– Når 4 av 10 småbedrifter frykter konkurs snakker vi i så fall om at rundt 30-40.000 bedrifter kan gå under, sier Olaf Thommessen, leder for SMB Norge.

Foto

Torstein Bøe, NTB scanpix

Til tross for krisepakker

Titusener av småbedrifter kan gå under

Publisert: 3. april 2020 kl 10.41
Oppdatert: 3. april 2020 kl 12.57

Etter at store deler av Norge ble stengt ned 12. mars, har mange bedrifter mistet levebrødet. De mangler penger til å betale regninger, og mange har sett seg nødt til å permittere ansatte.

NHO har tatt temperaturen på sine medlemsbedrifter uke for uke siden utbruddet i Norge startet. Nå denne ukas tall kommet. De er basert på 4853 svar innhentet 1.-2. april.

6 av 10 har permittert 

Siden sist uke har enda flere bedrifter permittert ansatte. Nå er det 60 prosent av bedriftene som har måttet gå til det skrittet, mens det var 56 prosent i forrige uke.

Variasjonene mellom bransjene er store. Innenfor transportbransjen har nesten alle bedrifter permittert ansatte. Det er en kraftig økning fra 81 prosent i forrige uke til 94 prosent denne uka. Innen reiseliv har også 90 prosent gjennomført permitteringer, mens service og handel ligger på 82 prosent.

Fortsatt mangler om lag en av tre bedrifter penger til å betale regninger som forfaller om kort tid.

Noen lyspunkter

Saken fortsetter under annonsen

Et lite lyspunkt er likevel at det ikke er flere bedrifter som har sagt opp ansatte siden i forrige uke, der ligger andelen stabilt på 4 prosent.

Denne uka synker også andelen som oppgir at det er en reell risiko for at de kommer til å gå konkurs som følge av koronakrisen noe, fra 32 til 28 prosent.

Tallene er ille, men leter vi godt, kan vi tolke noen lyspunkter inn i tallene

Siden NHOs undersøkelse forrige uke har regjeringen lansert kompensasjonsordningen, som innebærer at staten en periode vil dekke deler av de faste utgiftene for koronarammede bedrifter.

Det kan se ut som om denne nyheten, sammen med andre krisetiltak fra regjeringen, har beroliget en del bedriftseiere.

NHO-leder Ole Erik Almlid advarer likevel mot å senke skuldrene, og mener tallene fortsatt er alvorlige.

– Tallene er ille, men leter vi godt, kan vi tolke noen lyspunkter inn i tallene: At bedriftene tror hjelpen er nær. At selv om et flertall har permittert, venter de med å si opp folk. At konkursfrykten ikke øker. Dette må vi ta med oss, sier han i en kommentar på NHOs nettsider.

Saken fortsetter under annonsen

30-40.000 bedrifter kan ryke

Det er fortsatt små bedrifter med inntil ni ansatte som er mest bekymret. Blant dem frykter hele 37 prosent konkurs, det er fem prosentpoeng færre enn i forrige uke.

– Små bedrifter er ekstra utsatt fordi de i normale tider jobber hardt fra måned til måned for å få endene til å møtes. Da har de ikke noe å gå på når markedet forsvinner over natten, sier Olaf Thommessen, leder for SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter i Norge.

Også Dagens Perspektivs egen undersøkelse viser at det er de små og mellomstore bedriftene som frykter konsekvensene av krisen mest.

Thommessen vil ikke tolke for mye inn i den lille nedgangen i frykten for konkurs fra forrige uke.

­– Det er små variasjoner og uansett ekstremt høye tall. Vi vet at om lag 40 prosent frykter umiddelbar konkurs. Da snakker vi i så fall om at rundt 30-40.000 bedrifter kan gå under, sier han.

 Små bedrifter har ikke noe å gå på når markedet forsvinner over natten

Saken fortsetter under annonsen

Uviss skjebne 

SMB Norge har vært med på å utvikle kompensasjonsordningen sammen med regjeringen og de andre partene i arbeidslivet. Thommessen mener det var helt nødvendig å få på plass en slik ordning.

– Jeg tror det vil gjøre en stor forskjell for de bedriftene som sliter nå, men det er ikke gitt at de overlever av den grunn.

De neste ukene vil avgjøre skjebnen til mange små og mellomstore bedrifter i Norge. Thommessen oppfordrer alle som kan til å bidra med å holde hjulene litt i gang.

– Handler du lokalt, enten det er mat eller andre varer, så bidrar du til å hjelpe de små bedriftene over kneika. Krisen går over, spørsmålet er hvem som står igjen etterpå, sier han.