– Fått nye styrker og funnet roen i kaoset
Det å lede i usikkerhet, håndtere nedgang i inntjening og å sikre at ansatte får individuelt tilpasset støtte basert på bo og livs-situasjon, med stor dose av empati, er noe av det daglig leder i Catalysts, Lisa Cooper tar med seg etter pandemien.
– Jeg har også lært om viktigheten av å gi informasjon om selskapets utvikling og evne til å «pivot» til den nye realiteten. Jeg har lært utrolig mye om meg selv, fått nye styrker, og funnet roen i kaoset.
Hun har også forsøkt å mestre balansekunsten av å tenke kortsiktig og langsiktig samtidig som den strategiske planlegging skjer kontinuerlig og ikke i en fastsatt ramme.
– Vi har alle blitt relativ gode i digitale ferdigheter og vår egen digitale satsing fikk nytt fokus.
Topplederne om hva de har lært i løpet av pandemien
Dagens Perspektiv har snakket med ni toppledere om hvilke erfaringer - både positive og negative - som de tar med seg fra det siste året. Noen av lærdommen vil de ta med seg videre når samfunnet igjen åpner opp.
-
LES OGSÅ | Yara: – Alle som vil jobbe på kontoret, skal ha muligheten til det
-
LES OGSÅ | Norgessjef for Sweco: – Uten menneskemøtene blir lederlivet kjedelig
-
LES OGSÅ | WWF-sjef: – Krevende å lede digitalt
-
LES OGSÅ | XXL-sjefen: – Viktig å dyrke raushet
-
LES OGSÅ | Berit Svendsen: – Vanskeligere for nyansatte å bli en del av bedriftskulturen
-
LES OGSÅ | Hydro-sjefen: Nå vil det bli høyere verdsatt at man holder seg hjemme når man er syk
På randen til utbrenthet
En konstant strøm av digitale møter i startfasen førte neste til utbrenthet for Cooper. Hun lærte derimot for at dagene på hjemmekontoret måtte planlegges bedre for å løse denne utfordringen.
– Det å drive to selskaper under en pandemi har ført til mye stress, press og usikkerhet. Vi har ikke hat fysisk kontakt med hverandre, noen ting blir kommunisert feil og av og til er mangelen på kommunikasjon problemet.
Under pandemien fikk to ansatte i selskapet ansvar for de strategiske oppgavene med å bidra til et godt arbeidsmiljø og raskere oppgaveløsning.
– Vi også møtes ukentlig for å spille pictionary, en halv time hver fredag morgen som endte med en liten prat om hva helgen bringer. Det var en halv time med mye latter, konkurranseinstinkt og en økt følelse av team-tilhørighet.
Hyppige «check-ins»
En av lærdommene Cooper har tenkt å videreføre etter pandemien er hyppige check-ins» med ansatte.
– Det å bry seg og gi rom for hyppige kontakt har vært viktig for både ansatte og meg som en arena for tilbakemelding og dialog.
Fremover tror hun også at bedriften kommer til å gå for en hybridløsning med to hjemmekontordager i uken.
– Hvordan ser virksomheten ut om fem år?
– Jeg tro vi fort kan få ansatte eller samarbeidspartnere som vi kun møter på skjerm og ikke fysisk. Vi har lært at det går an. Ellers er vi bedre rustet til å håndtere neste «krise» og vi vil har enda mer digitale produkter og tjenester mens vi vokser i Norden og Europa.
Trener på skjerm
– Har du fått deg noen nye vaner eller interesser på fritida i løpet av pandemien?
– Trening på skjerm har blitt en vane etter kiloene har rullet inn etter at treningssenteret stengte. Jeg begynne å like friheten av å kunne ta en av de tusen øktene man finner på YouTube, når jeg selv vil, og noen ganger i pysjamas.
Cooper har også blitt en ivrig tomaterdyrker. Det hele startet da en venninne ga henne en plante i fjor. Nå har det eskalert til to blomsterkasser med to forskjellig typer tomater, chili og grønnkål.
– Neste år skal vi ha drivhus, så jeg lurer på hvor det her skal ende.