuft

Holstad blir ikke lett skremt, men innrømmer at han noen ganger kjenner på frykten. Dog ikke som andre mennesker som blir lammet av frykt.

– I panikksituasjoner løper ofte folk i samme retning. Jeg får lyst å løpe i motsatt retning. Mennesker som blir grepet av panikk, får ikke gjort noen ting.

Da han ble kastet i fengsel i 14 dager for noen år siden, tok han det med iskald ro. Høydepunktet var å kunne få fråtse i bøker fra biblioteket. En bok gikk med om dagen.

– Det var ikke noe jeg kunne gjøre med situasjonen, så den måtte jeg bare akseptere.

Da politiet kom for å avhøre Holstad, nektet han.

– De kom på kontoret mitt, arresterte meg, kasta meg på glattcelle i noen døgn og så forventer de at jeg skal svare på økonomiske spørsmål når jeg ikke har tilgang på regnskapet foran meg. Det kan dere bare glemme sa jeg.

– Da truet de med å arrestere kona mi. Fint, sa jeg. Hvis dere gjør det, så gjør dere det. Jeg kan ikke stoppe dere.

Hele saken ble henlagt og politiet fikk kritikk for håndteringen.

– Jeg visste jo sannheten.

Mistet øyet

På tross av alle kontroverser rundt Holstad, vokste Oslo-gutten opp i en kristen familie hvor faren hans var medlem av indremisjonen. Her var unge Holstad også medlem, i tillegg ble det en del turer innom bedehuset i barndommen.

– Jeg har fått med meg et tankegods og et verdisett hjemmefra. Nå har jeg tatt med meg det videre. Jeg er kristen, men det er ikke nødvendig at jeg må gå i kirken eller er en del av det kristne miljøet.

Ulykken han ble utsatt for da han var seks år gammel har sannsynligvis formet han veldig mye. Pirat-lappen over det høyre øyet, skyldes nemlig en ulykke på farens verksted.

– Jeg måtte lære meg og takle å være og se annerledes ut. Mister man et øye så går det praktisk greit, men det er klart at det gjorde noe med meg å bli utsatt for noe sånt. Jeg blir jo gjenkjent hvor enn jeg går.

– Bryr du deg om hva folk tenker og mener om deg?

– Med det livet jeg har levd og det jeg har gjort, vet jeg at noen hater meg. Det får bare være. Det er det ingen vits å krangle om. Jeg er ikke opptatt av å bli likt av alle. Det prøver jeg å fortelle min datter, men det går ikke inn ennå.

– Når man er 12 år, er man opptatt av å bli likt av alle. Men det viktigste er å kunne leve med seg selv. Det er du som må bestemme over ditt liv, ikke andre. Hvis man bryr seg om hva andre tenker, kan man ikke være annerledes. Hvis du er som alle andre, er det ingen som bryr seg eller stiller spørsmål. Går man gjennom livet uten at noen legger merke til deg, får man ikke noe gjort noe.

Det store vendepunktet

Det var på Rønningen Folkehøyskole det største vendepunktet i livet til Holstad skjedde. Han gikk fra å ha en kristen oppvekst, til å lære om ledelse, psykologi og troslære på en liberal skole.

– Vi hadde en lærer som visste at flere av oss kom fra kristne miljøer og hun fungerte som en tvilslærer for troende. Etter noen måneder var det ingen av oss som trodde på noe som helst. Da så vi galskapen i en del av det vi hadde trodd på tidligere. Deretter bygde hun oss opp igjen slik at vi ble mer rasjonelle i tankene våre.

Holstad lærte at det ikke trengte å være noen konflikt mellom troen og naturvitenskap. Man behøvde heller ikke å tro at verden ble skapt på fem dager.

– Det trodde jeg før. Det var en bokstavtro tenking. Hele skoleåret var en oppvåkning. Livene våre ble snudd opp ned på ett år.

– Det året endret måten jeg forholdt meg til verden på. Man skal ikke tro på alt det folk sier. Nå prøver jeg å lære datteren min at man ikke skal tro på alt som er på YouTube og TikTok.

Foto

Henning Holstad på en av de mer enn 50  Alternativ Jul-feiringene han har arrangert. Her fra  Folkets Hus i Oslo i 2016. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB)

Kan ikke tjene penger

Etter at politikerkarrieren tok slutt, har det vært mindre kontroverser og medieoppslag rundt Holstad. Likevel er det en sak med skattemyndighetene som til den dag i dag gjensøker han.

Skattesaken fra 1992 hvor Holstad ble tiltalt for grovt underslag og store skatte- og momsunndragelser, med en strafferamme på ni års fengsel, gjør det umulig for han å tjene penger – selv om han ble frifunnet på alle punkter i 1998.

Like etterpå skjønnslignet Skatteetaten Holstad basert på akkurat det samme som han hadde blitt frifunnet for i straffesaken. Etaten mente at Holstad fremdeles skyldte dem 15 millioner kroner – samme sum som tidligere.

– Forskjellen er at jeg hadde måtte saksøkt Skatteetaten hvis jeg er uenig i vedtaket. Det ville kostet meg fem til seks millioner kroner og tatt meg fem år. Det orket jeg ikke og fem millioner hadde jeg ikke.

Denne saken kommer til å henge over han livet ut. I praksis betyr det at Holstad ikke kan tjene eller eie noe uten at det går rett til myndighetene.

– Konen min eier det vi har og forsørger meg i praksis. Jeg kan ikke være arbeidstaker eller få lønn. Da jeg fikk lønn som politiker, gjekk 100 prosent av lønnen til myndighetene. Likevel sover jeg som en stein om natten.

Holstad mener at det ikke er suksessene man lærer av, men alle gangene man feiler.

– Jeg har feilet en god del, så jeg vet hva som fungerer og ikke fungerer. Jeg har lært av egne feil, men jeg angrer ikke på noe. Det jeg ha gjort har jeg gjort med min beste forstand og kunnskap på det tidspunktet.

Blir ikke vippet av pinnen

– Hvordan håndterer du stress, motgang og konflikter?

– Jeg har en psyke som gjør at det skal mye til for å vippe meg av pinnen. Hvis ikke jeg hadde hatt det, kunne jeg ikke drevet med Alternativ jul eller hatt de vervene jeg har hatt.

Alternativ jul preger livet hans fra oktober til desember hvert år. Han tror ingen kunne håndtert den risikoen og balansen for å få alt til å fungere på samme måten.

– Noen ganger er det litt tøft å få på plass alt, men jeg trives med det. Jeg har lært at problemer som virker uløselige og deprimerende om kvelden, vet jeg hvordan jeg skal løse om morgenen. Hjernen blir oppdatert når man sover.

Holstad har aldri skjønt seg på mennesker som ikke får til å sove.

– Har de prøvd å lukke øynene? Jeg skårer nok ikke så høyt på det nevrotiske plan. Hodet må tilbakestilles og jeg er ikke i stand til å ta rasjonelle beslutninger hvis jeg ikke har fått noen timer søvn. Selv om det betyr å ligge på gulvet inne i kongressenteret å sove. Jeg har holdt på med det i alle år. Det fungerer utmerket.

I løpet av intervjuet ringer telefonen til Holstad seks ganger – og han tar den hver gang. Dette forklarer han med at det blir «så komplisert» dersom ikke folk får tak i han.

– Jeg har aldri skilt mellom privatliv og jobb. Telefonen min er på 24 timer i døgnet. Jeg synes selv det kan være irriterende når noen gjør seg utilgjengelige Det irriterer meg betydelig at man hos nesten samtlige offentlige kontorer blir møtt med en svarer som sier at «vi har for tiden mange som ringer oss». Uansett når man ringer. Alternativ Jul har vært tilgjengelig for gjestene døgnet rundt i julen i over 50 år. Det håper jeg vi igjen kan være julen 2022.