Jogging, eller andre aktivteter, kan flytte oppmerksomheten over til kroppen og bort fra tankene. 

Foto

nd3000 / Istockphoto

Tips for å «reparere» hjernen etter stress

Publisert: 26. mars 2020 kl 08.55
Oppdatert: 26. mars 2020 kl 09.35

Kanskje kan du oppleve at du glemmer enkelte ord når du snakker med andre, for eksempel.

Det finnes ingen «mirakelpille» hvis langvarig stress har påvirket hukommelsen, men danske videnskab.dk har på oppfordring fra en leser oppsøkt noen fagfolk for å be om råd. Og noen tips har de fått.

Den første de har snakket med er Karen Johanne Pallesen, lektor og forsker på stress og hjernen ved Dansk Center for Mindfulness ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus universitet.

Hun viser til at hjernen trenger ro og noen gode hvilepauser for å komme seg etter langtidsstress.

Siden hun jobber ved et senter for Mindfulness, er – ikke uventet – hennes første råd: Prøv mindfulness. Det er en form for meditasjon som handler om å trene hjernens evne til å kontrollere oppmerksomheten, slik at den ikke automatisk «kapres» og blir overbelastet av bekymringer og uro, forklarer Pallesen til videnskapb.dk.

Hennes andre råd er: Løp deg en tur. Det kan ha noe av den samme effekten. Det kan flytte oppmerksomheten til kroppen, og bort fra tankene.

Saken fortsetter under annonsen

Merk deg når du fungerer best mentalt og planlegg arbeidsdagen din deretter

Forskningsnettstedet har videre snakket med Janne Skakon, psykolog og ekstern lektor i organisasjonspsykologi ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

Hun gir råd om å akseptere at hjernen blir raskere sliten, og sier at her gjelder det å være tålmodig.

Det nytter ikke å bli irritert over at man ikke husker enkeltord, for eksempel. Da presser du bare deg selv ytterligere. Også hun anbefaler for øvrig mindfulness-meditasjon.

Skakon siste råd er: Bruk kreftene klokt og ta små pauser ofte.

Merk deg når du fungerer best mentalt og planlegg arbeidsdagen din deretter. Bruk din beste tid på dagen til de vanskeligste oppgavene og legg rutineoppgavene til den delen av dagen hvor du fungerer dårligst.

Dette er et råd som ifølge psykologen er nyttig for alle, hukommelsesvansker eller ei.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder pauser, så anbefaler hun minst en pause i time og gjerne en liten pause hver halvtime. Om så det bare er å reise seg opp eller å gå for hente seg et glass vann i korteste pausene.

Andre pausetips er litt frisk luft, eller rett og slett å se ut av vinduet og finne noe du kan hvilke øyne og tanker på i en liten «mini-meditasjon».

I artikkelen sin skriver videnskab.dk også en del om hva det er som skjer med hjernen når man begynner å huske dårligere etter langvarig stress. Les om det i deres artikkel «Hvordan reparerer jeg bedst min hjerne efter stress?».