– Gründere og småaktører vil aldri bli så synlige som nå
Gründer og daglig leder i Leonda AS har grepet alle muligheter den ferske lydappen Clubhouse kan by på. Hun finner- og deltar i rom hvor alle guruene innenfor fagfeltet hennes snakker i. Målet hennes er å bli bedre på markedsføring.
– De sitter i sine Clubhouse-rom og lærer bort strategier direkte og helt gratis. Jeg kan stille spørsmål, komme i dialog og lytte til det siste innenfor dette fagområdet, forteller hun.
Mange av rommene i appen tar nettopp for seg markedsføring, gründerskap, og byr på en hel rekke virtuelle kaffesamtaler. Temaer som HR og Ledelse er i sin spede begynnelse, men på full vei inn på plattformen.
– Clubhouse er en glimrende mulighet for å dele kunnskap og lære bort ferdigheter, sier hun.
Lettvint
Som relativt fersk gründer har Heide brukt timevis med å markedsføre bedriften sin gjennom LinkedIn, blogginnlegg og innlegg på Facebook og Instagram.
– Dette kan være svært tidskrevende. På Clubhouse kan jeg bare starte et rom, dele kunnskap, invitere folk til å stille spørsmål og åpne for diskusjon, sier hun.
Hun mener det er enkelheten ved appen som gjør den unik, samtidig oppfordrer hun virksomheter til å være flinke til å skape rom som er tydelige slik at målgruppen vet hva de kan forvente når de går inn.
– Jeg har vært i kafferom hvor man snakker om alt fr A til Å, og slike rom er fine når formålet kun er å drive med nettverksbygging. Andre rom har et spesielt tema eller formål.
Heide har selv startet opp faste rom for de som jobber med HR eller er interessert i HR.
Ferskvare
De siste årene har podcast blitt en foretrukken sekundæraktivitet for mange. Spesielt under pandemien kan det å høre velkjente stemmer en gang i uken, være en trøst i et nedstengt samfunn. Sammenlignet med å lytte til en podcast, er praten som kommer fra et rom på Clubhouse ferskvare.
– Da jeg kjørte hjem i dag, hørte jeg på en podcast med markedsstrateg Amy Porterfield på øre som var noen uker gammelt. I går satt jeg i et rom på Clubhouse sammen med Amy Porterfield. Tematikken blir mye mer dagsaktuell enn det du får i en podcast. Hun deler sin kunnskap og du kan «gripe ordet» og stille henne spørsmål. Det er en mulighet for dialog, det er ikke alle som vil kommer til ordet, men det er en mulighet. Det er en magi i at det er direkte, sier Heide.
Dette elementet er også faremomentet i formidlingsplattformen. Det kan bli avhengighetsskapende nettopp fordi man går glipp av noe dersom man ikke er tilstede når det faktisk skjer.
– Noen omtaler det som «crackhouse». Folk blir hektet. Podcast kan jeg høre på når jeg vil, men skal jeg få med meg det som skjer på Clubhouse, må jeg være til stede der og da. Enten går du inn nå, eller så får du det ikke med deg. Å ikke være til stede skaper en frykt for å gå glipp av det som blir sagt, sier hun.
For å ikke bli avhengig, oppfordrer Heide brukere til å bestemme seg på forhånd hva man ønsker å oppnå med appen og hvor mye tid man kan tillate seg selv å bruke på appen.
Lavterskeltilbud
Webinarer har blomstret opp som et alternativ til tradisjonelle konferanser under pandemien. Nå organiseres flere rom med det samme formålet som webinarer på Clubhouse, uten at det krever altfor mye organisering.
– Du kan bare droppe inn i et rom for å knytte nye kontakter i din bransje og dele erfaringer med andre. Clubhouse er en arena hvor du raskt kan møte mennesker som er nyttig for deg og knytte kontakt.
Men foreløpig er ikke Clubhouse et godt alternativ til vanlige webinarer eller konferanser på grunn ekskluderingen av folk som ikke har iPhone eller invitasjon til å delta.
– Virksomheter kan enda ikke lage et formelt arrangement i appen før den er tilgjengelig for alle. Og det spørs vel om man ikke beholder de store arrangementene med video? Nå skjer utviklingen i et lynraskt tempo, og det er spennende å se hva som skjer fremover, sier hun.
Ulempen med kun lyd som format er at den som skal formidle noe, mister kroppsspråket. Taleren ser heller ikke om deltakerne er interesserte i det som blir sagt.
– Det er noe som forsvinner ved å ikke se hverandre, men det fungerer overraskende bra, sier hun.
Rom for mindre aktører
Jobber man med markedsføring i en bedrift, anbefaler Heide å ha et bevisst forhold til hva som skjer på Clubhouse og følge med på hva som skjer der inne.
Samtidig legger hun til at det helt klart er noen betenkninger i forhold til GDPR og personvern, som det er verdt å gjøre seg kjent med før du godtar vilkårene for bruk av appen.
– Kan denne appen skape muligheter for mindre aktører som per i dag er forbeholdt de største?
– Det er absolutt et rom for de mindre aktørene. De som går inn tidlig kommer til å få en fordel. Nå ser vi rom med opp mot 1000 lyttere, men om en måned eller tre kommer det til å være så mange rom at folk vil fordele seg litt mer. Hvis man har planer om å åpne egne rom, vil man aldri bli så synlig som man kan være nå. Det er en unik mulighet for de små. De store vil alltid klare seg og være synlige, sier hun.
Heide tror absolutt appen er kommet for å bli, men forventer en større debatt rundt personvern og GDPR knyttet til plattformen.