Ensomhet kan føre til helseproblemer, redusert produktivitet, økt turnover og utbrenthet.

Foto

Rawpixel/iStock.

Fem måter du kan hjelpe ensomme ansatte på hjemmekontor

Publisert: 22. juni 2021 kl 11.01
Oppdatert: 13. september 2021 kl 09.41

LEST OM LEDELSE. Ensomhet kan føre til helseproblemer, redusert produktivitet, økt turnover og utbrenthet. Professor Constance Noonan Hadley fra Boston University har forsket på hva som skal til for å hindre ensomhet på arbeidsplasser.

Hun skriver på Harvard Business Review at selv om økt ansikt til ansikt-samhandling vil være gunstig for noen aspekter for arbeidet, vil det i seg selv ikke skape sterke mellommenneskelige bånd blant kollegaer.

I artikkelen lister hun opp fem viktige elementer for å bygge kvalitetsrelasjoner på arbeidsplassen.

Ser ikke problemet

Det er ikke sikkert medarbeidere forstår at mangelen på motivasjon kommer av at de er ensomme. Få ansatte annonserer at de faktisk kjenner seg ensomme.

Ensomhet på jobb er en intern følelse som det er vanskelig å oppdage. Den som er ensom føler seg kun overfladisk tilknyttet kollegaene sine.

Psykologisk trygghet

Saken fortsetter under annonsen

Et psykologisk trygt arbeidsmiljø skal legge til rette for mellommenneskelig risikotaking – at man kan dele både positive og negative følelser.

For å fremme et læringsorientert arbeidsmiljø er det viktig å stille spørsmål, si ifra om bekymringer, innrømme feil og fortelle om ideer.  

Det er lite sannsynlig at medarbeidere er villig til å dele med mindre de mottar sterke signaler fra ledere og kollegaer at innspillene deres vil bli mottatt på en god måte.  

– Å bevege seg utenfor overfladiske arbeidsforhold kan være risikabelt fordi det innebærer en viss grad av sårbarhet. Det innebærer at man deler noe privat eller emosjonelt til andre, skriver Noonan Hadley.

Praktiser empati

Noen ganger trenger folk en ekstra dytt for å klare å kommunisere på en mer åpen, emosjonell og personlig måte.

Noen selskaper har derfor prøvd seg på såkalte empati-arbeidsgrupper hvor de trekker et kort med selvreflekterende spørsmål som de skal svare på. Det kan for eksempel være «hva gjør meg unik?». Før de svarer, må de fortelle om interne reaksjoner på spørsmålet – hjertebank, angst eller glede. Etterpå må de andre medarbeiderne svare på hvordan de reagerte på spørsmålet.

Saken fortsetter under annonsen

Noen arbeidsplasser har testet ut lunsj-grupper hvor de ansatte forklarer hva de er takknemlige for før de spiser lunsj sammen.

Ta en pulssjekk på teamet

Ulike øvelser kan være en kickstart på gode relasjoner, men det løser ikke ensomhetsproblemer på lang sikt.

Hadley anbefaler grunnleggende tiltak, herunder å jobbe med teamets formål og normer for hvordan man skal samhandle - med etterfølgende oppfølging, bygging av teamidentitet osv. Noen ganger kan strukturelle endringer være nødvendig. To nøkler når man skal bygge relasjoner i en bedrift, vil være samarbeid og sosial støtte.

En bedrift Hadley jobbet med «tok pulsen» på organisasjonen, ut fra et ønske om å finne ut hva medarbeiderne tenkte om seg selv og sine kollegaer, og jobben sin, når de skulle tilbake til kontoret.

Det viste seg at selv om mange var fornøyde med egen innsats på hjemmekontoret, kunne ansatte likevel føle seg frakoblet fra teamet og kollegaene sine.

Et av tiltakene som ble satt inn, var å skape flere muligheter til å dele og jobbe med utvikling i samarbeid. Håpet var at flere kontaktpunkter ville gi sterkere relasjoner.  

Saken fortsetter under annonsen

Senk terskelen

Ledere burde i større grad belønne og anerkjenne ansatte som strekker ut en hånd til sine medarbeidere for å gjenbygge arbeidsrelasjonen.

En Microsoft-undersøkelse viser at selskaper som ga bonuser eller forfremmet ansatte som tok initiativ til lagbygging på arbeidsplassen, hadde høyere nivåer av trivsel.

Slike ytre belønninger er viktige og avgjørende for å skape forståelse for viktigheten av en slik innsats.