Avisene kan konstatere at Jonas Gahr Støre og Ap hadde suksess i valget. Men det er for tidlig å si om han blir en suksess som statsminister, påpeker Henrik Syse. 

Foto

Ali Zare / NTB

− Altfor tidlig å si om Støre blir en suksess

Publisert: 16. september 2021 kl 13.31
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Foto

Henrik Syse er filosof og forsker ved Prio. (Foto: Prio)

Det sier Henrik Syse, filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), og sønn av tidligere Høyre-leder og statsminister Jan P. Syse. 

Syse påpeker at i den rollen Jonas Gahr Støre trer inn i nå, er det særlig viktig at han blir en god teamleder. Han må få med seg også dem som kanskje ikke får akkurat den jobben eller posisjonen de har drømt om.

Menneskelige egenskaper

− Statsministerrollen handler mye om å være en leder de andre har tillit til, også personlig. Min far var opptatt av dette, sier Henrik Syse, filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), og sønn av tidligere Høyre-leder og statsminister Jan P. Syse. 

Alle Støres umiddelbare forgjengere, både Erna Solberg, Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik, synes å ha klart det, påpeker Syse. – Det er mye å lære av dem, understreker han.

Og hvis opposisjonspartiene får oppleve at de «er med» de også, så vil statsministeren ifølge Syse framstå som en god leder for landet også fra deres side.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er grunnleggende «menneskelige egenskaper». Men i tillegg til å lytte og ta hensyn til andre, må en statsminister også framstå som en tydelig leder, som er tydelig på hvor man vil og som evner å si «nei» og også kan forklare hvorfor enkelte ikke får det slik de vil.

− Man skal være både tydelig og kompromissvillig. Du må kunne si nei og samtidig finne løsninger. Kommunikasjonen utad er selvfølgelig også viktig. Du må ikke oppleves som ullen. Akkurat denne biten kan kanskje bli vanskelig for Støre, for han er en som liker å være balansert. Det er et godt trekk og en av hans sterke sider, men kan være utfordrende i et kommunikasjonsperspektiv.

− En fallgruve for en regjering, og kanskje særlig en samarbeidsregjering bestående av flere partier, er å bruke for mye penger.

Husk at avstanden fra Capitol til den Tarpeiske klippe er kort. Men det vet Jonas Gahr Støre

Liten forskjell på alternativene

Henrik Syse framholder at forskjellene mellom de to største partiene i norsk politikk – Ap og Høyre – i realiteten er ganske små. Det kan gjøre at Støres «prosjekt» ikke vil skille seg ut fra Solbergs, slik at han kan få kritikk for det. På den annen side gir det ham mulighet til å bygge videre på noe som allerede er påbegynt. Det bidrar til kontinuitet og kan gjøre statsministerlivet enklere, mener Syse. 

At det ikke er oseaner av forskjell mellom Ap og Høyre i den økonomiske politikken mener Henrik Syse er en fordel.

Saken fortsetter under annonsen

− Jeg tror det hadde blitt vanskeligere for Støre om Rødt hadde kommet på vippen.

− Støre og hans medarbeidere opplever nok selv at de må gjøre noe nytt. Det vil alle regjeringer. Men det er likevel bedre å gjøre ting rett enn å gjøre det nytt og annerledes.

Syse mener det er mange politikere som tar noen visuelle grep for å vise at de tenker nytt.

− Det kan for eksempel bli noen omkalfatringer i departementsstrukturen, og kanskje får vi se et nytt «superdepartement». Men det er ikke dermed sagt at politikken blir så veldig annerledes.

− Det viktigste for landet er at vi har en stabil og trygg styring, at vi holder kursen sånn noenlunde og at vi fortsetter å jobbe både nasjonalt og internasjonalt med store og presserende spørsmål, som klima, rettferdighet og sikkerhet. Politikk handler både om hodet og hjertet, minner Syse om.

– Dette vet nok Støre veldig godt. Å sette i gang med store prosjekter som er lite gjennomtenkte, kan ende som dyre symbolsaker, og gi en stor fallhøyde. For enhver statsminister gjelder det å stake ut realistiske mål.

Suksessen gjenstår å se

Saken fortsetter under annonsen

Foto

− Så får vi se da, om Støre er flink nok til å sette foten ned når det trengs, sier Henrik Syse. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)

− Har Støre det som skal til tror du?

− Ja, jeg tror jo det, men det gjenstår å se. Han er i alle fall kunnskapsrik, og han evner å se en sak fra flere sider. Det er viktig, da kan man få til mye. Han er dessuten en vennlig mann. Det er en egenskap man aldri skal undervurdere. 

− Han kan også lære av sine forgjengere. Jeg er sikker på at Joans Gahr Støre kan ta opp telefonen og ringe til både Solberg, Stoltenberg og Bondevik. Han har venner i alle partier. 

Nettopp denne evnen, eller ønsket, om å se en sak fra flere sider, er noe Støre som kjent er blitt kritisert for tidligere. Syse mener dette er en egenskap som kommer mer til sin rett i rollen som statsminister.

− Så får vi se da, om han er flink nok til å sette foten ned når det trengs. Støre er jo relativt moderat og kompromissvillig politisk sett. Samtidig bør han unngå å inngå for mange kompromisser som går mot sine egne og sitt eget partis prinsipper. Da kan han fort bli upopulær i egne rekker.

− Mange mener Støre vil bli «bedre i posisjon»?

Saken fortsetter under annonsen

− Det er det altfor tidlig å si noe om. Ikke minst kan forventningene bli for høye. Folk vil ha en ny «Super-Jonas».

− Husk at avstanden fra Capitol til den Tarpeiske klippe er kort. Men det vet Jonas Gahr Støre.

Filosof Henrik Syse