Kulturminister Anette Trettebergstuen og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen før presentasjonen av rapporten fra Medietilsynet til kulturdepartementet om NRKs bidrag til mediemangfoldet.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Trettebergstuen

– Det er styrets ansvar å fastsette kringkastingssjefens lønn

Publisert: 30. november 2021 kl 14.55
Oppdatert: 30. november 2021 kl 14.55

SV og Sp ønsker å begrense lønnsnivået til offentlige ledere. Sist uke uttalte parlamentarisk nestleder Geir Pollestad til Dagens Perspektiv at han ser på ansettelsen av ny kringkastingssjef som en ypperlig anledning til å kutte dramatisk i lønnsnivået til en av de best betalte offentlige lederne.

I dag tjener NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen over 3,3 millioner kroner i året.

SVs Kathy Lie som sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget da til DP at hun synes et nivå under eller i nærheten av statsministerens inntekt på 1,7 millioner kroner burde være mer enn nok til å kunne rekruttere gode nok kandidater.

Som generalforsamling i NRK har kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen et ord i hvem som blir ansatt og også hva denne personen vil få i lønn.

Hun er ikke like tydelig som sine budsjettkamerater på at det ligger an til kraftige lønnskutt.

I et svar sendt via epost til Dagens Perspektiv legger hun ansvaret hos styret: 

Regjeringen er tydelige på at vi skal ta et oppgjør med lederlønnsgaloppen, og at lederlønnsutviklinga i staten ikke skal overskride det som er gjennomsnittlig lønnsutvikling i samfunnet. Det er NRKs styre som ansetter kringkastingssjefen og bestemmer hvilke kriterier som vektlegges i søket etter ny kringkastingssjef. Det er også styrets ansvar å fastsette kringkastingssjefens lønn. Jeg legger selvfølgelig til grunn at styret fastsetter lønnen til den nye kringkastingssjefen i tråd med Statens retningslinjer for lederlønn i selskaper med statlig eierandel.

Saken fortsetter under annonsen

Mens det finnes 71 selskaper som faller inn under definisjonen «selskaper med statlig eierandel», er det er en forskjell i hvor stor den statlige eierandelen er og basert på hva som er målet med eierskapet, enten det er avkastning eller sektorpolitiske mål.

Mens staten eier 67 prosent av Equinor og vil ha langsiktig økonomiske avkastning, eier den 100 prosent av NRK og begrunnet eierskapet med behovet for å ha en ikke-kommersiell allmennkringkaster som oppfyller sosiale, demokratiske og kulturelle behov i samfunnet. NRK ble gjort til et statlig aksjeselskap i 1996.

Finansieringen ble flyttet fra lisensinnkreving og over til statsbudsjettet fra og med 2020. Det er denne forskjellen som har gjort at politikerne øyner en mulighet for å styre hardere i NRK enn i for eksempel Equinor, som også er børsnotert og underlagt allmennaksjeloven.

I det generelle retningslinjene for lederlønn i selskaper med statlig eierandel heter det at allmennaksjeloven pålegger styrene å utarbeide retningslinjer for godtgjørelse til ledende ansatte.

I vedtektene til NRK heter det at styret skal forelegge for generalforsamlingen en erklæring om lederlønn. Kulturdepartementet er NRKs generalforsamling og har myndighet til å vedta denne.

Kathy Lie er ikke imponert over uttalelsen fra Trettebergstuen.

– Nei dette er rett og slett ikke bra nok, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis regjeringa mener noe med den politikken de har fremmet i Hurdalsplattformen så må de ta grep når de kan. Da nytter det ikke med en hands off politikk.

– Jeg forventer mer av kulturministeren. Her skal det ansettes en ny toppsjef og det er nettopp en slik gylden mulighet, når nye kontrakter skal inngås til å vise at man mener noe med politikken sin.

 

Styreleder i NRK Birger Magnus sier til Dagens Perspektiv at de akkurat har startet rekrutteringsarbeidet og ikke har diskutert lønnsbetingelsene grundig enda.

Pollestad har ikke besvart DPs henvendelser om en kommentar til statsrådens uttalelser.