– Tung skute å vende
Det delvis statseide selskapet er en av verdens største oljeselgere og en betydelig leverandør av naturgass. De senere årene har de også startet en satsing på fornybar energi, som havvind og solenergi.
Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor
Dagens Perspektiv har snakket med et knippe fagpersoner om hvilke utfordringer konsernsjef Eldar Sætre i Equinor står overfor, og hvordan han skal lykkes med å lose selskapet gjennom de vanskelige tidene.
-
– Det er tid for å satse, mener oljeanalytiker Jarand Rystad.
-
– Tung skute å vende, sier forfatter Anne Karin Sæther om Equinors grønne omstilling.
-
BI-professor Helene Loe Colman: – Lær av Equinors endringshistorie
Startet et klimaskifte
Som leder av Equinor har Eldar Sætre stått for en omstilling av oljeselskapet i en klimavennlig retning. Det mener Anne Karin Sæther, forfatter av boken "De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen".
– Sætre begynte å snu skuta da han tok over som konsernsjef. Blant annet opprettet han «nye energiløsninger» som et eget forretningsområde, som skulle jobbe med fornybar energi. Det var et tydelig skifte etter forrige konsernsjef Helge Lund, mener hun.
Under Eldar Sætre kom også navneskiftet fra Statoil til Equinor i 2018, som skulle markere at selskapet var et bredt energiselskap framfor et rent oljeselskap.
Konsernet har økt satsingen på fornybar energi, blant annet havvind, og lanserte i januar en klimaplan for å kutte klimautslipp på sine egne felt og anlegg.
Trenger mentalitetsendring
Klimaplanen ble kritisert av miljøorganisasjonene for å bare kutte utslipp ved oljeproduksjonen, og ikke redusere selve produksjonen. Likevel oppfatter Sæther at det går i riktig retning med klimabevisstheten i selskapet.
– Det er en tung skute å vende. Men jeg oppfatter at de har høyere ambisjoner på klimafeltet, og at representanter for selskapet snakker om klima på en ny måte nå, sier hun.
Hun mener den største utfordringen vil være å skape en mentalitetsendring i hele selskapet.
Mange internt tenker nok fortsatt at de store pengene er i oljen
– Mange internt tenker nok fortsatt at de store pengene er i oljen og at det vil vare i flere tiår til. Men hva om verden ser helt annerledes ut i 2030? Det kan få konsekvenser om de ikke omstiller seg raskere, mener hun.
Å satse på at selskapet skal fortsette omtrent som før, og bare legge til litt hydrogen og havvind, kan være en risikabel strategi, ifølge forfatteren.
– Det er ikke olje og gass folk trenger, det er energi til blant annet kjøling, oppvarming eller transport. Det kan løses på andre måter enn med fossil energi. Markedet for olje og gass kan forsvinne raskere enn de tror nå, sier hun.
Stor tyngde som leder
Hennes inntrykk er at Eldar Sætre har den tyngden som trengs for å endre selskapet.
– Han har jobbet seg opp internt over mange år og har stor troverdighet, både innad og utad. Han har også vært flink til å bygge opp folk rundt seg, og framstår som en solid leder, sier hun.
Markedet for olje og gass kan forsvinne raskere enn de tror nå
Hvordan det vil gå med satsingen på fornybar energi i kjølvannet av den ekstraordinære situasjonen med koronakrise og oljeprisfall er vanskelig å spå, synes Sæther.
Equinor har den siste tiden måttet redusere aktiviteten betydelig på grunn av smittevernhensyn og kuttet kraftig i kostnader til både investeringer og drift. Etterspørselen etter olje har falt som en stein, samtidig som oljeprisen er historisk lav.
Uviss klimasatsing etter korona
– Lave oljepriser er i seg selv dårlig for satsing på fornybar energi, fordi det blir dyrere i forhold. Samtidig kan fallet og svingningene i oljeprisen som vi ser i dag skape uro rundt framtidsutsiktene for oljen og øke interessen for alternativer, sier hun.
Mye avhenger av hva EU vil gjøre i kjølvannet av koronakrisen.
– Hvis EU legger opp til at vi ikke skal tilbake til den gamle normalen, men fram til en grønnere standard etter koronakrisen, vil det være viktig for rammevilkårene til Equinor, sier hun.
Det å forstå hvordan markedssituasjonen endrer seg som følge av klimakrisen og tiltakene mot den vil uansett være avgjørende for næringslivet i tiden fremover, ifølge forfatteren.
– Lederen for et energiselskap i dag kan ikke ta sjansen på å være dårlig på dette, slår hun fast.