Fjernarbeid kan bety større frihet for de som ønsker å jobbe i lengre perioder fra familiehytten eller venner i utlandet.

Foto

simonapilolla/iStock

Fjernarbeid kan bety hodebry for ledere

Publisert: 13. april 2021 kl 09.29
Oppdatert: 13. april 2021 kl 09.29

LEST OM LEDELSE. Ettervirkningene av pandemien vil bety at vi ikke lenger er like avhengige av å jobbe fra et og samme sted hele tiden, viser en ny rapport fra The Remote Lab, på vegne av Futurion.

Det kan bety større frihet for de som ønsker å jobbe i lengre perioder fra familiehytten eller venner i utlandet.

Et spredt arbeidsliv vil derimot skape bekyrminger for mange ledere og arbeidsplasser, sier administrerende direktør i Futurion, Ann-Therése Enarsson til Duochjobbet.

– Ledere må planlegge hvordan arbeidsplassen skal ha det nå, hvem som skal være på kontoret til hvilken tid og om arbeidsplassen må utvikle sin egen modell, sier hun.

Bedre lønn

Enarsson frykter at fagforeningene kan bli svekket av at folk ikke lenger samles på et fysisk sted – noe som kan gå utover den kollektive følelsen.

– På sikt kan vi få en utvikling der stedbaserte yrker får en bedre lønnsutvikling enn de som velger hvor de vil jobbe. Dette ser vi har blitt gjort i Facebook, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Unge arbeidstakere vil ble hardest rammet av fjernarbeid, viser rapporten. De har enda ikke utviklet et profesjonelt nettverk eller blitt en del av et sterkt team, som mange eldre har.

Rapporten beskriver tre trender som vi kommer til å se mer av etter pandemien:

  • Digitale nomader: Flere mennesker vil kun drive med fjernarbeid. Flere land har sett sitt snitt til å drive med kampanjer for å tiltrekke seg digitale nomader til sine land for å opprettholde kjøpekraften.

  • Bygd mot by: Mindre byer og bygder lanserer seg som alternativer til trange og dyre storbyer. På denne måten kan mindre kommuner sikre fremtiden, redde skoler og kommunale tjenester.  

  • Flytter permanent: Pandemi og høye boligpriser gjør det fristende for flere å forlate større byer for godt. Ønske om å komme nærmere naturen eller hjembyen er andre drivkrefter. Utflyttere kan derimot øke boligprisene på mindre plasser.