De positive sidene ved avbrytelser på jobben
LEST OM LEDELSE. Mye er sagt om alt det negative ved avbrytelser på jobben.
Blir du avbrutt, kan det være vanskeligere å komme videre med den oppgaven du holdt på med. Avbrytelser kan føre til mer stress og press og lavere produktivitet.
En ny studie fra Harshad Puranik, Joel Koopman og Heather C. Vough viser imidlertid at avbrytelsene på jobben også har noen positive sider.
Forskertrioen skriver om studien i et innlegg på sidene til London School of Economics (LSE). Her hjemme har studien vært omtalt hos forskning.no.
Puranik og kollegaene skriver hos LSE at det positive ved avbrytelsene ligger i den sosiale kontakten mellom den som blir avbrutt og den som avbryter.
De mener at dette aspektet ved avbrytelser er blitt nærmest ignorert i tidligere forskning, og viser til at det er noe vi har lært av den pågående pandemien, så er det at mennesker er sosiale skapninger med et fundamentalt behov for sosial kontakt.
Vi har behov for å høre til et sted, og studien peker i retning av at avbrytelser kan bidra til at vi knytter sosiale bånd.
Ifølge studien ser den positive effekten av avbrytelser ut til å være så sterk at den kan «utkonkurrere» de negative sidene ved avbrytelser når det kommer til trivsel.
I sum førte avbrytelser til at trivselen økte blant medarbeiderne.
Forskernes råd er at målet ikke bør være å eliminere avbrytelser, men å «administrere» avbrytelsene på en bedre måte – med det til hensikt å forsterke de positive, sosiale sidene samtidig som man forsøker å redusere de negative effektene på oppgaveløsing.
Ett råd er å ikke avbryte folk for ofte, slik at de må flytte oppmerksomheten sin over på noe nytt hele tiden.
Litt small talk innimellom avbrytelser som gjelder kun jobb, er positivt. Det bidrar til å styrke båndene kollegaer imellom.
Å unnskylde at man avbryter kan være en enkel, men effektiv måte å gå fram på for å vise at man verdsetter den andres tid.
Studien viser for øvrig at når medarbeidere jobbet selvstendig, og selv hadde kontroll på når, hvor og hvordan de jobbet, så ble avbrytelsene opplevd som mer positive.
En av grunnene kan være at man selv kan styre tiden sin, og dermed føler seg mer fri til å være sosial.
Studien «Excuse me, do you have a minute? An exploration of the dark- and bright-side effects of daily work interruptions for employee well-being» er publisert i Journal of Applied Psychology.