10 råd – slik bruker du de første månedene i lederjobben best mulig
LEST OM LEDELSE. Det er en stor overgang å bli leder etter å ha vært spesialist på noe på arbeidsplassen; ofte en flink spesialist.
Bjarne Henning Jensen, lederrådgiver i danske Lederne, gir i et innlegg på organisasjonens hjemmeside, Lederstof.dk, ti råd til ferske ledere.
Han mener dette kan øke sjansene for å få en god start på lederkarrieren. Dette er overskriftene, og en oppsummering av rådene:
1. Avstem forventningene med sjefen din
Dette skaper klarhet og retning i jobben, og reduserer risikoen for misforståelser. Få klarhet i hvilke oppgaver og mål det forventes at du skal løfte. Still spørsmål. Påpek det, hvis det er noe du tenker er urealistisk. Avklar også hvordan du og sjefen skal samarbeide i det daglige, råder Jensen.
2. Gi slipp på spesialistjobben, ta på deg lederrollen
Dette betyr som regel ikke at du skal slippe faget helt, særlig ikke hvis du leder et lite team, ifølge Jensen. Men – lederrollen skal ha førsteprioritet. Det betyr at du skal ut av mange tidligere oppgaver, og at du viser tillit og delegerer oppgaver til medarbeidere.
3. Vern om ledelsesrommet ditt
De rammene du kan utøve ledelse innenfor følger med ansvaret og mandatet ditt, men du kan prege og kanskje også utvide ledelsesrommet. Men først må du vise at du kan løfte oppgavene dine. Ledelsesrommet henger også sammen med relasjoner. Vis at du tar ansvar, og vis interesse for andre. Jo større tillit andre har til deg, jo større kan ledelsesrommet bli.
4. Husk at du er likeverdig med dine lederkolleger
Ikke vær redd for å ta ordet og delta i dialoger med lederkollegaene dine. Ta plassen din i ledergruppen fra dag én, ellers kan den være vanskelig å gjenerobre på et senere tidspunkt.
5. Vær synlig og tilgjengelig
Det er mye å vinne på å være synlig for medarbeiderne, og mye å tape på å ikke være det. Hvis du er usynlig, kan de lure på hva du gjør. De skal oppleve at du informerer og involverer så langt det lar seg gjøre, mener Jensen. Vis interesse, både for oppgaver og for det uformelle. Det er også viktig at de får tak i deg.
6. Lag en personlig plan – og meld noen strategiske temaer ut
Lag en plan for hvordan du vil bruke den første tiden i jobben. En konkret plan kan skape balanse mellom daglig drift og det store overblikket, slik at hastesaker og enkeltsaker ikke stjeler for mye tid. Hvem skal du snakke med? Hva vil du oppnå med forskjellige aktiviteter? Når vil du gjøre hva? Når du har fått et overblikk, meld ut noen strategiske temaer som viser prioriteringer og retning.
7. Disponer din egen tid riktig, få gode vaner fra starten
Oppgavene er mange, hvis du skal komme i mål, krever det at du disponerer tiden din riktig og prioriterer oppgavene og tiden din. Et tiips er å sjekke mail bare til faste tidspunkter på dagen. Velg også hvilke møter du skal gå i. Husk å ha tid til å snakke med medarbeiderne, slik at de føler seg sett, hørt og anerkjent.
8. Bruk hele organisasjonen din
Som leder verken kan eller skal du klare alt selv. Hvis du vil skape resultater, bruk medarbeidernes fagkompetanse. Deleger oppgaver, gi medarbeidere ansvar og tillit. Hvis du klarer å sette samtlige medarbeidere i spill, ikke bare stjernene på laget, så skaper du også bedre lagånd.
9. Vis resultater
Hvis du etter de første månedene ikke kan peke på at du har skapt resultater, så mister du legitimitet. Og du kan miste din sjefs tillit. Om du kan vise resultater eller ikke, henger sammen med prioritering og planlegging, mener Jensen. Han gir råd om å satse på en flere mindre forandringer istedenfor en stor sak, Hvis du kan vise til resultater og lærer deg å sette ord på det som lykkes, så er det med på å opprettholde ledelsesrommet ditt.
10. Få deg en mentor – og husk å tenke langsiktig
Det kan være ting du tenker det er «ulovlig» å spørre om internt. Derfor kan det være bra å kunne rådføre seg med en person «utenfra» som har lederfaring, mener Jensen. Bygg også nettverk med andre ledere som kan gi råd og inspirasjon. De kan være til hjelp også senere, når du ønsker deg en ny lederjobb.