Undersøkelser viser at europeiske kvinner jobber oftere enn menn i lengre stillesittende liv. Forskning viser også at kvinner og menn ofte jobber med forskjellige oppgaver, selv innenfor ett og samme yrke.

Foto

insta_photos/iStock

Europeiske kvinner har mer sittestillende arbeid enn menn

Publisert: 11. oktober 2021 kl 13.43
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 09.55

LEST OM LEDELSE. I et felles EU-prosjekt undersøker nå det svenske arbeidsmiljøetaten hvordan 1800 arbeidsplasser kan forhindre risiko for sykdom ved langvarig, stillesittende arbeid.

 Rundt 15.000 svenske arbeidsgivere har allerede mottatt brev fra Arbeidsmiljøetaten med informasjon om hvordan de kan forebygge belastningsskader på en systematisk måte.

– For å redusere risikoen for langvarig stillesittende arbeid, er det spesielt viktig at den ansatte har muligheter til å påvirke hvordan eget arbeid planlegges og utføres slik at mulighetene for bevegelsesvariasjon og restitusjon er tilstrekkelige, sier direktør i den svenske Arbeidsmiljøetaten Erna Zelmin til Du och Jobbet.

Mindre fysisk aktive

Undersøkelser viser at europeiske kvinner oftere enn menn jobber stillesittende over tid. Forskning viser også at kvinner og menn ofte jobber med forskjellige oppgaver, selv innenfor ett og samme yrke.

Dette kan forklare noen av kjønnsforskjellene i mulighetene for variasjon i arbeidet. Det er også studier som viser at både kvinner og menn som jobbet eksternt under pandemien ble mer stillesittende og mindre fysisk aktive.

– Det er mange risikoer med for lange arbeidsskift der du sitter stille. Det er spesielt viktig å forebygge og håndtere risiko for belastningslidelser fordi vi vet at det er en vanlig årsak til arbeidsrelatert dårlig helse. Det viser også vår siste undersøkelse om arbeidsrelaterte problemer, sier Zelmin.

Saken fortsetter under annonsen

Belastningslidelser er en av de vanligste arbeidsrelaterte helseproblemene i Europa.

Gjentakende bevegelser, slitsomme og smertefulle arbeidsstillinger, bæring og langvarig sitting er vanlige årsaker.

Langvarig stillesittende livsstil kan føre til sykdommer som hjertesykdom eller diabetes type 2.