Tidligere høyrestatsråd må sjarmere Ap
En av Hauglies viktigste oppgaver som leder for Norsk olje og gass er å fremme bransjens interesser overfor politiske beslutningstakere.
Dagens Perspektiv har sett nærmere på hvilke utfordringer hun vil møte i den nye lederjobben og hva som skal til for å lykkes.
-
Les også: Fra den ene stormen til den andre
-
Les også: – En lyttende og rolig type
Du kan også lese hele lederutfordringen samlet i vår e-avis.
Nå, ganske nøyaktig ett år før stortingsvalget, er det særlig partiprogrammene hun må kaste seg over, ifølge Anne Karin Sæther.
Arbeiderpartiet blir en nøkkel
Hun er forfatter, medieviter og politisk rådgiver. I 2017 kom hun med den kritikerroste boken «De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen», om maktkamp og interessekonflikt i norsk olje- og klimapolitikk.
Sæther peker på at hva som kommer til å stå i partiprogrammene foran stortingsvalget om et år vil bli viktig for oljebransjen. I disse dager er de politiske partiene i gang med å snekre på innholdet.
Hauglies eget parti, Høyre, lanserte utkast til partiprogram allerede 7. september. Der lå det ikke noe som bør skremme Norsk olje og gass. Men Arbeiderpartiet vil bli en nøkkel, tror Sæther. Den tidligere høyrestatsråden må få gjennomslag hos sine tidligere politiske motstandere.
– Det er vanskelig å spå helt hva slags olje- og energipolitikk Aps kommende program vil ta opp i seg. Hva som kommer der, er nok Hauglie veldig spent på, sier Sæther.
Men hun påpeker at også Senterpartiets oljepolitikk kan endre seg. Det er intern strid om energipolitikken der også, ifølge Sæther.
Ungdomspolitikerne viktige
I et lengre perspektiv blir det viktig for Anniken Hauglie å skaffe seg gode kontakter i de politiske ungdomspartiene, mener Sæther.
– Blant ungdomspartiene er det vel bare FpU som er veldig oljevennlige nå. Jeg personlig er glad for det store klimaengasjementet blant de unge. Men for Hauglies del blir det tøft, mener Sæther.
Mange av dagens ungdomspolitikere vil være de som sitter og bestemmer mye om ti år, påpeker hun. Hvis de ikke vil ha mer olje, begynner slutten på oljenæringen virkelig å nærme seg.
Må bli grønnere
– Norsk olje og gass er nødt til å få de unge på lag. Derfor må de bli grønnere. Både for å rekruttere nye talenter, for at medlemsbedriftene skal være konkurransedyktige i fremtiden og for å få politisk aksept blant de styrende partiene, sier hun, og foreslår:
– Kanskje er det på tide at de skifter navn igjen? For eksempel til «Norske energiselskaper».
Norsk olje og gass er nødt til å få de unge på lag
Sæther mener det særlig er to ting Anniken Hauglie må klare for å lykkes som ny sjef i Norsk olje og gass: omstilling og rekruttering.
– Hennes medlemsbedrifter må få til en rask omstilling til mer utslippsfri energi. Slik vi blant annet ser at Equinor nå går mer og mer i retning av, sier hun.
Det er flere av Norsk olje og gass sine medlemmer som er i ferd med å omstille seg i grønn retning, og Hauglie må være en pådriver for denne omstillingen, mener Sæther.
– Finansbransjen skyr i stadig større grad fossil industri. De fleste energiaktørene har tatt inn over seg at omstilling er viktig. Anniken Hauglie må bidra til å sette fart på dette, for sine egne medlemmers skyld, mener Anne Karin Sæther.
Trenger nye talenter
Den andre hovedutfordringen for Hauglie og Norsk olje og gass vil være å få unge og smarte folk til å velge hennes bransje framover. Det blir ikke lett, ifølge Sæther.
Oljebransjen er nå i forsvarsposisjon. Tidligere kunne de tilby både god lønn og høy status for unge talenter. Den situasjonen har endret seg, mener oljebok-forfatteren.
– Det er ikke så mange unge, nyutdanna folk som drømmer om å jobbe for oljebransjen lenger. Men hvis bransjen omstiller seg, og de unge talentene kan få jobbe med havvind også for eksempel, så vil de nok vurdere å søke seg dit, mener hun.
Det er ikke så mange unge, nyutdanna folk som drømmer om å jobbe for oljebransjen lenger
Anne Karin Sæther tror Hauglie vil framstå som en mye mindre polariserende leder av Norsk olje og gass enn hva hennes forgjenger Karl Eirik Schjøtt-Pedersen gjorde. Og at hun vil være mer åpen for dialog. Også med kritikerne.
– Hauglie kan virke litt hard i klypa. Men en handlekraftig dame er kanskje hva denne bransjen trenger nå. Hun har i alle fall erfaring med å stå i stormen.