– Vi må ikke skru av det alminnelige arbeidslivet
Når kan arbeidstakere reise? Skal man utbetale sykepenger ved mistanke om smitte? Kan man permittere ansatte som følge av Coronaviruset?
Spørsmålene er mange for arbeidsgiverne, etter at Coronaviruset brøt ut. Og det tas ulike forholdsregler i ulike land.
Regiondirektør i NHO og ansvarlig for informasjon om Coronaviruset, Christian Chramer, sier til Dagens Perspektiv at arbeidsgivere har et ansvar for å sette seg inn i myndighetenes anbefalinger.
– Hold deg oppdatert via Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og på NHOs nettsider, der vi har samlet disse tipsene, sier han.
Permitteringer
Chramer forteller at NHO har fått mange spørsmål om permitteringer i forbindelse med viruset. Ettersom Coronaviruset kan gi opphav til ulike driftsforstyrrelser kan det dermed gi grunnlag for permittering fordi arbeidstakerne ikke kan sysselsettes, forklarer han.
– Mange har spørsmål knyttet til dette. Bedriften må vurdere konkret om det foreligger grunnlag for permittering. Vi anbefaler våre medlemmer å kontakte sin landsforening for råd dersom de er i tvil, sier han.
Dersom nøkkelansatte eller flere ansatte blir satt i karantene eller blir syke kan dette innebære at øvrige ansatte ikke kan sysselsettes på en økonomisk forsvarlig måte. I slike tilfeller kan det være grunnlag for å iverksette permittering av hele eller deler av den resterende arbeidsstokken, ifølge NHO. Bedriften må blant annet vurdere om det vil være mulig å opprettholde forsvarlig drift gjennom å omdisponere arbeidskraften for en midlertidig periode.
Etter Hovedavtalen mellom LO-NHO er varslingsfristen 14 dager, men ved såkalte uforutsette hendelser kan fristen kortes ned 2 dager. Bedriften bør som utgangspunkt forholde seg til 14-dagers fristen, men dersom det oppstår en uforutsett situasjon som gjør det nødvendig å helt eller delvis innstille driften, kan det permitteres med frist på 2 dager.
Reiser
Når og hvor man kan foreta tjenestereiser er et annet spørsmål Chramer får ofte.
– Vi opplever at mange har spørsmål om egen aktivitet, og særlig om reiser. Her må man bare følge med på helsemyndighetenes råd, eventuelt med advokater og eksperter og ta en beslutning, sier han.
Folkehelseinstituttet fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina. Utenriksdepartementet fraråder også reiser til Fastlands-Kina dersom disse ikke er strengt nødvendige.
Reiser man til områder med vedvarende spredning, bør man unngå kontakt med syke personer og ha god håndhygiene, anbefaler Folkehelseinstituttet. Disse områdene er Hongkong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia, ifølge Folkehelseinstituttet. Her kan du lese mer om Næringslivets sikkerhetsråds anbefalinger i forbindelse med reiser.
Arbeidsgiver kan ikke pålegge arbeidstaker å reise til belastede områder, ifølge NHO.
Men hvem har ansvaret når en arbeidstaker allerede er på tjenestereise, og noe skulle oppstå? Blir en arbeidstaker satt i karantene på en tjenestereise er det i utgangpunktet arbeidsgiver som sitter med risikoen for arbeidstakerens lønnstap. I gitte situasjoner kan arbeidstaker i stedet ha rett på sykepenger i et slikt scenario, ifølge NHO.
– Har ansatte som ikke møter på jobb etter ferien som følge av at de sitter karantenefast i ferielandet gyldig fravær?
– En slik uforutsett situasjon vil innebære gyldig fravær. Med mindre det er gjort særlige avtale i arbeidsforholdet, kan arbeidstaker imidlertid ikke kreve lønn under fraværet, sier Chramer.
Håndtering av ansatte som har vært i utsatte områder
NHO viser til at flere private virksomheter nå iverksetter egne initiativer for å forhindre spredning. Næringslivets sikkerhetsråd ser et behov for å fremme viktigheten av at ikke desinformasjon eller rykter påfører næringslivet unødvendige økonomiske tap. Derfor anbefaler NSR at bedriftene følger rådene som helsemyndighetene gir, knyttet til medarbeidere som har vært i utsatte områder.
– Noen bedrifter har valgt å be ansatte som har vært i områder hvor viruset er påvist om å være hjemme. Her står selvfølgelig hver bedrift fritt til å finne de løsningene som passer for sin drift. Det er naturlig nok forskjell på en bedrift som kan legge til rette for hjemmekontor versus en bedrift hvor fysisk tilstedeværelse er nødvendig. Vi vil presisere at helsemyndighetene sitter på ekspertisen her, og det viktigste er å følge deres anbefalinger. Vi anbefaler å ha en god dialog med de ansatte og tillittsvalgtapparatet, sier Chramer.
Corona-undersøkelse
HR Norge-sjef Even Bolstad forteller at HR Norge har gjennomført en spørreundersøkelse blant et utvalg store virksomheter i Norge, om hvordan de forholder seg til Coronaviruset.
– Hovedinntrykket er at de fleste enn så lenge forholder seg rolig og puster godt og rolig med magen. Samtidig har de et blikk fremover, sier han.
«Vi har så langt konsentrert oss om dem som er ute, og da særlig i Kina», sier HR-direktøren i et internasjonalt norsk konsern i undersøkelsen. Hun forteller at de henter hjem dem som er der og ikke vil sende noen ned dit slik som situasjonen er. «Og hvis de har vært i et slikt særlig smitteutsatt område, pålegger vi dem hjemmekontor i 15 dager eller til de er fri fra noe som kan være symptomer på sykdom. Det samme gjelder om de har familiemedlemmer som nettopp har kommet hjem fra smitteutsatte områder. Vi avlyser også fysiske møter med personer som har vært i Kina de siste 14 dagene. Det fleste dialogene kan faktisk greit skje gjennom videokonferanse, og det er noe vi nå aktivt oppfordrer til», sier HR-direktøren.
Andre går enda lenger, og legger reiserestriksjoner på hele Asia. Begrunnelsen er ikke nødvendigvis bare Corona i det enkelte land, men at man ser for seg at slikt besøk kan gjøre at man blir internert i forbindelse med hjemreise og da gjerne sammen med mennesker som faktisk er smittet.
– Etterhvert som smitten sprer seg, utvides reisebegrensningene. Virksomheter har inkludert Nord-Italia og andre regioner som har fått smitte i listen over steder som ikke skal besøkes. Uansett region poengteres det at man skal følge råd fra myndighetene i Norge og det landet man besøker. Det poengteres også, slik også WHO anbefaler, at særlig utsatte grupper knyttet til medisinske forhold, alder eller gravide, bør ta kontakt med lege før man eventuelt vurderer å reise., sier han.
Virksomheter består av flere enn fast ansatte. Bolstad påpeker at noen har laget gode prosedyrer – tilsvarende prosedyrene for egne ansatte – for konsulenter og underleverandører som jobber i bedriften. Bemanningslister oppdateres fortløpende.
– Har god beredskapsplanlegging
Ifølge Bolstad har norske virksomheter god beredskapsplanlegging, spesielt innen enkeltbransjer.
– Bransjer som olje, luftfart og skipsverft er spesielt dyktige i beredskapsplanleggingen, mens andre virksomheter kan ha andre utfordringer i slike situasjoner. Mitt inntrykk er at norske virksomheter håndterer denne situasjonen med langt større ro enn tabloidpressen, sier han, og presiserer at SARS-epidemien ga næringslivet god trening i å håndtere slike utbrudd.
– Det gjøres en solid jobb der ute, legger han til.
Han peker på at barnehager, skoler og kollektivtrafikken blir de store arnestedene, og at barnehagene etterhvert kan komme til å måtte stenges.
– Da må dette håndteres praktisk, i forhold til hjemmekontor og eventuelle permitteringer. Vi anbefaler virksomhetene om å bruke fornuft dersom dette brer om seg, sier han.
Bolstad anbefaler alle arbeidsgivere om å følge helsemyndighetenes råd, og om å være påpasselig med god hygiene. Spritdispenseren må frem på kontoret.
– Men før vi tar helt av her, må vi puste med magen. Vi må ikke skru av det alminnelige arbeidslivet, avslutter han.