Hvilke rutiner fungerte under koronakrisen og hvilke rutiner burde virksomheten din kvitte seg med?

Foto

iStock. 

Tre grep ledere må ta når samfunnet åpnes igjen

Publisert: 10. juli 2020 kl 14.37
Oppdatert: 10. juli 2020 kl 14.37

Forfatter Rachael Robertson har nylig gitt ut boken «Respect trumps Harmony». Her forklarer hun hvorfor dette er den ideelle tiden for ledere til å redefinere arbeidsrutiner og tydeliggjøre arbeidsforventinger.

Hun mener det er viktig for ledere å finne ut hvilke rutiner som fungerte før verden stengte ned, hvilke rutiner man ønsker å kvitte seg med og hva som fungerte bra under koronakrisen som vi kan ta med oss videre.

Her er hennes tre tips til ledere:

1. Ha direkte kontakt med medarbeideren det gjelder. Dette er med på å bygge respekt i organisasjonen og forbedre samarbeidet.

– Vi hadde en enkel regel på arbeidsplassen vår: «Jeg snakker ikke til deg om han og du snakker ikke om meg til henne». Ikke snakk om kollegaer til andre medarbeider. Ta det opp med personen det gjelder, sier Robertson til Forbes.

For ledere sikrer dette prinsippet at tiden deres blir brukt på å håndtere viktige problemer.

2. Respekter de ulike avdelingene. Ta tak i konfliktene som kan virke små og irrelevante, men som kan bygge seg opp over lenger tid og påvirke produktiviteten negativt.

Saken fortsetter under annonsen

Mange har de siste månedene sittet på hjemmekontoret og ikke vært involvert i disse små arbeidskonfliktene på samme måte som når alle jobbet fra kontoret.

– Medarbeidere vil være hyper-sensitive til de problemene de tolererte tidligere, men som de nå har innsett at de skulle tatt tak i. Nå er tiden for å snakke om disse irritasjonsmomentene slik at de ikke blusser opp til fullskala-konflikter når folk returnerer til kontoret, sier hun.

3. Respekt trumfer harmoni. Hvis man jobber på en arbeidsplass med mye mangfold – folk med ulike ferdigheter, bakgrunner, personlighet og alder – skal det godt gjøres å komme overens hele tiden.

– Det vil være totalt urimelig å forvente total harmoni. I stedet gjorde jeg det klart at vi skulle respektere hverandre først og fremst, sier hun.

Hun bekymrer seg over arbeidsplasser som til enhver tid etterstreber full harmoni blant medarbeiderne. Dette mener hun kan gå på bekostning av respekten man har for hverandre.

– Det skader innovasjonsevnen. Folk blir redde for å rekke opp hånden for å gi et annet syn eller mening fordi de ikke ville forstyrre harmonien. Ingen vil tørre å si i fra når noe er galt.