– Toppledere er ikke så smarte som vi kanskje har tenkt oss. De svenske topplederne vi studerte tilhører ikke noen slags «kognitiv elite», sier professor Samuli Knuepfer.

Foto

laflor/iStock

De smarteste blant oss blir ikke toppsjefer

Publisert: 6. april 2021 kl 10.46
Oppdatert: 6. april 2021 kl 10.46

LEST OM LEDELSE. Professor Samuli Knuepfer ved Handelshøyskolen BI har sammen med kollegaer gransket mer enn en million 18-årige svenske menn for å finne ut hvem av disse som ble toppsjefer i tiden etter at de hadde vært inne til militærtjeneste.

Vernepliktige ble valgt til undersøkelser fordi alle de unge mennene som ble innkalt måtte gjennomgå tester og målinger der de ble undersøkt fysisk og mentalt, skriver Forskning.no.

Resultatene fra studien viser at toppledere befinner seg blant de 17 prosentene i befolkningen med best kognitive evner.

Men de er altså på ingen måte eksepsjonelle når det kommer til det vi vanligvis tenker på med å være smart.

Viktig med sosiale evner

Topplederne var å finne blant de 5 prosentene i befolkningen som skårer høyest når det gjelder kombinasjonen av kognitive evner, ikke-kognitive evner og personens høyde.

– Ikke-kognitive evner later altså til å være viktigere enn kognitive evner om du vil bli toppleder. Dette kan være en kombinasjon av slikt som sosiale evner og evnen til å ta initiativ. Så det er nok heller en kombinasjon av evner som gir oss gode ledere, sier Knuepfer til forskningsnettstedet.

Saken fortsetter under annonsen

Leger er en yrkesgruppe med i gjennomsnitt klart bedre kognitive evner enn toppsjefene i middelstore selskaper.

Men Knuepfer legger til at toppsjefer i gjennomsnitt skårer langt bedre enn leger på sosiale og andre ikke-kognitive egenskaper.

– Toppledere er ikke så smarte som vi kanskje har tenkt oss. De svenske topplederne vi studerte tilhører ikke noen slags «kognitiv elite», sier Knuepfer.

Høyest lønnet

Svenske toppsjefer tjener i gjennomsnitt 12 ganger så mye som ansatte i arbeidslivet ellers. Norske toppledere får gjerne fem ganger lønnen til statsminister Erna Solberg eller enda mer.

Når noen får så eksepsjonelt godt betalt, begrunnes det ofte med denne personens spesielle evner.

– Studien kan tyde på at det ikke er evnene man betaler svært godt for, sier Knuepfer.

Saken fortsetter under annonsen

Knuepfer tror ikke at han og kollegene ville ha kommet til noe særlig annet resultatet, om studien var blitt gjort på ledere i Norge.

På spørsmål om hvorfor de smarteste blant oss ikke er de som er best lønnet, svarer Knuepfer at de rett og slett kanskje ikke kunne tenke seg å jobbe som toppledere. Dette kan skyldes alt jobbpresset og at usikkerheten ikke er verdt pengene.