Regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo ved statsministerens kontor tjente i 2019 1,9 millioner kroner.

Foto

Fredrik Varfjell NTB scanpix

Tre departementssjefer tjente mer enn statsministeren i 2019

Publisert: 24. februar 2020 kl 14.49
Oppdatert: 11. mars 2020 kl 09.08

Dagens Perspektiv avdekket i forrige uke at toppsjefene i staten fikk betydelig høyere lønnsvekst enn befolkningen ellers i fjor. Mens lønningene blant folk flest økte med 3,6 prosent i snitt, viser nye tall fra SSB at topplederne i staten gjennomsnittlig fikk 4,8 prosent lønnsvekst.

Høy lønnsvekst blant ledere i staten

Dagens Perspektiv har i en artikkelserie avdekket at lønnsutviklingen blant ledere i staten de senere årene har ligget betydelig over befolkningen for øvrig. 

Blant de statlige toppsjefene finner vi departementsrådene. De er underordnet statsrådene, men er ellers de øverste sjefene i departementene. De er fast ansatte byråkrater og har stillingen, selv når statsrådene iblant byttes ut.

Tjener mer enn sjefen sin

Gjennomsnittlig tjener departementsrådene 1,65 millioner kroner.

Men det er tre departementsråder som tjener mer enn Erna Solberg, som hadde en godtgjørelse fastsatt av Stortinget på 1 735 682 kroner i 2019. Det viser en oversikt over statlige lederes lønninger som Dagens Perspektiv har fått fra Kommunaldepartementet.

Blant dem er Solbergs egen regjeringsråd, som leder statsministerens kontor, Anne Nafstad Lyftingsmo. Hun hadde en lønn på 1,9 millioner kroner, og er den best betalte departementsråden i 2019.

Saken fortsetter under annonsen

Men også sjefen i Finansdepartementet, finansråd Hans Henrik Scheel, med oppunder 1,9 millioner, og departementsråd i Justisdepartementet, Heidi Heggenes med nesten 1,8 millioner kroner, tjente mer enn statsministeren.

Størst lønnsvekst

Disse tre var likevel ikke blant de som fikk størst lønnsøkning fra 2018 til 2019.

Den høyeste lønnsøkningen gikk til departementsråden i Samferdselsdepartementet, Villa Kulild, som fikk 4,9 prosent høyere lønn i 2019 enn året før. Hun endte på en årslønn på 1,5 millioner.

Departementsråden i BLD, Dag Thomas Gisholt, fikk også en solid økning på 4,3 prosent til i underkant av 1,5 millioner, og Kristin Berge i Kulturdepartementet fikk 3,9 prosent økning og fikk nesten 1,6 millioner i 2019.

Saken fortsetter under annonsen