Begynner med NRK-sjefen
Det skal ansettes ny kringkastingssjef til å ta over etter Thor Gjermund Eriksen. Eriksen hever en fastlønn på 3.295.250 kroner. Det er nesten dobbelt så mye som det en norsk statsminister tjener i året.
Parlamentarisk nestleder i Senterpartiet Geir Pollestad er krystallklar.
– Med ønske om å kutte i lønnen til ledere i statlige selskaper, hvor det har vært stor vekst de senere årene, er den utlyste stillingen en en utmerket anledning til å kutte i lønnen til den nye kringkastingssjefen, sier han.
Pollestad peker på at NRK er i kjernen av statlig virksomhet og at man da har full mulighet til å gripe inn i ansettelsen og betingelsene rundt denne.
I Hurdalsplattformen har regjeringen varslet nye retningslinjer for lederlønn i staten. Pollestad mener det vil være naturlig å ta dette ved lederbytter.
– Vi mener at toppledere i staten og de statseide selskapene ikke bør tjene mer enn statsministeren. Og når det skal forhandles kontrakt med den neste kringskastingssjefen, så bør man absolutt se på det, sier Kathy Lie som sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti.
Kvinner som kandidater
Så langt er det flere kandidater som er løftet frem som aktuelle, blant andre Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen, Dagbladet-redaktør med NRK-bakgrunn Alexandra Beverfjord, NRKs nyhetsdirektør med VG-bagrunn Helje Solberg og mangeårig NRK-leder Vibeke Fürst Haugen.
Av disse er det Eilertsen og Beverfjord som har de høyeste lønningene. I de siste offentlige oversiktene lå Eilertsen på en alminnelig inntekt rundt 2,5 millioner og Beverfjord på 2,3 millioner kroner, mens Solberg og Fürst Haugen lå på henholdsvis 1,8 og 1,77 millioner.
– Mange har spekulert i at den neste kringkastingssjefen bør bli en kvinne. Er det slik sett uheldig timing å kutte i kringkastingssjefens lønn nå?
– Jeg kunne forstått det argumentet om vi kom med dette i etterkant, og det er derfor vi nå varsler dette i forkant, sier Pollestad.
Vil bremse utviklingen
Andre medieledere adskillig høyere i lønn. I 2019 tjente TV2-sjef Olav T. Sandnes 6 millioner kroner og VG-redaktør Gard Steiro 4,4 millioner kroner.
– Det er tøff kamp om toppledere. Vil man kunne få den riktige kandidaten til denne lønnen?
– Det må da være nok, sier Lie. – Det skaper veldig stor avstand mellom de på toppen og de med lavere lønninger, nå nivået ligger så høyt.
Pollestad er ikke bekymret for rekrutteringen.
– Jeg tror at når man tilbyr en så spennende jobb som toppsjef i NRK og med en lønn på linje med statsministeren, så vil det fortsatt være attraktivt.
Han mener lønnsnivået i TV2 er et eksempel på hvor galt det har gått i næringslivet.
– Når TV2 ligger så høyt, er det tydelig at galloppen har tatt helt av. Med dette grepet håper vi at staten kan være med på å bremse utviklingen.
Lie peker på at det er de som har gjort seg fortjent til høyere lønn gjennom utdanningsløp og erfaring, men at det skal mye til før man har gjort seg fortjent til en så høy lønn som over 3 millioner kroner i året.
– Men er det greit å velge en leder til NRK fra midterste hylle?
– Kvalitet følger ikke nødvendigvis tidligere lønnsnivå. Folk kan gjøre en god jobb og ha mye relevant bakgrunn og fortsatt ha en mye lavere lønn.
Ansettelsesprosessen i NRK ledes av styret og styreleder Birger Magnus. Når styret har funnet kandidater presenteres disse for generalforsamlingen ved statsråden i Famlie- og kulturdepartementet slik at det er Anette Trettebergstuen som trolig tar avgjørelsen om hvem som blir ansatte og til hvilke betingelser.
– Når regjeringen har ansvaret for ansettelsen, så burde det være rom for å påvirke utviklingen av offentlige lederlønninger. Også Arbeiderpartiet og Støre-regjeringen har vært tydelige på at de vil senke lønnsgapet, så det var vi klare forventinger om, sier Lie.